Binnenlands nieuws

Vind hier het actuele binnenlands nieuws van dit moment. Dit is gelijk aan de informatie op teletekst nu.

Megavangst illegaal vuurwerk in Vijfhuizen

De politie heeft een enorme partij illegaal vuurwerk aangetroffen in een loods in Vijfhuizen. In totaal lag er 10.000 kilo, die werd gevonden na een anonieme tip.

Er zijn vier mensen uit Haarlem aangehouden in de leeftijd tussen 25 en 45 jaar oud. De politie doet in vier woningen in Haarlem huiszoekingen. Er waren twee vrachtwagens nodig om het illegale vuurwerk weg te halen.

Beveiligers

Bij de politie was jaren discussie over het vervoer en de opslag van illegaal vuurwerk. Agenten vinden het te gevaarlijk om zelf te vervoeren. Ook is er maar één plek waar het zwaarste vuurwerk kan worden opgeslagen.

Deze week werd bekend dat de politie beveiligers gaat inschakelen om in beslag genomen vuurwerk te bewaken totdat een transporteur het ophaalt. De kosten voor de particuliere beveiliging worden betaald door het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het gaat waarschijnlijk om enkele tonnen.

Grote partij

Het komt niet vaak voor dat er in een keer 10.000 kilo wordt gevonden. In heel 2017 werd er bijvoorbeeld in totaal iets meer dan 40.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Het jaar daarvoor was het net geen 30.000 kilo.

De politie houdt elk jaar in de vuurwerkbarometer bij hoeveel illegaal vuurwerk er in beslag wordt genomen. Het laatste bekende cijfer over 2018 is 13.874 kilo. Daar is de vangst van vandaag nog niet in meegenomen.

Bron: NOS.nl Meer...

'Kind onder drie jaar moet stresstest krijgen'

Kinderen onder de drie jaar moeten standaard worden onderzocht op stress. Daarvoor pleit het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). Volgens het NJC kan chronische stress op heel jonge leeftijd later leiden tot een burn-out, depressie of hart- en vaatziekten.

Early Life Stress is de officiële benaming voor stress op heel jonge leeftijd. "Ook dan kunnen kinderen te maken krijgen met omstandigheden waardoor ze chronisch gestresst raken", zegt Frans Pijpers van het NCJ.

"Dat kan door bijzondere omstandigheden als kindermishandeling of verwaarlozing, maar ook door bijvoorbeeld een scheiding van de ouders, waarbij de ouders heel gekwetst raken. Dat wordt overgedragen op het kind."

In de eerste 1000 dagen van het leven van een kind groeien de hersenen heel hard, stelt Pijpers. Juist dat maakt ze kwetsbaar voor Early Life Stress.

Ouders moeten zich van die kwetsbaarheid bewust worden. "Zodat ze zich bijvoorbeeld tijdens een scheiding minder agressief tegenover elkaar gedragen. Want hun spanningen kunnen heel makkelijk bij het kind terechtkomen."

Stresshormoon

Een manier om stress bij jonge kinderen te meten is via het haar, waar het stresshormoon cortisol wordt opgeslagen. Pijpers: "Maar heel jonge kinderen hebben vaak nog geen haar, dus daar moet een andere manier voor worden gevonden." Dat zou bijvoorbeeld mogelijk met een speciale armband kunnen.

Samen met vijf universiteiten en twee afdelingen van TNO heeft het NCJ daarom een aanvraag ingediend voor onderzoek naar chronische stress bij heel kleine kinderen. In dat onderzoek kunnen verloskundigen, kraamverzorgenden en de jeugdgezondheidszorg ook een rol spelen.

Bron: NOS.nl Meer...

Politie wil stroomstootwapen in hele land gebruiken

De politie wil alle agenten die op 112-meldingen afgaan, voorzien van een stroomstootwapen. Vandaag heeft de politie aan de minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gevraagd het wapen landelijk in te voeren.

De politie wil ieder basisteam in Nederland (168 in totaal) uitrusten met een aantal stroomstootwapens. Agenten kunnen die dan meenemen als ze de straat op gaan.

Op verschillende plaatsen in Nederland heeft de politie het stroomstootwapen getest. Agenten waren positief; volgens hen is het een bruikbare aanvulling op de wapenstok en pepperspray. Ook hoeven ze minder vaak te schieten of de politiehond in te zetten.

