Binnenlands nieuws

Vind hier het actuele binnenlands nieuws van dit moment. Dit is gelijk aan de informatie op teletekst nu.

Oud-RIVM-directeur voor landelijke mondkapjesplicht, hekelt 'vrijblijvend beleid'

Het coronabeleid van de Nederlandse regering is te vrijblijvend en inconsequent. Dat harde oordeel velt Roel Coutinho, microbioloog en oud-directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, over de Nederlandse respons op de virusuitbraak.

"Het is erg veel van: we moeten het met z'n allen doen en daarmee is het erg vrijblijvend. Ik denk dat dat een risico is", zegt Coutinho in Nieuwsuur. Hij vindt dat premier Mark Rutte het probleem goed schetst, maar vindt ook dat hij de verantwoordelijkheid te veel bij de bevolking legt. Coutinho pleit er juist voor dat de overheid een norm stelt.

Hij vindt dat er een landelijke mondkapjesplicht moet komen voor in winkels, in restaurants en bij contactberoepen. De microbioloog vindt ook dat de - nu vrijblijvende - test voor mensen die uit risicogebieden Nederland inreizen verplicht zou moeten worden. Ook het bijhouden van gegevens van horecagasten zou verplicht moeten worden.

'Het zal wel niet werken'

Burgemeesters hebben nu van het kabinet de mogelijkheid gekregen om op bepaalde plekken waar het druk is mondkapjes in te zetten. Op dit moment zijn mondkapjes verplicht in bepaalde winkelstraten en op markten in Rotterdam en Amsterdam.

Volgens Coutinho zijn dat soort regels niet eenduidig en erg verwarrend voor mensen. "Dan loop je in de Kalverstraat en dan moet het wel en even verderop weer niet. Dat is toch helemaal niet helder? Dan denken mensen: het zal wel niet werken."

Ook zien mensen dat er in het buitenland op veel meer plekken mondkapjes verplicht zijn. "Op vakantie in Italië en Frankrijk moet het wel en thuis hoeft het niet meer. Dat is niet goed. Nederland moet niet denken dat we hierover een ander standpunt kunnen innemen."

Premier Rutte zei gisteravond nog in de persconferentie dat mondkapjes nauwelijks effectief zijn. Ook het RIVM ziet geen bewijs om mondkapjes verplicht te stellen. Volgens Coutinho is het RIVM altijd op zoek naar onomstotelijk bewijs voor er gekozen wordt voor bepaalde maatregelen.

Maar in een pandemie moet op het zogenoemde voorzorgsprincipe worden gehandeld, niet op bewijs, zegt de microbioloog. "Voor heel veel dingen is geen wetenschappelijk bewijs. Voor 1,5 meter afstand houden ook niet en toch doen we het allemaal. Die maatregelen moet je gewoon durven nemen."

Wisselen van standpunt

Behalve over het nut van het dragen van mondkapjes zijn er meer onderwerpen waar het RIVM anders over denkt dan de experts in het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan de verspreiding van het virus door aerosolen. Toch draait het RIVM maar moeilijk bij over dit soort zaken.

Coutinho, die van 2005 tot en met 2013 leiding gaf aan het Centrum Infectieziektebestrijding, wil hierover geen kritiek uiten op zijn opvolger Jaap van Dissel. "Dat helpt niet." Maar hij vindt wel dat het goed zou zijn als het RIVM wisselt van standpunt als dat nodig is.

"Het gaat om een nieuw virus en er komen steeds nieuwe gegevens. Als je nieuwe inzichten krijgt dan moet je die gebruiken. En dan moet je ook kunnen zeggen: ik heb het verkeerd gezien en nu gaan we het anders doen. Daar is niks tegen."

Bron: NOS.nl Meer...

Minister: GGD moet sneller opschalen, Defensie kan helpen

De GGD kan voor het bron- en contactonderzoek bij mensen die het coronavirus hebben, hulp krijgen van Defensie-personeel. Dat zegt minister De Jonge van Volksgezondheid tegen de NOS.

