Binnenlands nieuws

Vind hier het actuele binnenlands nieuws van dit moment. Dit is gelijk aan de informatie op teletekst nu.

Grote steden vrezen nieuw beleid over achterstanden in het onderwijs

De grote Nederlandse steden maken zich zorgen over de ondersteuning aan duizenden kinderen met een achterstand op school. Minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs gaat een pot van bijna 750 miljoen euro opnieuw verdelen over steden en gemeenten. De grotere steden vrezen dat zij daardoor minder geld krijgen.

Grote steden hebben relatief veel kinderen met een achterstandspositie. Daarom kregen zij tot nu toe meer geld van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Maar de regels gaan op de schop: meer kinderen in meer gemeenten krijgen recht op ondersteuning, terwijl het totale budget niet even hard mee stijgt.

Volgens ongeveer veertig steden als Amsterdam, Rotterdam en Tilburg raken kwetsbare kinderen verder op achterstand als de gevreesde plannen doorgaan.

Opleidingsniveau ouders

Om te bepalen wie een 'achterstandsleerling' is, werd tot nu toe gekeken naar het opleidingsniveau van de ouders. Dit zorgde in de praktijk voor problemen, omdat bijvoorbeeld kinderen van nieuwkomers wel hoogopgeleide ouders hebben, maar in de klas kunnen kampen met taalachterstanden. Het gevolg was dat steeds minder kinderen onder de categorie 'achterstand' vielen en scholen dus minder geld kregen, terwijl ze het extra geld wel nodig hadden voor kwetsbare leerlingen.

Daarom verruimt minister Slob van Onderwijs de criteria voor achterstandsondersteuning. En deze week maakt hij bekend hoe het geld dan precies verdeeld gaat worden. Daarvoor zijn vier plannen gemaakt.

In drie van de vier plannen komen de meeste grote en middelgrote steden er bekaaid vanaf, menen de G4 en de G44, beide samenwerkingsverbanden van de grotere steden. "De inspanningen voor het bestrijden van achterstanden hebben niet alleen effect op individuele kinderen, maar veelal ook op kwetsbare ouders en wijken. Het is niet verantwoord om dat met minder geld te moeten doen", zegt wethouder Marcelle Hendrickx van Tilburg.

Volgens de grote steden is de verwachte verdeelsleutel van de nieuwe plannen niet in verhouding. Zo kan een gemeente met 38.000 inwoners, die nu 167.000 euro krijgt, met de plannen van de minister straks tussen de 1 en 1,3 miljoen ontvangen; een stijging van maar liefst 500 procent. In dezelfde plannen daalt het budget van bijvoorbeeld Den Bosch met ruim 150.000 inwoners met 10 tot 25 procent.

'Eerst budget verhogen'

De koepel voor basisscholen, de PO-Raad, is blij dat de criteria voor het bepalen van een achterstand op de schop gaan. Maar ook zij verwachten dat de bestrijding van achterstanden in grotere steden versobert als gevolg van het nieuwe beleid.

"Hoe dan ook is er per kind minder geld doordat het totale budget over meer kinderen wordt verdeeld. En omdat het budget de afgelopen jaren al met zo'n 150 miljoen euro is afgenomen, zien wij dit als het verdelen van schaarste", aldus een woordvoerder van de PO-Raad. "Wij hebben er daarom ook steeds voor gepleit om éérst het budget te verhogen en dan pas de nieuwe indicator in te voeren."

Recent trok de Inspectie van het Onderwijs de conclusie dat de kansen in het onderwijs afnemen, de tweedeling toeneemt, de kwaliteit achteruit gaat en de resultaten omlaag gaan. Met veel van de scenario's die de minister nu voorstelt om de onderwijsachterstandsgelden te herverdelen, dreigt de kwaliteit van het onderwijs in de steden ernstig onder druk te staan, zeggen de steden.

Het kabinet maakt tegelijkertijd wel extra geld vrij voor de steden. Zo investeert het kabinet structureel 15 miljoen extra in verdere versterking van de onderwijskansen. Maar volgens de steden en de PO-Raad is dat bij lange na niet genoeg.

Bron: NOS.nl Meer...

Drie vragen over proeven op dieren

Al jaren is er discussie over: moeten producten getest worden op dieren? Vandaag gaat het er al helemaal over, want het is Wereldproefdierendag.

Wist je dat er in Nederland ook testen worden gedaan op dieren? In dit filmpje hoor je er meer over:

Bron: NOS.nl Meer...

Jongens krijgen vaker straf op school dan meisjes

Niet naar de juf of meester luisteren, je pet ophouden in de klas of met je stoel wiebelen: daar kan je allemaal straf voor krijgen. Het Jeugdjournaal deed er onderzoek naar. En daaruit blijkt dat op 9 van de 10 basisscholen weleens straf wordt gegeven.

Jongens vaker dan meisjes

De helft van de kinderen in ons onderzoek heeft weleens straf gehad. En jongens worden op school ongeveer twee keer zo vaak gestraft als meisjes.

Bijna een kwart van de kinderen vindt straffen vervelend en zegt dat ze moeten worden afgeschaft.

Bron: NOS.nl Meer...

Kort geding om 'maatschappij ontwrichtende' staking in streekvervoer

De werkgevers in het openbaar vervoer spannen een kort geding aan om een grote staking begin volgende week in het streekvervoer te voorkomen. De vakbonden FNV en CNV willen met de 48-uursstaking op maandag en dinsdag druk zetten op de cao-onderhandelingen. Er dreigen nauwelijks streekbussen en regionale treinen te rijden.

