Binnenlands nieuws

Vind hier het actuele binnenlands nieuws van dit moment. Dit is gelijk aan de informatie op teletekst nu.

Alleen Rotterdam en Maastricht nog in race voor Songfestival

Het Eurovisie Songfestival wordt volgend jaar gehouden in Rotterdam Ahoy of het MECC in Maastricht. De andere drie steden die in de race waren zijn vandaag gebeld dat ze niet meer meedingen. Volgens het organiserende team van de Nederlandse Publieke Omroep scoren Den Bosch, Arnhem en Utrecht lager bij de belangrijkste eisen voor het evenement.

De vijf steden leverden hun bidbooks vorige week in bij de NPO. De organisatie kiest voor Rotterdam en Maastricht omdat daar niet alleen plek is voor de tv-shows, maar ook genoeg ruimte voor bijvoorbeeld kleedkamers en een perscentrum.

Verder hebben die steden voldoende hotelkamers en zijn ze volgens de NPO bereid om een flinke financiŽle bijdrage te leveren. Het was al duidelijk dat de stad die het liedjesfestijn mag gaan huisvesten met miljoenen over de brug moet komen.

Bezoek organisatie

Rotterdam en Maastricht kunnen deze week een bezoek van de songfestivalorganisatie verwachten. Hierbij zal vooral naar de technische aspecten van de zaal worden gekeken. In een later stadium wordt dieper over de financiŽn gesproken.

De verwachting is dat half augustus zal worden bekendgemaakt in welke stad volgend jaar het songfestival gehouden wordt.

Dat Nederland het Eurovisie Songfestival 2020 organiseert komt door dŪt optreden van Duncan Laurence. Zo won hij in mei de finale van het Songfestival in IsraŽl:

Bron: NOS.nl Meer...

Studenten bouwen superlichte zonne-auto

Studenten van de TU Delft hebben misschien wel de lichtste auto ooit gemaakt.De NunaX is 135 kilo en rijdt op zowel op zonne- als windenergie.

Met de auto willen ze de World Solar Challenge winnen. Dat is een race van 3000 kilometer door AustraliŽ. Vorig jaar werd die race ook gewonnen door het team uit Delft.

Bron: NOS.nl Meer...

Raad Westland opnieuw in clinch met minister om islamitische school

De gemeenteraad van Westland blijft zich verzetten tegen de komst van een islamitische basisschool. De raad gaat beroep aantekenen tegen het besluit van minister Slob om de komst van de school af te dwingen. Die beslissing neemt hij waarschijnlijk morgen.

Het is de raadsleden te doen om de zogeheten 'indeplaatsstelling'. De minister kan hiermee een gemeenteraad overrulen als die niet volgens de wet handelt. Dat is nog nooit eerder voorgekomen, en gaat dus naar verwachting morgen gebeuren. Dan is de deadline voorbij die Slob de gemeenteraad had gesteld om van mening te veranderen.

Yunus Emre

De kwestie speelt al tijden. In eerste instantie dacht minister Slob dat er niet genoeg belangstelling zou zijn voor een nieuwe vestiging van scholengemeenschap Yunus Emre in Westland, maar de Raad van State bepaalde in april dat de school er toch zou mogen komen. De gemeenteraad besloot vorige week zich desondanks niets van het besluit van de Raad van State aan te trekken en stemde tegen.

De minister vindt nu dat de gemeenteraad moet handelen naar de uitspraak van de Raad van State. Vorige week riep hij de raad op om opnieuw te stemmen over het scholenplan, maar hij kreeg geen gehoor. Daarom gaat hij morgen zelf het scholenplan ondertekenen, waarmee hij de raad gaat overrulen.

'Onwenselijk'

De partijen LPF, Gemeentebelang Westland en Westland Verstandig, die samen een meerderheid hebben, tekenen nu al beroep aan tegen dat besluit. Dat doen ze enerzijds omdat ze nog steeds tegen de komst van een nieuwe islamitische basisschool zijn. Zo'n school is volgens de partijen praktisch onhaalbaar en onwenselijk in hun gemeente.

