Binnenlands nieuws

Vind hier het actuele binnenlands nieuws van dit moment. Dit is gelijk aan de informatie op teletekst nu.

Door VR-bril leerde Alexander met zijn wanen en angsten omgaan

Virtual reality-brillen veroorzaken een revolutie in de geestelijke gezondheidszorg. Door patiŽnten te laten oefenen in een op maat gemaakte virtuele wereld kunnen verschillende psychische problemen worden aangepakt. Denk aan psychoses en verslavingen, maar bijvoorbeeld ook autisme.

Zo leert Laura via de VR-bril emoties in te schatten. "Door mijn autisme kan ik moeilijk onderscheiden of iemand chagrijnig, boos of gefrustreerd is. Als ik de basis weet van hoe iemand zich gedraagt dan kan ik dat veel beter inschatten." In de virtuele wereld oefent ze met sociale situaties, zoals een afspraak in een cafť.

Alexander is mede dankzij VR-therapie genezen van zijn psychoses. "Vroeger leefde ik in een waanwereld. Ik had het idee dat buiten iedereen me in de gaten hield. Door de VR-bril kon ik oefenen in een veilige omgeving, en zo leren omgaan met wat ik moeilijk vond. Het is namelijk net echt."

Wil je de virtuele wereld zien waarin Laura en Alexander met hun problemen leren om te gaan? Bekijk dan de YouTube hieronder. Dan zie je ook hoe ex-drugsverslaafde Coen de VR-bril inzet om verleidingen te leren weerstaan.

Voor mensen met autisme wordt het effect van virtual reality op dit moment al wetenschappelijk getest. En de resultaten zijn veelbelovend. Ook VR-therapeut Bjorn van Pelt, die Laura voor haar autisme behandelt, is enthousiast. VR verandert namelijk therapie van praten in doen.

"Eerder bleef het in de behandelkamer bij gesprekken en kreeg de patiŽnt de oefeningen mee naar huis. Nu kunnen we hier direct situaties oefenen en daarover in gesprek gaan", zegt Van Pelt. "Die stap tussen de behandelkamer en het echte leven ontbrak, maar hebben we nu via deze tool in handen."

Zweten en stotteren

Hoogleraar psychiatrie Wim Veling noemt het feit dat je als therapeut kan meekijken bij moeilijke situaties een groot voordeel van virtual reality. "Je ziet patiŽnten bang worden, gaan zweten en stotteren. Doordat je het ziet gebeuren kan je veel beter coachen en trainen. En mensen knappen er enorm van op."

De VR-studies die nu lopen voor psychoses en autisme worden medegefinancierd door de verzekeraars. Verzekeraars kijken met veel interesse mee, want het succes van de behandeling kan therapieŽn mogelijk verkorten. En dat zou in de ggz-sector die kampt met lange wachtlijsten zeer welkom zijn.

Bron: NOS.nl Meer...

Februaristormen stuwen aandeel windenergie fors op

In februari is twee keer zo veel windenergie opgewekt als in dezelfde maand vorig jaar. Op dagen dat het hard waait kunnen windmolens tot 30 procent van de Nederlandse stroom leveren. Er zijn nauwelijks meer molens bijgekomen, dus de toename is alleen aan het weer toe te schrijven. In Duitsland wekten windturbines af en toe 70 procent van alle elektriciteit op, en in Denemarken zelfs meer dan 100 procent.

Het weerbericht wordt dan ook steeds belangrijker voor energiebedrijven. De stormen van de afgelopen weken stuwden het aandeel wind in de energievoorziening zozeer omhoog dat afnemers van stroom - maar niet de gewone consument - enkele keren te maken kregen met 'negatieve prijzen': ze kregen geld toe. Martien Visser, docent energietransitie aan de Hanzehogeschool in Groningen, noemt dat laatste 'spectaculair'.

"Wat je steeds meer ziet, is dat de prijzen dalen. Want wind is gratis, als de molens er eenmaal staan." Als er dan langdurig veel wind is, duiken de prijzen onder nul. Visser: "Stel je voor: je gaat naar de bakker, je koopt daar een brood en krijgt een paar euro toe." Gewone burgers merken overigens niks van die negatieve prijzen. "Voor consumenten is het helaas zo dat we veel belasting betalen over de elektriciteit. Dat betekent dat je nog steeds een behoorlijke prijs betaalt."

