Binnenlands nieuws

Vind hier het actuele binnenlands nieuws van dit moment. Dit is gelijk aan de informatie op teletekst nu.

Coronacijfers van 31 mei: minder dan 10 opnames per dag afgelopen week

Het aantal doden gerelateerd aan het coronavirus is toegenomen met 5. In totaal zijn sinds de start van de uitbraak aan het RIVM 5956 overledenen gemeld van wie is vastgesteld dat ze leden aan covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt. De toename van 5 is de laagste dagelijkse stijging sinds 16 maart.

Om te kunnen beoordelen of de verspreiding van het virus in Nederland aan het afnemen is, kijkt het RIVM vooral naar de nieuwe ziekenhuisopnames. Er zijn 8 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. In totaal zijn er 11.735 coronapatiŽnten opgenomen (geweest). Van hen liggen er nog zo'n 700 in het ziekenhuis.

Weekendvertraging

Het instituut wijst er daarbij op dat de dagelijks gemelde cijfers kunnen achterlopen: vooral sterfgevallen worden soms pas na een aantal dagen doorgegeven door de GGD'en. Als dat op sommige dagen meer gebeurt dan gebruikelijk, ontstaan er pieken in de grafiek die het beeld vertekenen. Op weekenddagen kan de vertraging extra groot zijn, waardoor op zondag en maandag doorgaans een lager aantal wordt gemeld dan de rest van de week.

Dat het aantal ziekenhuisopnames afneemt, is goed te zien als je de gerapporteerde ziekenhuisopnames per week vergelijkt. De piek was begin april, toen er gemiddeld bijna 500 mensen per dag werden gemeld door het RIVM. Twee weken geleden werden er per dag gemiddeld 17 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Afgelopen week waren dat er 9 per dag.

Op de intensive care daalde het aantal patiŽnten met het coronavirus met 11, naar 159. Een van hen ligt nog steeds in Duitsland. Het aantal patiŽnten op de IC zonder corona daalde met 30 naar 501.

Buiten de IC's liggen nog 544 coronapatiŽnten in het ziekenhuis, 45 minder dan gisteren.

Bron: NOS.nl Meer...

OM neemt meer rijbewijzen in, snelheid nu groter probleem dan alcohol

Het Openbaar Ministerie heeft de afgelopen drie jaar steeds meer rijbewijzen ingevorderd. In 2016 werden nog 14.752 roze pasjes afgepakt, vorig jaar waren dat er bijna 16.000. Dat zijn er zo'n 44 per dag. Ook dit jaar lijkt het, ondanks de coronamaatregelen en het advies om thuis te werken, niet minder te worden.

Het gaat om overtredingen op heterdaad, waarbij alcohol de afgelopen jaren de grootste boosdoener was. Snelheidsovertredingen nemen al jaren toe, en lijken dit jaar de kroon te gaan spannen. "Dat is heel zorgelijk", zegt verkeersofficier Achilles Damen van het Openbaar Ministerie.

"De boodschap om niet onder invloed te rijden, die nemen mensen wel ter harte", zegt Damen. "Dat snelheid zo gevaarlijk is, is blijkbaar onvoldoende bekend. Je raakt je rijbewijs niet zomaar kwijt. Dan moet je echt veel te hard gereden te hebben. En vooral dat is heel zorgelijk. Dat mensen ervoor kiezen om zo te hard te rijden."

100 kilometer per uur

Ook dit jaar lijken de cijfers door te zetten. En dat is volgens justitie opvallend in deze tijd van corona en thuiswerken. Een eenduidige verklaring voor de stijging is er niet, ook al ging de maximumsnelheid op de snelwegen in maart omlaag naar 100 kilometer per uur. "Maar rijbewijzen worden niet alleen op de snelweg ingenomen", zegt Damen. "Ook op wegen waar de maximumsnelheid 60 en 80 kilometer per uur is, en zelfs in de bebouwde kom."

Bron: NOS.nl Meer...

Musea zijn kunstwerken 'kwijt' door corona

Op 1 juni gaan veel musea in Nederland weer open. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Bruiklenen, kunstwerken die musea over de hele wereld onderling aan elkaar uitlenen, zitten door de lockdowns vast. De kunst kan geen kant op.

Wereldwijd zijn kunsttransporten gestrand. Exposities staan hierdoor in de wacht en belangrijke stukken uit collecties ontbreken. Vaak is de uitleenplanning voor de komende jaren doorkruist. Hoe lossen musea deze internationale puzzel op?

Kluwen wol

"Het was inderdaad een van de grootste puzzelstukken toen we dichtgingen", vertelt Benno Tempel, directeur van het Kunstmuseum Den Haag, in een zaal met Mondriaanschilderijen. Het museum is stil en leeg, kwetsbare kunstwerken zijn zorgvuldig afgedekt met doeken en hier en daar staan dozen.