Anderzijds spelen er ook praktische zaken mee: de gemeenteraad gaat morgen met reces. Er moet binnen zes weken bezwaar worden aangetekend. Daarom wordt vandaag alvast een voorschot genomen op het besluit dat de minister morgen waarschijnlijk neemt.

Bron: NOS.nl Meer...

Kinderen geven soms (veel) geld aan†TikTok-idool: 'Voelde niet goed'

Met wereldwijd meer dan 1 miljard downloads is de app TikTok enorm populair, vooral onder kinderen. En juist die doelgroep geeft regelmatig geld aan de app uit, zodat ze bijvoorbeeld genoemd worden in de filmpjes van bekende 'TikTokkers'. "Ik kreeg wel eens berichten van volgers die zeiden dat ze al hun verjaardagsgeld aan mij gaven", vertelt de 15-jarige Quinten Verschure aan het NOS Jeugdjournaal. "Dat voelde echt niet goed."

Voor wie de app niet kent: met TikTok kun je jezelf filmen als je een liedje playbackt, dans of zingt. Het gaat vaak om korte filmpjes van maximaal dertig seconden die je op je profiel kunt plaatsen. Ook kunnen gebruikers een livestream starten en kijkers kunnen dan geld doneren. Veel bekende TikTokkers roepen kijkers dan ook actief op om te doneren.

Als dank daarvoor wordt hun naam genoemd, krijgen ze een duet (een filmpje waarin het lijkt dat de kijker samen een liedje zingt met zijn fan) of krijgen ze zelfs het telefoonnummer van de TikTokker. Hoe meer ze betalen, hoe meer mogelijkheden er zijn.

Zo zien de TikTok-filmpjes van Quinten Verschure eruit:

De 12-jarige Feline Nijhuis gaf ruim een jaar geleden geld uit voor een duet met haar favoriete TikTokker. "Ze zei in haar livestream dat de drie mensen die de meeste 'gifts' gaven een duet zouden krijgen. Dat wilde ik heel graag. Mensen gaven steeds gifts en omdat ik de 'topgifter' wilde blijven, gaf ik ook steeds meer. Dat kostte uiteindelijk zo'n 70 euro."

Feline kreeg haar beloofde duet en dankzij dit liedje kreeg ze zelf ook meer volgers op haar account. "In het begin vond ik het heel leuk, maar ik kreeg er wel snel spijt van. Het geld was van de creditcard van mijn vader afgeschreven. En dat is het geld niet waard."

Hoe het voelde toen haar ouders erachter kwamen? Dat vertelt Feline in de video:

Een aantal bekende Nederlandse TikTokkers heeft nu afgesproken om geen geld meer te vragen van hun volgers. Quinten Verschure heeft bijna 300.000 volgers en is zelfs helemaal gestopt met de livestreams. "De druppel voor mij was dat ik een berichtje kreeg van een meisje dat geld had gedoneerd en daarna gedoe kreeg met haar moeder. Ze had dat namelijk via de creditcard van haar ouders gedaan, die was gekoppeld aan haar Apple ID. Ik voelde me toen echt heel schuldig. Dat geld heb ik ook teruggegeven."

Als Verschure nu via een livestream met zijn volgers wil praten, gaat hij live via zijn Instagram-account. Het is namelijk niet mogelijk om de functie waarmee kijkers geld kunnen doneren uit te zetten. "Ook al zei ik dat ik geen gifts wilde, bleven ze het sturen. Sommige mensen zijn zů fan, dat ze veel voor hun idool over hebben. Dat merkte ik zelf ook: als ik vroeg of ze mijn laatste honderd berichten wilden liken, dan deden ze dat."

Verschure heeft veel geld verdiend met de app. Hoeveel precies wil hij niet zeggen, maar het ging wel eens om honderden euro's per dag. De helft van dat bedrag mag hij zelf houden, de rest gaat naar TikTok. "Ik kreeg wel eens donaties van 50 dollar. Op het begin denk je: 'wow super leuk, heel veel geld'. Maar toen ik erachter kwam dat die donateurs meisjes zijn van 10 of 11 jaar voelde ik me op een gegeven moment toch wel schuldig."

