Binnenlands nieuws

Vind hier het actuele binnenlands nieuws van dit moment. Dit is gelijk aan de informatie op teletekst nu.

Vier aanhoudingen na bommelding station Tilburg

Het station van Tilburg is afgelopen avond ongeveer twee uur ontruimd geweest na een bommelding. De politie meldt dat een arrestatieteam vanwege de melding vier mannen heeft aangehouden.

De arrestanten zaten in een trein die aan een van de perrons stond. Ze zijn geboeid afgevoerd, meldt een politiewoordvoerder.

De bommelding kwam iets voor 22.00 uur binnen. Of iemand gebeld heeft of dat er een verdacht pakketje is gevonden, kon een woordvoerder nog niet zeggen. Net voor middernacht gaf de politie het station weer vrij.

Dancefestivals

De NS meldt dat vanaf 0:30 uur de treinen weer volgens dienstregeling rijden.

In Tilburg is het festival Dancetour bezig. In het nabijgelegen Hilvarenbeek is het dance-event Decibel aan de gang. Volgens de organisatie van Decibel heeft de ontruiming tot weinig problemen geleid, omdat het overgrote deel van de bezoekers toch al van plan was om op de camping te overnachten. Er zijn nog ongeveer 15.000 mensen op het festival.

Bron: NOS.nl Meer...

Politiebonden: toch behoorlijk wat drugsgevallen op Decibel

Er zijn op het Decibel Outdoor-festival in Hilvarenbeek "behoorlijk wat drugsgerelateerde zaken" geweest, zegt een woordvoerder namens alle politiebonden tegen Omroep Brabant. De politie was in tegenstelling tot voorgaande jaren grotendeels afwezig op het festival. De politie voert actie voor een betere cao.

Volgens de bonden heeft burgemeester Palmen zich veel te positief uitgelaten over het verloop van het festival. Hij sprak van de meest rustige editie ooit sinds de start in 2016.

Tijdens Decibel Outdoor hebben zich ook geweldsincidenten voorgedaan, "maar het is niet echt uit de hand gelopen". Ook zijn diverse bezoekers van het muziekfestival gaan trippen door het gebruik van verdovende middelen, zegt de woordvoerder van de bonden.

Tegen het ANP zegt Palmen dat hij meer van de lokale situatie weet dan de bonden. "Ik ben er zaterdag van 10.00 tot 02.30 uur geweest. Ik heb zes veiligheidsoverleggen gehad waarbij ook de politie zat."

Bron: NOS.nl Meer...

Rouwfotografie neemt vlucht: 'Je laat iemand toe tot de moeilijkste dag van je leven'

Hij liet een vreemde toe op de zwaarste dag van zijn leven. Toch heeft Daan Barendse er geen moment spijt van. Vrienden opperden de uitvaart van zijn vrouw Anneke door een fotograaf te laten vastleggen. Aanvankelijk aarzelde hij, maar de doorslag gaf dat het paste bij zijn echtgenote. Zij hield van fotografie, getuige de duizenden foto's die ze samen in de loop van hun huwelijk van hun gezin maakten.

Steeds meer mensen nemen de stap die Barendse maakte: van een rouwstoet maakt tegenwoordig vaak ook een fotograaf deel uit. Guus Sluiter van het Nederlands Uitvaart Museum in Amsterdam ziet die ontwikkeling ook. Hij zou ze graag hebben, cijfers ontbreken nog, maar de tendens is er zonder meer. "Vroeger werd de dood met graagte op afstand gehouden", zegt hij over de tijden dat kinderen werden weggehouden van een begrafenis. "Nu niet meer."

Barendse sprak met Pauline Broekema over zijn keuze en bladert met haar door het fotoboek van Annekes uitvaart:

Rouwfotografie past in een tijd waarin de dood meer bespreekbaar is geworden. En het beeld is daarbij een steeds grotere rol gaan spelen. Tijdens een uitvaart worden ook foto's en films getoond er zijn zelfs mensen die een uitvaart streamen op Facebook.

Guus Sluiter merkt dat ook jonge kunstenaars de dood steeds vaker tot onderwerp van hun werk maken en er een "diepe fascinatie" voor hebben. In een van de zalen van zijn museum tonen vier jonge fotografen hun verbeelding van rouw en verdriet.

Vertrouwen

In de woonkamer van de familie Barendse in Hendrik Ido Ambacht herinnert veel aan Anneke. Begin dit jaar overleed ze. Na een verkeersongeluk in 1992 raakte ze gehandicapt, maar ondanks de continue pijn bleef ze zichzelf, zegt haar man. De klep van de piano staat open, haar favoriete muziekstuk ligt op de lessenaar. Lief, betrokken en ge´nteresseerd in anderen was ze, mooi. En ondanks de permanente pijn die ze leed altijd goed verzorgd.

Zo wilde Daan Barendse haar ook na haar dood vastgelegd hebben. Hij koos rouwfotografe Boukje Canaan. "Het klikte meteen. In de ochtend van de begrafenis kwam ze al langs. Ik had het gevoel haar te kunnen vertrouwen." Zijn vrouw lag boven opgebaard. "Toen ik daar afscheid nam, heeft Baukje foto's genomen. Dat was een heel intiem moment. Het heeft misschien maar tien minuten geduurd, maar de foto's die ze toen maakte, zijn mij het meest dierbaar."

Eigenlijk heeft hij daarna niets meer gemerkt van de aanwezigheid van de fotografe. "Dan heeft ze het dus goed gedaan. Eigenlijk kon ik haar geen beter compliment geven."