Tijdens de pilot is het stroomstootwapen ruim 300 keer gebruikt. Volgens de politie heeft geen enkele verdachte, agent of omstander ernstig letsel opgelopen. Vaak is dreigen met het wapen al genoeg om een verdachte onder controle te krijgen. In twee derde van de gevallen waren de verdachten onder invloed van drank of drugs of verkeerden ze in verwarde toestand.

De Tweede Kamer vroeg eerder om het wapen niet meer te gebruiken in psychiatrische klinieken. De politie zegt het stroomstootwapen zo min mogelijk te willen gebruiken in ggz-instellingen, maar wil het gebruik daar niet bij voorbaat uitsluiten.

Wel heeft de politie inmiddels bepaald dat alleen van afstand op een verdachte geschoten mag worden. Het wapen direct op het lichaam van een verdachte drukken om een stroomstoot uit te delen, mag alleen nog in noodgevallen.

De politie stelt ook voor het stroomstootwapen technisch aan te passen, zodat een stroomstoot maximaal vijftien seconden duurt.

De politie denkt er vijf jaar voor nodig te hebben voordat alle agenten zijn opgeleid om met het wapen te werken. Hoeveel de invoering van het stroomstootwapen zou kosten, is nog niet duidelijk.

Amnesty International uitte eerder ernstige bezwaren tegen het gebruik van de taser. Het zou alleen in uitzonderlijke gevallen gebruikt mogen worden door specialisten, en zeker niet door elke agent. Volgens Amnesty kunnen er anders doden gaan vallen.

Bron: NOS.nl Meer...

Alarm verloskundigen: te weinig ziekenhuispersoneel voor bevallingen

Verloskundigen moeten steeds vaker leuren bij verschillende ziekenhuizen om een plek te vinden waar vrouwen kunnen bevallen. Volgens koepelorganisatie KNOV gaat het inmiddels in een aantal regio's om een structureel probleem. "Het gaat om een toenemend stressvolle situatie. Dat kan echt leiden tot onveiligheid. We vinden het niet verantwoord om zo door te blijven gaan", zegt Sonia Jennings van de KNOV.

Ziekenhuizen moeten noodgedwongen steeds vaker bevallingen weigeren, omdat ze onvoldoende personeel hebben om de roosters rond te krijgen. Het gaat dan niet om spoedsituaties, daarvoor gelden andere protocollen, maar om bevallingen die onder begeleiding van de eerstelijns verloskundige in het ziekenhuis plaatsvinden. Het ziekenhuis moet dan medisch personeel als achterwacht kunnen garanderen. En dat is steeds moeilijker.

De problemen zijn het grootst in de regio's Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland. "Afgelopen weekend heeft mijn collega zeven ziekenhuizen afgebeld voordat ze uiteindelijk in een ziekenhuis in Tiel terechtkon", zegt Marloes Noppers, verloskundige in Utrecht. "Zonder spits is dat 45 minuten rijden."

Stress

"Verloskundigen moeten veel verschillende ziekenhuizen bellen, voordat ze weten waar ze met een barende zwangere terechtkunnen", zegt Jennings. Als het niet lukt om binnen de eigen regio een ziekenhuis te vinden, wijken verloskundigen uit naar ziekenhuizen (ver) buiten de regio. "Het levert veel stress op voor de vrouw die aan het bevallen is", zegt Jennings. "Wat uiteindelijk niet goed is voor het hele bevallingsproces."

Verloskundigen worstelen met het tijdsprobleem dat ontstaat door het vele bellen, en de tocht naar een ziekenhuis dat plek heeft. "De verloskundige weet hierdoor niet goed hoeveel tijd ze nodig heeft, voordat ze echt aan de bevalling kan beginnen. Dat kan eigenlijk niet bij een situatie als een bevalling", zegt Jennings.

Penibel

De Maastrichtse verloskundige Hilde Coolen herkent het geschetste beeld. "Het leverde hier in de zomer echt penibele situaties op. Kinderen die bijna op de snelweg geboren worden. We konden in die maanden vaker niet dan wel in het ziekenhuis in Maastricht terecht. De uitwijkmogelijkheid is dan Heerlen, maar dat is echt een stuk verder. In Amsterdam heb je natuurlijk meerdere ziekenhuizen, maar in Maastricht maar één."