Op dit moment verdient Verschure nog steeds geld als TikTokker, maar dan op een andere manier. "Dat doe ik door samen te werken met bedrijven. Dan heb ik in mijn filmpjes een trui aan van een bepaald merk, of er komt een product in beeld. Dan is het niet heel opvallend, maar kan je er toch geld mee verdienen."

Verschure heeft nog wel een tip voor de ouders. Zo raadt hij aan om niet zomaar de creditcard te koppelen aan het account van hun kind. "Door op een paar knopjes in de app te klikken, heb je al geld gedoneerd. Het gaat dus heel makkelijk. Ouders zien pas later dat het van hun creditcard is afgeschreven en dan is het al weg."

De 12-jarige Feline heeft geleerd van haar fout. "Ik heb er daarna nooit meer geld aan uitgegeven. Je kunt je geld beter besteden aan leuke dingen waar je echt iets aan hebt."

Bron: NOS.nl Meer...

Publiek geheim na blunder zwart-op-wit: kernwapens in Volkel

Op de Nederlandse luchtmachtbasis Volkel, in Noord-Brabant, liggen Amerikaanse kernwapens opgeslagen. Wat al jaren werd verondersteld, is per abuis ook in een officieel document van de NAVO beland.

Uit het document, een conceptrapport van de Parlementaire Assemblee van de NAVO getiteld A new era for nuclear deterrence? Modernisation, arms control and allied nuclear forces, blijkt dat de VS binnen de NAVO ongeveer 150 kernwapens bij Europese bondgenoten heeft opgeslagen. Dat meldt de Vlaamse krant De Morgen, die het conceptrapport kreeg van een Vlaamse parlementariŽr van de partij Groen.

Naast Volkel worden Kleine-Brogel (BelgiŽ), BŁchel (Duitsland), Aviano en Ghedi-Torre (ItaliŽ) en Incirlik (Turkije) genoemd. De wapens, met name B61-vrijevalbommen, kunnen door zowel Amerikaanse als geallieerde vliegtuigen worden afgeworpen.

Het gaat om een conceptrapport dat werd opgesteld door het Defense and Security Committee van het NAVO-parlement. Het verscheen in april en werd op 1 juni besproken tijdens een plenaire sessie in Bratislava. Daar was de Groen-parlementariŽr bij aanwezig. Het document werd vervolgens op 11 juli aangepast en de definitieve werd online geplaatst.

Na die aanpassing verdween onder meer de verwijzing naar Volkel uit het rapport. In plaats daarvan staat er nu: "Vaak genoemde Europese bondgenoten met dergelijke vliegtuigen (voor B61-kernbommen, red.) zijn BelgiŽ, Duitsland, ItaliŽ, Nederland en Turkije."

De aanwezigheid van kernwapens in Volkel werd al jaren verondersteld. Het Nederlandse kabinet heeft dat echter nooit bevestigd of ontkend. Oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt gaven in 2013 wel toe dat op vliegbasis Volkel kernwapens liggen opgeslagen. Het zou gaan om 22 B61-atoombommen.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma heeft naar aanleiding van het nieuws Kamervragen gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken. Hij roept het kabinet op transparanter te zijn over de aanwezigheid van kernwapens in Nederland.

Bron: NOS.nl Meer...

Het binnenlandse nieuws

U leest hier binnenlandse nieuws. Of het nu gaat om teletekst, het Journaal of internet. Bekijk de actuele ontwikkelingen op het gebied van economie, binnenlands nieuws, buitenlands nieuws, wetenschap en sport.

Direct naar de volgende onderwerpen van NOS.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de vermelde bronnen. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud, de verantwoordelijkheid ligt bij de vermelde bron. Weergave van deze informatie is in het kader van de vrijheid van nieuwsgaring. Zie onze disclaimer en bepalingen over auteursrecht voor meer informatie.

Dossiers

Schuldencrisis
Kredietcrisis
Onrust Midden-Oosten
Strijd tegen terrorisme
Japan aardbeving

Al het nieuws

Het nieuws

Wat zijn de actuele nieuwsberichten? Meer…

Nieuwszenders

Welke nieuwszenders hebben het laatste nieuws? Meer…

Nu

Wat is het nieuws van dit moment? Meer…

Laatste nieuws