De mooiste foto's zitten in een album. "Ze heeft ook close-ups van mijn vrouw gemaakt. Die heb ik wel, maar ze staan niet in het boek. Ik wil dat ook de kleinkinderen het kunnen inzien."

Het album ligt op een prominente plek in de huiskamer. Het gebeurt dat hij er dagen niet inkijkt. "Ik pak het bijvoorbeeld op momenten dat ik het moeilijk heb. Het is toch anders dan foto's op een iPad of een film. Die foto's zijn tastbaar. Ik heb het gevoel dat ik even de hand van mijn vrouw vast heb."

Bron: NOS.nl Meer...

Foutparkeerders Lowlands hebben geluk, politie voert actie

De politie heeft op Lowlands voor kleine overtredingen alleen waarschuwingen uitgedeeld. Dus het fietsen zonder licht of foutparkeren kostte de overtreder geen geld. Die politie voert actie voor een nieuwe cao.

Een woordvoerder van het regionaal actiecomitÚ van de politie zei tegen Omroep Flevoland dat er gewoon gecontroleerd wordt, maar voor "dingen waarmee je niemand anders in gevaar brengt" worden geen boetes uitgedeeld.

De politie heeft wel briefjes uitgedeeld die lijken op boetes met daarop een uitleg over de actie. Hoeveel briefjes er precies zijn uitgedeeld kan de woordvoerder niet zeggen.

Bron: NOS.nl Meer...

Friesland juicht voor Maarten van der Weijden, 'een hele grote'

"Maar-ten, Maar-ten!", roepen mensen in koor. In elke Friese plaats waar Maarten van der Weijden zwemt, wordt hij toegejuicht en aangemoedigd door hordes mensen. "Ik vind het werkelijk waanzinnig wat hij doet", zegt een man enthousiast.

"Maarten schreef onlangs het voorwoord voor een boek dat gaat over mijn zoon Peter", zegt de man tegen verslaggever Martijn van der Zande. Peter is overleden aan vrijwel dezelfde variant van leukemie die Van der Weijden heeft gehad.

De zoon had in hetzelfde ziekenhuisbed gelegen waar de atleet later in kwam te liggen. "Alleen Peter heeft, zo heeft Maarten opgeschreven, pech gehad en hij had geluk." De man vindt het geweldig dat de zwemmer zich zo inzet voor de bestrijding van kanker. "Hij hoeft het niet te doen hŔ. Hij had een prachtige baan en die heeft hij opgegeven om dit werk te doen. Dan ben je echt groot, een reus!"

Over de helft

Het is de tweede dag van de benefietactie en Van der Weijden is al over de helft. De olympisch kampioen legt de Elfstedentocht zwemmend af om geld in te zamelen voor kankeronderzoek.

Vooral in de dorpen is de steun voor Van der Weijden indrukwekkend, merkte verslaggever Tanja Braun.

"Ik denk dat bij Arum zo'n beetje alle duizend inwoners langs de route stonden", zegt Braun. "Op alle bruggen in het zicht kon je mensen zien." Op sommige plekken was het zelfs zo druk, dat de mensen achteraan de zwemmer amper konden zien.

Een familielid van Van der Weijden zit ook langs de zwemroute. Zij hoopt dat de overweldigende steun de zwemmer weer nieuwe energie geeft om de klus te klaren. "Ik denk dat hij van alle mensen daar een kick heeft gekregen. Overal waar hij langsgaat zijn zo veel mensen. Ik denk dat dit hem heel erg goed doet."

Ook van atleten en BN'ers krijgt Van der Weijden steun. Mede-olympiŰr en sprinter Churandy Martina moedigde hem bijvoorbeeld aan vanuit een boot.

Op Twitter was ook te zien dat sommige fans met behulp van een hijskraan een glimp van de zwemmer op probeerden te vangen.

"We hebben anderhalf uur in de auto gereden om hem aan te moedigen", zegt een vrouw in Bolsward. "Zo mooi dat iemand zˇ gepassioneerd is."

Zodra de held langskomt, wordt er geapplaudisseerd. Mensen zwaaien met spandoeken, vlaggen en een enkeling met een vuurwerkfakkel.

Maar de beste aanmoediging voor Van der Weijden vandaag was waarschijnlijk toch wel die van zijn eigen dochters. Die lagen in het dorpje Witmarsum op hem te wachtten. Daar kreeg de zwemheld een zoen:

Bron: NOS.nl Meer...

Het binnenlandse nieuws

U leest hier binnenlandse nieuws. Of het nu gaat om teletekst, het Journaal of internet. Bekijk de actuele ontwikkelingen op het gebied van economie, binnenlands nieuws, buitenlands nieuws, wetenschap en sport.

Direct naar de volgende onderwerpen van NOS.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de vermelde bronnen. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud, de verantwoordelijkheid ligt bij de vermelde bron. Weergave van deze informatie is in het kader van de vrijheid van nieuwsgaring. Zie onze disclaimer en bepalingen over auteursrecht voor meer informatie.

Dossiers

Schuldencrisis
Kredietcrisis
Onrust Midden-Oosten
Strijd tegen terrorisme
Japan aardbeving

Al het nieuws

Het nieuws

Wat zijn de actuele nieuwsberichten? Meer…

Nieuwszenders

Welke nieuwszenders hebben het laatste nieuws? Meer…

Nu

Wat is het nieuws van dit moment? Meer…

Laatste nieuws