"We hadden al twee jaar samengewerkt met het Reina Sofia Museum in Madrid aan een tentoonstelling in mei over de vroege Mondriaan. Maar Spanje is nog veel harder geraakt dan Nederland en alles ging daar eerder dicht. Ze wilden de tentoonstelling meteen uitstellen naar komend najaar, alleen is er dan ook een grote Mondriaan-tentoonstelling in Dublin waarvoor we deze bruiklenen hebben beloofd."

Om het nog ingewikkelder te maken zou het Museum of Modern Art in New York (MoMa) eveneens Mondriaans leveren aan Madrid, maar ook dit museum heeft komend najaar andere verplichtingen. Zo blijft de geplande Mondriaanexpositie in Spanje incompleet. Tempel: "Het bruikleenverkeer is een kluwen wol geworden die bijna niet meer te ontwarren is."

Lege plekken

Het is een probleem waar musea wereldwijd mee te maken hebben. Hoe kostbaarder een kunstwerk, hoe langer van tevoren musea het hebben gereserveerd. Maar de grenzen zitten zicht en planningen lopen vast.

Tempel heeft nog veel meer voorbeelden. Zo hangt zijn veelgevraagde schilderij La Rivolta van Luigi Russsolo momenteel muurvast in het gesloten MoMa. De aangevraagde verlenging botst weer met een reservering van hetzelfde populaire werk door het Reina Sofia in Madrid, voor precies diezelfde periode.

Ook kleinere musea als Huis Doorn, het voormalige woonhuis van de Duitse keizer Wilhelm II in ballingschap, worstelen met de bruikleenpuzzel. "Onze expositie over de Nederlandse luchtvaartpionier Anthony Fokker zou in april aflopen, en een deel van de bruikleengevers wil hun stukken nu terugzien", zegt directeur Herman Sietsma.

Sietsma wijst op dozen en verpakte objecten, terwijl hij langs schaalmodellen van vrolijk gekleurde Fokker-vliegtuigen wandelt. "De verschillende bruiklenen uit Nederland, BelgiŽ, Duitsland en Frankrijk staan hier klaar voor terugzending zodra dat weer mogelijk is. Als wij op 4 juni weer open gaan betekent het dus wel dat we een verlengde expositie hebben met lege plekken."

Bruiklenen worden altijd voorzien van een contract waarin data, verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid worden omschreven, omdat het vaak gaat om kostbare museale stukken. "Maar we kunnen bepaalde stukken nu niet teruggeven omdat ze bijvoorbeeld de grens over moeten", zegt Sietsma. "De coronahobbel zit ons nogal dwars. De bruikleenplanning is bruusk doorbroken."

Ingepakt Delfts Blauw

"Dit is wel heel dramatisch", zegt directeur Tempel tussen de lege spiegelvitrines en grote verhuiskisten in het Haagse Kunstmuseum. Een net aangekochte Delfts Blauwe bloemenpiramide ligt in losse onderdelen op een tafel. Ernaast staat een eenzaam schoonmaakkarretje waar een sierlijke plumeau uit steekt, bedoeld om de lege vitrines weer te laten blinken.

"Het zou eigenlijk het mooiste zaaltje moeten zijn van onze tentoonstelling met Delfts Blauw uit de hele wereld, met als hoogtepunt de Royal Collection uit Londen, het allermooiste wat er is op dit gebied. Precies op sluitingsdatum 13 maart zou dat transport naar Den Haag komen. Die stukken staan nog steeds ingepakt in een grote opslag in Engeland. Nu is het wachten of ze ooit kunnen komen."

De meeste musea gaan morgen, 1 juni, weer open. Museum Huis Doorn heropent op 4 juni.

Bron: NOS.nl Meer...

Van terrasdirigent tot verwijderde lantaarnpalen: de horeca is er klaar voor

Morgen mag de horeca in Nederland weer open. Vanaf 12.00 uur kunnen dorstige gasten plaatsnemen op de terrassen en weer in de cafťs en restaurants gaan zitten. Met gepaste maatregelen: afstand houden en een 'checkgesprek' vooraf, om risico's zo veel mogelijk uit te sluiten. Binnen moet gereserveerd worden en zijn maximaal dertig gasten welkom. Sommige ondernemers vragen ook voor het terras te reserveren, al is dat geen verplichting vanuit de overheid.

De meeste zaken gaan in ieder geval open, valt op te maken uit een rondgang onder regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland. "Ik krijg de indruk dat bijna alles wat open kan, open gaat", zegt een woordvoerder van de afdeling Amsterdam. "De ondernemers vinden het oprecht spannend. We weten niet hoe de toeloop gaat zijn. Sommige ondernemers hebben bijna net zoveel personeel als dat ze gasten kunnen plaatsen."