Coolen ziet de grenzen verschuiven. "Een paar jaar geleden was het spannend als we een keer niet in ons eigen ziekenhuis terechtkonden, en moesten uitwijken. Nu zijn we allang blij als we überhaupt terechtkunnen. We gaan met elkaar voor veilige zorg, maar we moeten ons afvragen of dat nog echt het geval is. Je gaat de grens van het aanvaardbare steeds verder verleggen."

Achtervang

Coolen zegt dat het de afgelopen maand beter gaat in haar regio, ze kan meestal weer in het ziekenhuis in Maastricht terecht, maar ze houdt het hart vast voor een volgende griepgolf. "Het had in onze regio erg te maken met het feit dat er steeds veel zieken waren. Er was genoeg plek in het ziekenhuis, maar door een personeelstekort kon niet gegarandeerd worden dat er in geval van nood een heel medisch team gereed zou staan. Dan kun je dus niet terecht."

In Nederland kunnen vrouwen kiezen of ze thuis willen bevallen, of (onder begeleiding van de eigen verloskundige) in een ziekenhuis. Tenzij ze een medische indicatie hebben, want dan vindt de bevalling altijd in het ziekenhuis plaats. "Vrouwen hebben bij ons de afgelopen tijd meer gekozen voor een thuisbevalling", zegt Coolen. "We hebben in Nederland de mooie mogelijkheid van keuzevrijheid, maar die moet niet gestuurd zijn door dit soort problemen."

Oplossingen

Het Westfriesgasthuis en Waterlandziekenhuis, met vestigingen in Hoorn en Purmerend, heeft begin november de afdeling acute verloskunde verhuisd van Purmerend naar Hoorn. Door de geboortezorg (en dus ook het beschikbare personeel) op één locatie te concentreren, wil het ziekenhuis de kwaliteit verder verbeteren en beschikbaarheid waarborgen. "Maar we realiseren ons dat het voor zwangeren in en rondom Purmerend vervelend is dat je in Purmerend niet meer in het ziekenhuis kunt bevallen", aldus een woordvoerder.

"In heel veel regio's wordt hard gewerkt om oplossingen te verzinnen", zegt Jennings. "Maar het is een complex probleem. Het begint bij een personeelstekort. Dat kunnen we natuurlijk niet een, twee, drie oplossen. We hebben alle partijen nodig, ziekenhuizen, verloskundigen, kraaminstellingen, verzekeraars, en ook de politiek, nodig om te zoeken naar oplossingen."

Bron: NOS.nl Meer...

Grote controle op wegen langs de grens met Duitsland

Langs delen van de grens met Duitsland wordt een grote grenscontrole gehouden. Op de A12 wordt al het inkomende verkeer vanuit Duitsland gecontroleerd. Auto's worden naar een parkeerterrein geleid waar steekproefsgewijs gecontroleerd wordt.

Ook op de A1 richting Deventer en op een aantal andere wegen wordt het verkeer gecontroleerd. De actie wordt uitgevoerd door de douane, de marechaussee en de politie. Ook gisteren waren er al controle. De Duitse politie werkt daar ook aan mee.

Met de grenscontroles hoopt de politie onder meer rondtrekkende criminele bendes te onderscheppen. Bij een eerdere soortgelijke actie eerder dit jaar werden honderden mensen opgepakt, onder wie helers van gestolen babymelkpoeder.

Bron: NOS.nl Meer...

Het binnenlandse nieuws

U leest hier binnenlandse nieuws. Of het nu gaat om teletekst, het Journaal of internet. Bekijk de actuele ontwikkelingen op het gebied van economie, binnenlands nieuws, buitenlands nieuws, wetenschap en sport.

Direct naar de volgende onderwerpen van NOS.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de vermelde bronnen. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud, de verantwoordelijkheid ligt bij de vermelde bron. Weergave van deze informatie is in het kader van de vrijheid van nieuwsgaring. Zie onze disclaimer en bepalingen over auteursrecht voor meer informatie.

Dossiers

Schuldencrisis
Kredietcrisis
Onrust Midden-Oosten
Strijd tegen terrorisme
Japan aardbeving

Al het nieuws

Het nieuws

Wat zijn de actuele nieuwsberichten? Meer…

Nieuwszenders

Welke nieuwszenders hebben het laatste nieuws? Meer…

Nu

Wat is het nieuws van dit moment? Meer…

Laatste nieuws