Binnenlands nieuws

Vind hier het actuele binnenlands nieuws van dit moment. Dit is gelijk aan de informatie op teletekst nu.

10.315 nieuwe coronabesmettingen, bijna net zo veel als gisteren

Bij het RIVM zijn de afgelopen dag 10.315 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 31 minder dan gisteren.

In een week tijd zijn er 67.543 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Een week eerder waren dat er 55.552. Dat is een toename van 22 procent. Vorige week was de toename 27 procent.

De afgelopen week zijn er 321.654 tests afgenomen. Zo'n 10.000 meer dan vorige keer. Van alle mensen die zich lieten testen was ook een hoger percentage positief. De afgelopen week was dat 17,9 procent. Een week daarvoor was dat er 15,2 procent.

Het zogenoemde besmettingsgetal R was op 9 oktober 1,16. Dat betekent dat 100 mensen samen 116 anderen besmetten. Alleen als de R onder de 1 zakt, neemt de verspreiding van het virus af.

311 opnames op verpleegafdelingen, 53 erbij op de IC

Er zijn 311 nieuwe coronapatiŽnten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk CoŲrdinatiecentrum PatiŽnten Spreiding (LCPS). Dat zijn 20 nieuwe opnames meer dan gisteren.

Op de intensive care werden 53 nieuwe patiŽnten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 4 nieuwe opnames meer dan gisteren.

In totaal liggen er nu 2358 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2249), van wie 529 op de IC (gisteren: 506). Er zijn dus meer coronapatiŽnten opgenomen dan ontslagen.

329 doden in een week

Afgelopen week zijn er door de GGD's 329 doden gemeld bij het RIVM, van wie 70 vandaag. Een week eerder waren dat er 185. In totaal zijn er nu 7142 bevestigde coronapatiŽnten overleden aan het virus.

Door achterstanden bij de GGD worden doden niet altijd direct doorgegeven. Sommige overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM.

Bron: NOS.nl Meer...

Lenn en Jorren halen verboden visnet van 75 meter uit het water

Lenn en Jorren hengelden tijdens hun laatste visuitje geen vis uit het water. Hun haakje kwam vast te zitten in een enorm visnet van wel 75 meter groot. Stropers gebruiken zulke netten om illegaal vis te vangen.

Al snel was de vader van Lenn erbij om te helpen. Met een speciale haak haalden ze het visnet uit het water. Lenn vindt het goed dat ze dat gedaan hebben.

De jongens maakten foto's en belden de politie. Twee agenten kwamen even langs om te kijken en gingen met ze op de foto.

Het is niet duidelijk van wie het net is en hoe lang het al in het water lag.

Bron: NOS.nl Meer...

Erdogan voelt zich vaker beledigd: man uit Sittard en Duitse komiek kunnen het weten

De woordenstrijd tussen Geert Wilders en de Turkse president Erdogan is een nieuwe fase ingegaan, nu de president aangifte heeft gedaan van belediging. Erdogan is diep gekrenkt door een spotprent van hem die de PVV-leider dit weekend op Twitter plaatste.

Correspondent Mitra Nazar benadrukt dat er aangifte is gedaan in Ankara. "Wilders zal niet naar Turkije komen om daar te verschijnen voor een rechtbank. Het is dus vooral een symbolische actie waarmee Erdogan laat zien: met ons valt niet te sollen."

Ook emeritus hoogleraar strafrecht Theo de Roos stelt dat de aangifte vooral symbolisch is. "Omdat er aangifte is gedaan in Turkije en niet in Nederland. Wilders zou dan daar voor een rechtbank moeten verschijnen en dat is zeer onwaarschijnlijk."

Wel kan een mogelijke Turkse strafzaak voor Wilders nadelige gevolgen hebben. "Hij kan bij verstek veroordeeld worden. Een vakantie of reis naar de Lycische kust wordt dan lastig voor hem."

Dit is de tweet van PVV-leider Wilders:

Het is zeker niet de eerste keer dat Turkije aangifte doet voor het beledigen van Erdogan. Vorig jaar nog moest een 64-jarige man uit Sittard daarom voor de rechter verschijnen.

De Limburger zou e-mails naar de Turkse ambassade in Den Haag hebben gestuurd, waarin hij Erdogan een zwijn noemde en hem vergeleek met nazi-leider Adolf Hitler. Hij werd uiteindelijk vrijgesproken, omdat de rechtbank niet kon vaststellen of de e-mails daadwerkelijk door hem waren verstuurd.

De man kon nog worden vervolgd op basis van artikel 118 in het wetboek van strafrecht, waarin stond dat het verboden was om bevriende buitenlandse staatshoofden te beledigen. Deze wet is na een initiatief wetsvoorstel van D66, dat brede steun kreeg in het parlement, per 1 januari 2020 komen te vervallen.

Smaadgedicht van Duitse komiek

De aanleiding voor het wijzigen van deze wet in Nederland, was de ophef in Duitsland over een geruchtmakende zaak uit 2016. Komiek Jan BŲhmermann noemde Erdogan in een gedicht een pedofiel en een geitenneuker. Daarna stelde hij zichzelf de vraag: mag dit?

De Turkse regering diende een klacht in bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Duitsland om BŲhmermann te vervolgen voor zijn 'smaadgedicht'. De Duitse regering besloot tot een strafrechtelijk onderzoek. Het beledigen van een bevriend staatshoofd mocht toen niet, op basis van artikel 103 in het Duitse wetboek van strafrecht.