Horeca-uitbaters met soms tientallen jaren ervaring hebben behoorlijk de zenuwen voor morgen:

Ook in de regio's Gelderland, Midden-Nederland, Noord-Holland en Overijssel is dat het beeld, zeggen vertegenwoordigers. Sommige zaken gaan misschien wat later in de week open, anderen doen alleen het terras. En bij kleinere zaken is het nog de vraag of het rendabel genoeg is open te gaan.

Sander Wind van de afdeling Gelderland verwacht "een prettige chaos". "Het wordt hartstikke mooi weer, iedereen heeft er zo lang op moeten wachten. En het zal best druk worden op de terrassen, dus we zullen er alles aan moeten doen om het in goede banen te leiden."

Pleinen leeggehaald

Veel gemeenten hebben toestemming gegeven aan de horeca om de terrassen te vergroten, zodat de anderhalve meter afstand echt gehouden kan worden. "In Hilversum staan hele pleinen ter beschikking. Daar zijn lantaarnpalen weggehaald voor een groter terras en zijn fietsenrekken weggehaald", zegt een woordvoerder van de afdeling Midden-Nederland. "Dat betekent niet automatisch meer stoeltjes."

In het protocol van Koninklijke Horeca Nederland staat dat twee mensen die geen huishouden vormen, binnen anderhalve meter van elkaar mogen zitten. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zei eerder deze week dat het niet de bedoeling is dat je dicht bij elkaar zit, ook al ben je maar met z'n tweeŽn.

Rob Baltus, de regiovoorzitter van de afdeling Noord-Holland en eigenaar van een restaurant in Blokker (bij Hoorn), heeft om alles in goede banen te leiden een terrasdirigent ingeschakeld. "Dat is iemand die mensen gaat ontvangen, het checkgesprek doet en mensen naar hun tafeltje begeleidt. Zodat iedereen op zijn plek zit. Het wordt anders een chaos."

En er is op veel plekken heel wat water bij de wijn gedaan. Door gemeenten, marktkramen, andere winkels. "De ruimte is beperkt", zegt Geerlof Kanis van de afdeling Overijssel. "Op heel veel plaatsen mogen we een terras uitbouwen, maar je kunt een straat niet volbouwen. Ik heb zelf een zaak in Haaksbergen en in overleg met de weekmarkt en detailhandel hebben we goede afspraken kunnen maken."

'Werk met ons mee'

Eťn oproep doen alle horeca-ondernemers. Werk mee met de maatregelen, want dan pas wordt het een succes. "Houd je aan de regels en volg de instructies van het personeel op", zegt Eveline Doornhegge van de afdeling Amsterdam. "Als er lange wachtrijen staan, ga dan weg."

Sander Wind van de afdeling Gelderland sluit zich bij die afspraken aan. "Weet dat we een gigantisch moeilijke periode hebben gehad en dat er nog een hele moeilijke periode zal volgen. Bij iedereen is er enthousiasme dat we weer buiten kunnen spelen. En we hopen dat onze gasten met ons meewerken."

Rob Baltus heeft er vooral heel veel zin in. "De zon gaat schijnen, het wordt knallen."

Bron: NOS.nl Meer...

Oproep: doe zuinig aan met drinkwater

Het waterbedrijf Vitens waarschuwt mensen op verschillende plaatsen in het land om zuinig te doen met drinkwater. Gisteren werd er in het oosten van Nederland bijna 50 procent meer water gebruikt dan normaal.

Zwembadjes

Sinds april zegt Vitens al dat iedereen wat zuiniger moet zijn. Bijvoorbeeld door minder vaak de tuin te sproeien of minder zwembadjes te vullen. Ook roepen ze mensen op om korter te douchen en de auto voorlopig even niet te wassen.

Watertekort

Onder meer in Gelderland en Overijssel was er nu een tekort aan water. Op sommige plekken werd hierdoor de waterdruk verlaagd. Dat betekent dat er een minder sterke straal water uit de kraan komt.

Bron: NOS.nl Meer...

Het binnenlandse nieuws

U leest hier binnenlandse nieuws. Of het nu gaat om teletekst, het Journaal of internet. Bekijk de actuele ontwikkelingen op het gebied van economie, binnenlands nieuws, buitenlands nieuws, wetenschap en sport.

Direct naar de volgende onderwerpen van NOS.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de vermelde bronnen. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud, de verantwoordelijkheid ligt bij de vermelde bron. Weergave van deze informatie is in het kader van de vrijheid van nieuwsgaring. Zie onze disclaimer en bepalingen over auteursrecht voor meer informatie.

Dossiers

Schuldencrisis
Kredietcrisis
Onrust Midden-Oosten
Strijd tegen terrorisme
Japan aardbeving

Al het nieuws

Het nieuws

Wat zijn de actuele nieuwsberichten? Meer…

Nieuwszenders

Welke nieuwszenders hebben het laatste nieuws? Meer…

Nu

Wat is het nieuws van dit moment? Meer…

Laatste nieuws