Vandaag bleek dat de GGD's in Amsterdam en Rotterdam door personeelstekorten niet meer alle contacten van een besmet persoon kunnen bellen. Ook landelijk lopen de GGD's tegen de grenzen van hun capaciteit aan. Er zijn nu slechts voldoende werknemers om maximaal 750 onderzoeken per dag uit te voeren.

De GGD krijgt nu van de minister alle mogelijkheden om sneller op te schalen. "Maak gebruik van alle middelen die je nodig hebt, carte blanche wat dat betreft. Wat het kost, dat kost het. Maak gebruik van de mensen van Defensie als je dat nodig hebt", zegt De Jonge.

Albert Bos, politiek verslaggever van de NOS, wijst erop dat er gisteren tijdens de persconferentie van het kabinet nog werd gezegd dat alles op orde was. "Als dan een dag later blijkt dat er twee GGD's zeggen dat ze het niet aankunnen, dan heb je echt wat uit te leggen."

"De Tweede Kamer was ook echt verbaasd over dit bericht vandaag. Zeker ook de oppositiepartijen, die al maandenlang hameren op genoeg personeel bij de GGD's om dat bron- en contactonderzoek te doen. Dit wordt een belangrijk punt bij het Kamerdebat volgende week."

Onverwacht snelle stijging

Volgens De Jonge is het afschalen van het contactonderzoek in Amsterdam en Rotterdam het gevolg van een snelle stijging van het aantal besmettingen. "Dat is de afgelopen twee weken sneller gegaan dan gedacht." Ook zegt hij dat deze mensen meer contacten hebben dan gedacht. "Soms wel veertig, vijftig of zeventig contacten. Dan ben je ongelooflijk lang bezig."

Om het bron- en contactonderzoek te blijven uitvoeren, wil De Jonge dat de landelijke GGD het opschalingsplan dat er al ligt, sneller uitvoert. Hij erkent dat de huidige situatie niet ideaal is. "Dit is niet wat je wilt. Het zou op orde zijn geweest, maar de verspreiding van het virus en het aantal contacten dat moeten worden benaderd, is groter dan gedacht", zegt de minister.

Zelf bellen

Door het personeelstekort in Amsterdam en Rotterdam zijn de GGD's daar gedwongen om hun bron- en contactonderzoeken aan te passen. Alleen bij risicogroepen als ouderen en chronisch zieken worden de onderzoeken volledig door GGD'ers gedaan. In andere gevallen worden nog wel lijsten opgesteld met mensen die contact hebben gehad met besmette personen, maar die besmette personen moeten daarna zelf hun contacten bellen.

"Het is een noodgreep", zegt directeur Sjaak de Gouwe van GGD GHOR Nederland. "We geven mensen wel een brief mee, maar het gesprek voeren en ze de ernst van de situatie laten begrijpen, is eigenlijk iets wat we liever zelf doen."

Deze procedure wordt alleen gevolgd als dat verantwoord is en is tijdelijk, zegt De Jonge. Hij hoopt dat de GGD's in Amsterdam en Rotterdam over twee weken alle bron-en contactonderzoeken weer zelf kunnen afronden. De landelijke pool van onderzoekers waaruit de GGD's kunnen putten moet dan van 550 naar 1100 fte's zijn uitgebreid. In de periode daarna moet de pool met nog eens 1100 fte's zijn toegenomen.

Volgens De Jonge is de toename van het aantal besmettingen te wijten aan het niet-naleven van de coronamaatregelen. "We zullen de discipline moeten hervinden om ons aan de basisregels te houden en zo met elkaar het voor de GGD mogelijk moeten maken om hun belangrijke werk goed te kunnen blijven doen", schrijft zijn ministerie in een persbericht.

Bron: NOS.nl Meer...

Crystal meth-lab ontdekt in verborgen containers in Montfoort

De politie heeft gisteren in Montfoort, in Utrecht, een groot crystal meth laboratorium ontdekt. Het lab lag verborgen onder een laag dijkverzwaringsklei. Daar stonden zes aan elkaar geschakelde zeecontainers onder waar de zwaar verslavende drug werd geproduceerd.

Volgens de politie waren de locatie en de ingang zo goed afgeschermd dat er op luchtfoto's en vanaf de openbare weg niets te zien was.