Fred Kagie, voorzitter van werkgeversorganisatie VWOV, wil met het kort geding vooral tijd winnen. "We hebben na lang onderhandelen op 15 januari een overeenkomst gesloten. Pas 2,5 maand later hoorden we dat het bod is afgewezen. Op 16 april kwamen ze met nogal ingrijpende wijzigingen en met het ultimatum dat afgelopen nacht verstreek."

Efteling

"Zij hebben er zelf maanden over gedaan en gunnen ons nauwelijks de tijd om naar de nieuwe voorstellen te kijken", zegt Kagie, die onder meer streekvervoerders als Arriva, Connexxion en Keolis vertegenwoordigt. Hij vindt de keuze voor 30 april en 1 mei, in een groot deel van het land aan het begin van de drukke meivakantie, niet in balans. "Denk aan de lijnen naar Schiphol, naar de Efteling en de Keukenhof die dan niet rijden."

Het kort geding moet de "maatschappelijk ontwrichtende staking" voorkomen. "We willen graag praten, maar wat we vooral willen is een beetje tijd om ons daarop goed te kunnen voorbereiden. Een beetje zorgvuldigheid."

Plaspauze

Wilfred Jonkhout van vakbond FNV bestrijdt dat de werkgevers te weinig tijd hebben gehad om het nieuwe voorstel te bestuderen. "Het wijkt nauwelijks af van het eerdere voorstel waarover we al maanden onderhandelen. Het enige dat onze achterban vraagt, is dat de voorstellen concreet worden gemaakt. Bijvoorbeeld dat wordt vastgelegd hoeveel minuten een plaspauze of herstelmoment duurt."

De eerste twee dagen van de meivakantie zijn volgens Jonkhout juist een goed moment voor de staking. "Omdat minder mensen dan aan het werk zijn, hebben minder mensen er last van. Later kan niet, omdat de examens dan beginnen."

Onder FNV-leden is er een actiebereidheid van 99 procent, zegt Jonkhout. Hij gaat er dan ook van uit dat het streekbusvervoer helemaal platligt. Ook de regionale treinen, oftewel de lijnen die niet worden uitgevoerd door de NS, zullen dit keer meedoen aan de staking omdat er ook daar een cao-conflict is.

Volgens Jonkhout wordt er niet alleen gestaakt voor de chauffeurs, maar ook voor de reizigers. "Hoge werkdruk leidt tot onveilige situaties, zoals te hard rijden en pauzes overslaan. Dat moet anders."

Maanden onderhandeld

Ook Hanane Chikhi, onderhandelaar namens CNV Vakmensen, vindt niet dat de werkgevers te weinig tijd hebben gehad om het voorstel te bestuderen. "We onderhandelen al sinds oktober vorig jaar en in maart hebben we gezegd dat onze leden het resultaat niet voldoende vinden. De werkgevers zijn niet gekomen met een verbetervoorstel."

Die pijn zit met name in de werkdruk en in de beloning. "Het gaat om afspraken over de sanitaire stop, maar de werkdruk is al jaren een probleem."

Volgens Chikhi is voor de staking juist bewust gekozen voor de meivakantie. "Net als bij de staking op 4 januari; die viel ook in de vakantie. Op die manier belasten we er zo min mogelijk forensen en studenten mee."

Bron: NOS.nl Meer...

Tieners kiezen het liefst voor lekker, goedkoop en makkelijk eten

Koop jij weleens zonder je ouders iets te eten? Als middelbare scholieren dat doen, kiezen ze vooral voor iets dat lekker, goedkoop en makkelijk is. Dat blijkt uit onderzoek.

Boterhammen mee naar school

De onderzoekers hebben aan 1000 tieners gevraagd wat ze het liefste eten op school. De meeste middelbare scholieren ontbijten thuis en nemen boterhammen mee voor de lunch. Meer dan de helft koopt ook nog wat extra's onder schooltijd. Bijvoorbeeld een warme snack in de kantine, iets lekkers uit de supermarkt of snoep uit een automaat.

Gezond

Af en toe kiezen tieners voor iets gezonds, zoals een flesje water of een stuk fruit als tussendoortje. Dat doen meisjes iets vaker dan jongens.

Wij zijn benieuwd wat jij zou kiezen. Als jij iets te eten koopt, let je er dan op dat het gezond moet zijn? Reageer op onze stelling:

Bron: NOS.nl Meer...

Het binnenlandse nieuws

U leest hier binnenlandse nieuws. Of het nu gaat om teletekst, het Journaal of internet. Bekijk de actuele ontwikkelingen op het gebied van economie, binnenlands nieuws, buitenlands nieuws, wetenschap en sport.

Direct naar de volgende onderwerpen van NOS.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de vermelde bronnen. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud, de verantwoordelijkheid ligt bij de vermelde bron. Weergave van deze informatie is in het kader van de vrijheid van nieuwsgaring. Zie onze disclaimer en bepalingen over auteursrecht voor meer informatie.

Dossiers

Schuldencrisis
Kredietcrisis
Onrust Midden-Oosten
Strijd tegen terrorisme
Japan aardbeving

Al het nieuws

Het nieuws

Wat zijn de actuele nieuwsberichten? Meer…

Nieuwszenders

Welke nieuwszenders hebben het laatste nieuws? Meer…

Nu

Wat is het nieuws van dit moment? Meer…

Laatste nieuws