Grilligheid van de wind

De energiesector heeft steeds meer belangstelling voor het weer. Op de handelsvloer bij stroomleverancier Eneco werken tegenwoordig ook meteorologen. "Wij moeten natuurlijk het weer zo goed mogelijk voorspellen, zodat we weten hoeveel elektriciteit er uit de windmolens komt", vertelt Charel Hakkert van Eneco. De grilligheid van het weer maakt dat soms lastig. "De wind komt vaak een uur eerder of later dan voorspeld en het waait iets harder of juist zachter, dus dat is een uitdaging."

Als de wind te hard waait, boven windkracht 10, worden windmolens omwille van de veiligheid soms stilgezet. Windparken op zee kunnen vanaf de wal worden bediend. Eneco zegt dat deze maand de molens niet alleen vanwege de veiligheid soms even zijn stilgezet, maar ook met het oog op die negatieve prijzen. Het bedrijf moet anders geld betalen om de stroom kwijt te kunnen. In februari zijn een aantal molens op land en op zee drie keer voor korte tijd stilgelegd. Volgens een woordvoerder ging het om vijf tot vijftien minuten.

Kwetsbaarheid

Meer windenergie is goed voor het klimaat. Maar hoe mooi de extra energie bij veel wind ook is, het toont tegelijkertijd ook de kwetsbaarheid van onze toekomstige elektriciteitsvoorziening. Want wat te doen op dagen dat de wind (langdurig) niet waait en de zon niet schijnt. Netbeheerder Tennet waarschuwde onlangs in een rapport: "Tot 2025 is de leveringszekerheid binnen de norm, daarna is er meer onzekerheid."

Tennet verwacht de komende jaren een grote toename van zonne- en windenergie, en daarnaast een afname van kolen- en gascentrales. "Het effect van deze ontwikkelingen is dat elektriciteitsopwekking meer weersafhankelijk en minder stuurbaar wordt." Meer Europese samenwerking om stroom uit te kunnen wisselen, ziet Tennet als belangrijk onderdeel van de oplossing. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar verschillende mogelijkheden om stroom op te slaan.

Martien Visser denkt dat ook consumenten hun steentje kunnen bijdragen. "Minder elektriciteit gebruiken. En de wasmachine niet aanzetten als de wind niet waait of de zon niet schijnt. Als je zonnepanelen hebt kun je beter 's middags de was doen in plaats van 's nachts als er geen zon is. Dus we kunnen wel stapjes zetten, maar dit draagt maar beperkt bij aan een oplossing van het probleem."

Bron: NOS.nl Meer...

Is waterstof de brandstof van de toekomst?

Deze week reed de eerste waterstoftrein Nederland binnen. En in Groningen presenteerden de Gasunie, Groningen Seaports en Shell Nederland hun plannen voor het grootste groene waterstofproject van Europa. Bovendien moet het complete Olympische sportersdorp van Tokio op waterstof gaan werken. Is waterstof de toekomst?

NOS op 3 legt uit hoe waterstof wordt gemaakt en of het een beetje van de grond komt:

Bron: NOS.nl Meer...

Wekdienst 29/9: corona-onderzoek Diemen en akkoord tussen VS en Taliban

Goedemorgen! Vandaag wordt waarschijnlijk meer bekend over de vrouw met het coronavirus in Diemen en haar gezin. En in Qatar ondertekenen de VS en de Afghaanse Taliban mogelijk een akkoord.

Het is vandaag bewolkt en het gaat later in de middag en vanavond enige tijd stevig regenen. Het wordt 10 tot 12 graden. Aan zee waait een krachtige tot harde zuidwestenwind, met kans op zware windstoten.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Al langer zijn de Verenigde Staten en de Afghaanse Taliban in onderhandeling over een vredesakkoord. De deal had afgelopen september ondertekend moeten worden, maar dat ging op het laatste moment niet door. Vandaag lijken de handtekeningen er alsnog te komen. De ondertekening vindt plaats in in Qatar. Het RIVM maakt waarschijnlijk vandaag bekend of de gezinsleden van de besmette vrouw uit Amsterdam ook geÔnfecteerd zijn met het coronavirus. In ons liveblog kun je de ontwikkelingen op de voet volgen. Vandaag is het Zeldzame Ziektendag. PatiŽnten en zorgverleners vragen wereldwijd aandacht voor zeldzame aandoeningen, zoals de Noordzeeziekte of het Nagel-Patellasyndroom. Het bisdom Roermond herdenkt de priesters en kloosterlingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen na vervolging om hun rol in het verzet. Er zijn verkiezingen in Slowakije. Die vinden plaats in een gespannen klimaat na de moord op onderzoeksjournalist JŠn Kuciak en zijn vriendin.