Drie mannen, onder wie de eigenaar van het terrein, zijn aangehouden. Ook zijn twee voertuigen in beslag genomen.

Bron: NOS.nl Meer...

Surfen, suppen en zeilen: Nederland geniet op het water

Het is afkoelen, sporten en waterplezier in één: Nederlanders zijn deze zomer gek op watersporten. Verkopers van supboarden, waterski's en kitesurfen weten niet wat ze zien. Marc Schraverus van Telstar Surf: "Wij ontspringen de dans van het coronaprobleem. In het begin zaten we even in de penarie, ondertussen dansen we de horlepiep."

Of het nou ligt aan het geadviseerde binnenblijven van de eerste maanden, het op vakantiegaan in eigen land, het sluiten van de sportscholen of aan allemaal een beetje, volgens toeleverancier Job Verbunt van Equipe Training gaat alles door het dak: "We hebben een omzetstijging van 200 procent of meer ten opzichte van vorig jaar."

Suppen

Telstar Surf aan Strand Horst in Ermelo ziet dat windsurfen aan een heropleving is begonnen: "Sinds de jaren 80 was het steeds minder in trek, maar sinds dit jaar zien we dat mensen die niet op vakantie gaan maar wel het water in willen, weer voor windsurfen kiezen." Voor een bedrag tussen de 1000 en 2000 euro kan je instappen met een hele windsurfset.

Ook suppen, oftewel 'stand-up paddeling', gaat door met de opmars. Een klant van de winkel legt uit waarom zij het zo fijn vindt: "Voor dagen zoals vandaag, waar er geen wind is en er niet gesurft kan worden, is het heerlijk."

Het verlies van de coronamaanden wordt nu meer dan gecompenseerd. Watersportverkoper Max Blom: "Eigenlijk net zoals de mensen die het binnenzitten van de lockdown compenseren met tijd doorbrengen op het water." Volgens Blom hebben mensen meer tijd voor hun hobby en daarnaast ook wat meer te besteden.

Toeleverancier Verbunt noemt dat precies de twee ingrediënten die bij watersport passen: tijd en budget. "Het kan vlakbij huis en we hebben allemaal net wat meer tijd. En nu we niet naar voetbal of concerten gaan, hebben massa's mensen extra geld te besteden. Daar profiteren wij van."

Toch ging niet alles de afgelopen maanden van een leien dakje. Omdat in China de productie en het transport een tijd stillagen, liepen bestellingen vertraging op. Zeker omdat de vraag ineens verdubbelde. "Het geluk is dat Zuid-Europa blijft achterlopen met de vraag", zegt Schraverus, "Daar is het toerisme nog niet op het oude peil, dus is er minder vraag naar watersport."

Meer vrouwen

Blom wijdt de populariteit van zijn koopwaar ook aan het sluiten van de sportscholen: "Mensen zochten naar alternatieven. Ik denk dat hierdoor ook meer vrouwen het surfen en kitesurfen zijn gaan ontdekken." Volgens Blom is het van origine altijd een beetje een mannelijke wereld geweest, maar hij ziet dat nu veranderen: "We hopen dat ze ermee doorgaan."

De verkopers denken dat de trend doorzet. De kitesurfschool verbonden aan Telstar Surf spat volgens Schraverus uit elkaar van de animo. Blom: "Dit horen we ook van collega's uit de skate- en fietsindustrie. Outdoor is hip."

Bron: NOS.nl Meer...

Sjaals, planten en kledinglabels moeten ouderen tegen hitte beschermen

Een speciale sjaal die even in het water moet en daarna dagenlang voor verkoeling zorgt. Het is het eerste wapen in de strijd van de provincie Zuid-Holland tegen hittestress onder ouderen. Vandaag worden zo'n 500 afkoelsjaals uitgedeeld in drie verzorgingstehuizen in Den Haag en Leiden.

Tijdens een hittegolf, zoals we dit weekend tegemoet gaan, hebben vooral ouderen last van hittestress. Het kan leiden tot ongemakken als slaapverstoring of huiduitslag maar ook tot serieuze klachten als ademhalingsproblemen of nierfalen. Of nog erger: volgens TNO vallen er tijdens hittegolven gemiddeld 40 extra doden per dag in Nederland.

