Binnenlands nieuws

Vind hier het actuele binnenlands nieuws van dit moment. Dit is gelijk aan de informatie op teletekst nu.

Experts over vaccinatie voor meest kwetsbare ouderen: 'Zorgvuldig afwegen'

Moeten de meest broze ouderen kiezen voor een coronavaccinatie? Of zijn de risico's groter dan de winst voor mensen die niet lang meer te leven hebben? Die vragen zijn extra relevant, nu in Noorwegen 29 kwetsbare ouderen zijn overleden na een eerste prik met het Pfizer/BioNTech-vaccin.

Volgens het Noorse medicijnagentschap waren de overledenen allemaal boven de 75 jaar. Ze woonden in verpleeghuizen en hadden ernstige onderliggende aandoeningen. Het geneesmiddelenbewakingscomitť PRAC, onderdeel van het Europees Medicijnagentschap (EMA), onderzoekt of de sterfgevallen daadwerkelijk veroorzaakt zijn door het vaccin van Pfizer.

Een aantal van de Noorse ouderen zou overleden zijn aan bijwerkingen als koorts, misselijkheid en braken. "Dit zijn bijwerkingen die we verwachten. Normaal overlijden mensen daar niet aan. Dit waren mensen voor wie het mogelijk de druppel was", zegt Ton de Boer, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Niet zomaar gevaccineerd

De Noren maken zich geen grote zorgen over de sterfgevallen. "Het is duidelijk dat de risico's van deze vaccins heel beperkt zijn, met een kleine uitzondering voor de meest kwetsbare patiŽnten", zegt medisch directeur Steinar Madsen van het Noorse medicijnagentschap.

"Artsen moeten zorgvuldig afwegen wie er gevaccineerd moeten worden. Mensen die heel zwak zijn en in de allerlaatste levensfase zitten, kunnen gevaccineerd worden na een individuele beoordeling."

Ook in Nederland moet telkens bekeken worden of het zinvol is om een kwetsbaar iemand te vaccineren, zegt De Boer. "Die afweging gebeurt heel zorgvuldig. Niemand wordt zomaar gevaccineerd. Als iemand er zelf nog over na kan denken, vraag je het. Bij dementerenden wordt toestemming aan de familie gevraagd."

Overgevoeligheid

In sommige gevallen is duidelijk dat een coronavaccinatie niet gewenst is. "In een hospice vraag je mensen niet of ze gevaccineerd willen worden." Maar ergens ontstaat een grijs gebied. "Boven de 80 jaar kunnen mensen allerlei aandoeningen hebben. Met ieder individu moet je diens medische toestand doornemen. In verpleeghuizen worden altijd al afspraken gemaakt over bepaalde scenario's: ga je nog behandelen als iemand een longontsteking krijgt? Zo kun je dat ook bekijken voor een vaccinatie."

Zeer kwetsbare ouderen die graag een coronavaccinatie willen, kunnen die krijgen, verzekert De Boer. "De enige contra-indicatie in de bijsluiter van het Pfizer-vaccin is overgevoeligheid voor een van de onderdelen in het vaccin. Verder zijn er geen absolute restricties. Als een patiŽnt niet overgevoelig is en aangeeft het vaccin graag te willen, dan mag het."

Bron: NOS.nl Meer...

De uitzending van 17 januari

Komt er een avondklok?

Het demissionair kabinet is bijeen voor Catshuisoverleg. Er liggen in ieder geval drie onderwerpen op tafel. Het openen van basisscholen en de kinderopvang. Gisteren adviseerde het OMT al dat die langer dicht moeten blijven. Daarnaast ligt er een nieuw steunpakket voor ondernemers op tafel en buigt het kabinet zich over de avondklok. Die catshuisozou betekenen dat mensen van 20.00 tot 04.00 uur niet op straat mogen komen. Te gast is Lucas Bolsius, burgemeester van Amersfoort.

VS zetten zich schrap voor gewapende mars

Met nog drie dagen te gaan tot de inauguratie van Joe Biden is Washington D.C. in een vesting veranderd. Er heerst een grimmige sfeer in de stad. Op bijna elke hoek van de straat staan agenten en militairen. Het gebied rond het Witte Huis, het Capitool en de National Mall is afgesloten met hoge hekken, prikkeldraad en gepantserde voertuigen. Trump-fans hebben gewapende protestmarsen aangekondigd in de hoofdsteden van alle vijftig staten.

Zware tijden voor de NS

Voor de pandemie namen elke dag 1,3 miljoen mensen de trein. Nu is het stil in de treinen. De NS staat voor een toekomst vol onzekerheden. Door de dramatische afname van het aantal treinreizigers moeten de spoorwegen flink reorganiseren. Wat betekenen al die veranderingen voor de werkvloer? Te gast is de nieuwe president-directeur van de NS, Marjan Rintel.

Bron: NOS.nl Meer...