Wat heb je gemist?

Medewerkers van de Belastingdienst hielden twintig jaar lang een geheime lijst bij met daarop namen van mogelijke fraudeurs. Maar de bewijzen voor fraude waren onbetrouwbaar en niet controleerbaar, blijkt uit een intern onderzoek dat in handen is van Trouw en RTL Nieuws. Er stonden 180.000 mensen op de lijst. Privacy-experts zeggen dat de lijst in strijd was met de privacywet.

Ander nieuws uit de nacht:

Racisme is diep verankerd in de voetbalcultuur en heel moeilijk te bestrijden, dat zeggen kopstukken uit het voetbal in NRC. Zij pleiten voor meer donkere beleidsbepalers. Chinese industrie krijgt zware klap door coronavirus, veel fabrieken zijn dicht en daarom staat een belangrijke index lager dan ooit. Kiran Badloe pakt wereldtitel windsurfen. Omdat hij Dorian van Rijsselberghe net voorbleef, gaat Badloe naar de Olympische Spelen.

En dan nog even dit

Stel je voor: een explosie die een vulkaankrater achterlaat, zo groot als vijftien melkwegstelsels op een rij. Dat is wat er ongeveer gebeurd moet zijn bij de grootste ontploffing in het heelal sinds de oerknal.

Astronomen hebben de restanten van die ontploffing op 390 miljoen lichtjaar afstand ontdekt. De explosie was niet ťťn klap, maar een proces dat misschien wel miljoenen jaren duurde.

Op de gestippelde curve is de rand van het gat te zien:

Fijne schrikkeldag!

Bron: NOS.nl Meer...

'Racisme verankerd in voetbalcultuur'

Racisme is zo diep verankerd in de voetbalcultuur dat het heel moeilijk te bestrijden is. Dat zeggen zeventien voetballers, trainers en officials in gesprekken met NRC. Onder hen zijn Ajax-keeper Andrť Onana, international Shanice van de Sanden en scheidsrechter Serdar GŲzŁbŁyŁk.

Ze vertellen onder meer over oerwoudgeluiden, ordinaire scheldpartijen of een transfer die afketste vanwege een donkere huidskleur. Een aantal van hen zegt dat er meer donkere beleidsbepalers in het voetbal moeten komen.

De KNVB is volgens sommigen van hen een veel te witte organisatie. Scheidsrechters nemen klachten over racisme ook niet altijd serieus.

Zwijgen blijkt nog altijd de norm te zijn, ondanks de toegenomen aandacht voor racisme in het voetbal. Veel geÔnterviewden hebben er nooit eerder zo uitgebreid over gesproken.

Bron: NOS.nl Meer...

Het binnenlandse nieuws

U leest hier binnenlandse nieuws. Of het nu gaat om teletekst, het Journaal of internet. Bekijk de actuele ontwikkelingen op het gebied van economie, binnenlands nieuws, buitenlands nieuws, wetenschap en sport.

Direct naar de volgende onderwerpen van NOS.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de vermelde bronnen. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud, de verantwoordelijkheid ligt bij de vermelde bron. Weergave van deze informatie is in het kader van de vrijheid van nieuwsgaring. Zie onze disclaimer en bepalingen over auteursrecht voor meer informatie.

Dossiers

Schuldencrisis
Kredietcrisis
Onrust Midden-Oosten
Strijd tegen terrorisme
Japan aardbeving

Al het nieuws

Het nieuws

Wat zijn de actuele nieuwsberichten? Meer…

Nieuwszenders

Welke nieuwszenders hebben het laatste nieuws? Meer…

Nu

Wat is het nieuws van dit moment? Meer…

Laatste nieuws