"Nederland krijgt steeds meer tropische dagen. Daarom hebben we een wedstrijd georganiseerd waar bedrijven oplossingen voor dit probleem konden aandragen", legt Duncan Waardenburg van de provincie uit. "Met de uitkomst daarvan gaan we vandaag voor het eerst aan de slag."

De afkoelsjaal is één van de drie winnaars. "Die sjaal op zichzelf is niet nieuw", zegt Bernadette Sleurink, die ze importeert. "In Australië gebruiken ze 'm al jaren. In Nederland wordt hij vooral gebruikt door wandelaars, golfers en in bepaalde revalidatiecentra. Ouderen zijn een nieuwe doelgroep."

Voor bewoners van verzorgingshuis Jonker Frans in Den Haag kwamen de sjaals als geroepen:

De komende maanden worden technieken van twee andere startups verder uitgewerkt. Daarna worden ze in de praktijk getest bij tien verzorgingshuizen in de regio. Een nieuw systeem van kledinglabels bijvoorbeeld, dat ouderen bewust moet maken van het effect van kleding.

"Oudere mensen gaan zich over het algemeen ongemerkt warmer kleden", zegt Jeffrey Braun, die het idee aandroeg. "In het leger en bij sommige werkkleding wordt nu al een systeem gehanteerd waarbij een warmtewaarde aan een kledingstuk wordt gegeven. Als een verzorgingstehuis een aanbeveling doet welke totaalwaarde bij de temperatuur past, kunnen ouderen daar zelf een passende set bij zoeken."

Een ander idee is de inzet van planten die temperatuurverlagend werken. "Er zijn planten die bij hitte vocht afgeven aan hun omgeving, evapotranspiratie heet dat", legt Laura Hoek van de betrokken startup uit. "In de juiste samenstelling kunnen drie tot negen planten tot wel vijf graden schelen, in theorie."

De techniek is gebaseerd op NASA-onderzoek uit de jaren 80, legt Hoek uit. "Planten als de sansevieria en bepaalde ficussen zijn geschikt. We moeten alleen nog op zoek naar de juiste balans in een testopstelling, te veel vocht zorgt namelijk juist dat een ruimte benauwd wordt. En het moet onderhoudsarm zijn."

IJsjes

Het nadenken over nieuwe manieren van verkoeling komt op een welkom moment. Onlangs paste het RIVM de richtlijn over recirculatiesystemen zoals airco in gemeenschappelijke ruimten nog aan. Zulke systemen moeten zo veel mogelijk uit blijven, omdat ze mogelijk bijdragen aan de verspreiding van virusdeeltjes. Actiz, de koepel van verpleeghuizen, spoorde leden aan zich aan dat advies te houden.

Bij Jonker Frans vormt dat in ieder geval géén beperking. "Wij hebben hier geen airco", zegt zorgmanager Eddy Lieferink. "Dus wij moeten het hebben van echt traditionele maatregelen. Goed luchten en natuurlijk het aloude uitdelen van ijsjes. Maar we vinden het ook belangrijk nieuwe technieken te onderzoeken. Van afkoelsjaals en labels hadden we hier nog niet gehoord."

Bron: NOS.nl Meer...

Het binnenlandse nieuws

U leest hier binnenlandse nieuws. Of het nu gaat om teletekst, het Journaal of internet. Bekijk de actuele ontwikkelingen op het gebied van economie, binnenlands nieuws, buitenlands nieuws, wetenschap en sport.

Direct naar de volgende onderwerpen van NOS.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de vermelde bronnen. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud, de verantwoordelijkheid ligt bij de vermelde bron. Weergave van deze informatie is in het kader van de vrijheid van nieuwsgaring. Zie onze disclaimer en bepalingen over auteursrecht voor meer informatie.

Dossiers

Schuldencrisis
Kredietcrisis
Onrust Midden-Oosten
Strijd tegen terrorisme
Japan aardbeving

Al het nieuws

Het nieuws

Wat zijn de actuele nieuwsberichten? Meer…

Nieuwszenders

Welke nieuwszenders hebben het laatste nieuws? Meer…

Nu

Wat is het nieuws van dit moment? Meer…

Laatste nieuws