De zaak werd in het najaar geseponeerd. Volgens het Openbaar Ministerie kon niet voldoende worden aangetoond dat BŲhmermann strafbare feiten had gepleegd. Het ging zo duidelijk om satire, dat het niet kon worden aangemerkt als beledigend. Daarmee viel het gedicht onder de vrijheid van meningsuiting, vond het OM.

Duitsland besloot na de ophef om artikel 103 uit het Duitse wetboek van strafrecht te schrappen. Per 1 januari 2018 is het beledigen van buitenlandse staatshoofden daarom in Duitsland eveneens niet langer strafbaar.

Bron: NOS.nl Meer...

Kabinet en Tweede Kamer herdenken vermoorde Franse leraar Samuel Paty

Het kabinet en de Tweede Kamer hebben de vermoorde Franse leraar Samuel Paty herdacht. De Franse ambassadeur was daarbij in de Kamer aanwezig. Paty werd onthoofd door een extremistische moslim omdat hij in een van zijn geschiedenislessen cartoons van de profeet Mohammed had laten zien.

Kamervoorzitter Arib beschreef het belang dat Paty hechtte aan zijn lessen over de open samenleving. "We kennen allemaal zo'n leraar die je de ogen opent en waar je veel van leert. Zij helpen jonge mensen spelenderwijs leren over de samenleving, over vrijheid van meningsuiting, respect voor minderheden, vrijheid van religie." zei Arib.

"Paty vond het belangrijk spotprenten te tonen omdat die de kern van zijn les over burgerschap raakten, niet wetende dat het zijn dood zou betekenen. Hij zou zijn geliefde nooit meer in de armen kunnen nemen, zijn zoontje van vijf niet kunnen zien opgroeien."

Cordon om leraren

Arib roept iedereen op als een cordon om leraren heen te gaan staan en niet te buigen voor terreur. Ook premier Rutte sprak namens de samenleving "onvoorwaardelijke steun" uit voor alle scholen en leraren "in het belangrijke werk dat zij doen."

Rutte zei dat ook in het Nederlandse onderwijs de vrijheid onder druk kan staan. Hij gaf het voorbeeld van een leraar die na de moord les zou willen geven over spotprenten, maar dat eigenlijk niet goed durft. Rutte: "In onze scholen zal nooit plaats zijn voor zelfcensuur of taboes."

Arib en Rutte spraken hun medeleven en steun uit voor de Franse bevolking. "Met ons hart en onze gedachten zijn we bij zijn zoontje, familie en vrienden, maar ook bij het Franse volk", zei Rutte.

De premier sprak zijn onvoorwaardelijke steun aan leraren uit:

Bron: NOS.nl Meer...

CO2-uitstoot door coronavirus met 8,8 procent gedaald, klimaateffect beperkt

De eerste zes maanden van dit jaar is de wereldwijde CO2-uitstoot met 8,8 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Dat meldt het KNMI op basis van een onderzoek dat in het wetenschappelijke tijdschrift Nature is gepubliceerd. Een groot deel van de daling is een direct gevolg van de coronacrisis.

Het verschil was het grootst in de maand april (-16,9 procent) toen er in veel landen een lockdown van kracht was om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, daarna kwam de 'normale' uitstoot in bijvoorbeeld Europa en China weer op gang. Vanaf 1 juli is er volgens de onderzoekers geen verschil meer te zien met de CO2-uitstoot van vorig jaar.

Wegtransport draagt meeste bij

De afname van de uitstoot is groter dan in eerdere crises, zoals de Tweede Wereldoorlog, al is dat voor een deel te verklaren doordat er nu meer wordt uitgestoten dan toen. Daardoor kan de daling ook groter zijn.

Het wegtransport draagt met een vermindering van 40 procent het meeste bij aan de daling. Ook de energiesector (-22 procent), luchtvaart (-13 procent), scheepvaart (-6 procent) en industrie (-17 procent) stootten minder CO2 uit.

Volgens het KNMI leidt de afname in CO2-uitstoot niet tot een afname van CO2-concentraties in de atmosfeer, die een belangrijke oorzaak zijn van de klimaatverandering. Het leidt hooguit tot een minder snelle stijging. Om de klimaatdoelstelling van Parijs te halen, een beperking van de wereldwijde opwarming tot 2 en indien mogelijk 1,5 graad, moet de uitstoot van broeikasgassen verder afnemen en uiteindelijk nul worden.

Bron: NOS.nl Meer...

Het binnenlandse nieuws

U leest hier binnenlandse nieuws. Of het nu gaat om teletekst, het Journaal of internet. Bekijk de actuele ontwikkelingen op het gebied van economie, binnenlands nieuws, buitenlands nieuws, wetenschap en sport.

Direct naar de volgende onderwerpen van NOS.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de vermelde bronnen. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud, de verantwoordelijkheid ligt bij de vermelde bron. Weergave van deze informatie is in het kader van de vrijheid van nieuwsgaring. Zie onze disclaimer en bepalingen over auteursrecht voor meer informatie.

Dossiers

Schuldencrisis
Kredietcrisis
Onrust Midden-Oosten
Strijd tegen terrorisme
Japan aardbeving

Al het nieuws

Het nieuws

Wat zijn de actuele nieuwsberichten? Meer…

Nieuwszenders

Welke nieuwszenders hebben het laatste nieuws? Meer…

Nu

Wat is het nieuws van dit moment? Meer…

Laatste nieuws