Slob: gesloten houden basisscholen 'helaas onvermijdelijk '

De basisscholen en kinderopvangcentra blijven, zoals verwacht, gesloten tot 8 februari. Dat heeft het kabinet vanmiddag besloten na overleg op het Catshuis.

Volgens demissionair minister Slob van Onderwijs was dat besluit "helaas onvermijdelijk". "Ik realiseer me dat dit voor ouders, leraren en leerlingen een klap is. Je kinderen helpen met school terwijl je tegelijk je werk moet doen, is ontzettend zwaar."

'Coronaverlof'

Om de druk een beetje te verlichten gaat het kabinet met de werkgevers en vakbonden in overleg over 'coronaverlof' voor ouders die werken en zorg voor kinderen combineren. Het kabinet zal daar ook financieel aan bijdragen.

Gisteren lekte al uit dat het Outbreak Management Team (OMT) tegen een eerdere opening van de scholen heeft geadviseerd, onder meer vanwege de ontwikkelingen rond de nieuwe virusvarianten.

Leerachterstanden

Het nog steeds hoge aantal coronabesmettingen en de komst van de Britse variant van het virus maken het volgens het OMT onmogelijk om de basisscholen al eerder te openen. Dat had het kabinet, net als de Tweede Kamer, graag gewild om de leerachterstanden niet verder te laten oplopen.

Voorlopig lijkt het erop dat kinderen net zo vatbaar zijn voor de Britse variant als voor de oude variant, al is daar meer onderzoek naar nodig. Slob noemt het "zorgelijk" dat de achterstanden nu toch verder zullen oplopen. "Daarom kijk ik samen met het onderwijsveld welke extra maatregelen er nodig zijn, zoals bijvoorbeeld het uitbreiden van onderwijstijd." Daar komt ook geld voor beschikbaar.

Noodopvang

De scholen en kinderopvangcentra kunnen wel openblijven voor noodopvang van kwetsbare leerlingen en kinderen van mensen met cruciale beroepen.

Slob kan nog niet zeggen of de scholen vanaf 8 februari wel weer open kunnen. Het streven is wel om dat te doen, maar het hangt af van de cijfers die er dan zijn.

Bron: NOS.nl Meer...

Onrust bij demonstratie tegen corona

De politie in Amsterdam heeft een protest op het Museumplein beŽindigd. Daar waren honderden mensen om tegen de corona-maatregelen te protesteren.

Verboden

De demonstratie was verboden door de gemeente en de rechter. Toch kwamen er mensen naartoe. Hun belangrijkste boodschap: 'Stem nooit meer kabinet Rutte!' De demonstranten hielden zich niet aan de coronamaatregelen, zoals het houden van anderhalve meter afstand.

De politie vroeg de demonstranten om het plein te verlaten. Toen ze dat niet deden, werden onder meer waterkanonnen en politiehonden ingezet. Er ontstonden wat vechtpartijen en sommige demonstranten gooiden met vuurwerk.

Bron: NOS.nl Meer...

5622 nieuwe besmettingen, gemiddelde daling zet door

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5622 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 290 meer dan gisteren.

Het aantal is wel lager dan dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 5728 mensen positief getest werden. Gemiddeld genomen daalt het aantal positieve tests: afgelopen week was het aantal tests weer bijna op het niveau van begin december.

2384 coronapatiŽnten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe, meldt het Landelijk CoŲrdinatiecentrum PatiŽnten Spreiding. Er liggen nu 2384 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2365), van wie 676 op de IC (gisteren: 671),

De drukte in het ziekenhuis is daarmee weer wat afgenomen, hoewel de druk op de zorg nog steeds hoog is. Tijdens de piek op 5 januari lagen circa 2900 mensen in het ziekenhuis.

Bij het RIVM werden 43 overleden covid-patiŽnten gemeld. Gisteren waren dat er nog 98. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 93 doden per dag, tegen 108 doden per dag een week eerder.

Hoe het aantal doden zich verder ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 834 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal ťťn coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 854. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal ťťn besmetting.

Bron: NOS.nl Meer...

Het binnenlandse nieuws

U leest hier binnenlandse nieuws. Of het nu gaat om teletekst, het Journaal of internet. Bekijk de actuele ontwikkelingen op het gebied van economie, binnenlands nieuws, buitenlands nieuws, wetenschap en sport.

Direct naar de volgende onderwerpen van NOS.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de vermelde bronnen. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud, de verantwoordelijkheid ligt bij de vermelde bron. Weergave van deze informatie is in het kader van de vrijheid van nieuwsgaring. Zie onze disclaimer en bepalingen over auteursrecht voor meer informatie.

Dossiers

Schuldencrisis
Kredietcrisis
Onrust Midden-Oosten
Strijd tegen terrorisme
Japan aardbeving

Al het nieuws

Het nieuws

Wat zijn de actuele nieuwsberichten? Meer…

Nieuwszenders

Welke nieuwszenders hebben het laatste nieuws? Meer…

Nu

Wat is het nieuws van dit moment? Meer…

Laatste nieuws