Binnenlands nieuws

Vind hier het actuele binnenlands nieuws van dit moment. Dit is gelijk aan de informatie op teletekst nu.

Rijkswaterstaat op jacht naar containers: 'Je zal nooit alles vinden'

De berging van de containers die begin dit jaar in de Noordzee terechtkwamen zal nog weken duren en de kans is klein dat alles wordt teruggevonden. Dat meldt Rijkswaterstaat, dat met twee schepen bezig is met bergen.

Van de bijna 300 containers die overboord sloegen zijn er veel inmiddels gelokaliseerd, maar het is nog de vraag of het lukt om ze allemaal uit zee te halen. Op dit moment zijn 51 containers nog zoek.

Vandaag werd er onder meer een auto uit zee gevist, kijk hieronder hoe dat gaat:

"We weten uit ervaring dat je nooit alles zult vinden, dus daar houden we wel rekening mee." Volgens Michiel Visser van Rijkswaterstaat maakt de grootte van het gebied zoeken erg ingewikkeld. "Het kost heel veel tijd om alles goed in kaart te brengen. Daarnaast ligt er al veel troep op de zeebodem, waardoor we goed moeten uitzoeken en selecteren wat we bergen."

De gevallen containers liggen verspreid over de zeebodem van een belangrijke scheepvaartroute. En dat heeft gevolgen voor de scheepvaart en de visserij. "De scheepvaart moet omvaren en de visserij mag in sommige delen niet vissen", zegt Sjacko Pas van de kustwacht.

Het is volgens Visser lastig te voorspellen hoeveel tijd de berging van de containers in beslag zal nemen. "Je moet bedenken dat we nog moeten wennen aan de manier van bergen en de apparatuur waarmee we werken." Ook het weer speelt een belangrijke rol. De bergingsschepen moesten vorige week bijvoorbeeld nog wachten op rustiger weer voordat zij van start konden gaan.

Bron: NOS.nl Meer...

Zweden heeft hoogste CO2-belasting ter wereld, maar werkt het ook?

Hoe krijg je een wereld 'verslaafd' aan fossiele brandstoffen zover dat het overstapt op duurzame alternatieven? En maatregel wordt keer op keer genoemd: een belasting op het uitstoten van CO2. Vandaag kwam GroenLinks met een wetsvoorstel voor een CO2-heffing voor bedrijven.

De theorie is dat als de vervuiler betaalt voor zijn uitstoot dat dat hem stimuleert om over te stappen op alternatieven met minder uitstoot en dus minder kosten. In Zweden hebben ze al 28 jaar ervaring met CO2-belasting. Het land heeft zelfs de hoogste belasting ter wereld op fossiele brandstoffen.

Het leidt tot innovaties. Zo krijgt in een energiecentrale in het zuiden van hoofdstad Stockholm afval een tweede leven. "Wij zien het als een energiebron. Door het afval te verbranden, halen wij de energie eruit", zegt Klas Gustafsson. Hij vertelt dat de uitstoot van CO2 met meer dan de helft is gedaald.

"De belasting was een goede stimulans om over te stappen van fossiele brandstoffen op biomassa en afval", zegt Gustafsson. Zweden telt inmiddels 34 van dit soort centrales: ze leveren warmte aan meer dan 1 miljoen huishoudens. Het bedrijf achter de centrale bouwt ze over de hele wereld. "Afval ruikt voor ons naar geld."

Biogas uit rioolwater

Ook in Hammarby Sjstad speelt afval een belangrijke rol: het wordt gebruikt voor de verwarming van de Stockholmse wijk. De bewoners zitten er warmpjes bij dankzij hun eigen afval. Ook het rioolwater wordt hergebruikt. "Het biogas waar we op koken komt uit onze eigen riolering", vertelt Jrgen Lf trots.

Het afval van de inwoners gaat via een ondergronds buizensysteem naar een verzamelpunt in de wijk. Ook dat leidt tot minder CO2-uitstoot, doordat er minder vrachtwagens in de wijk rijden. Lf wil met andere bewoners de wijk nog groener maken. "Het doel is helemaal fossielvrij."

Zweden voerde de belasting op fossiele brandstoffen in 1991 in. Destijds was er de vrees dat de maatregel de economie zou schaden. Maar dat is niet gebeurd: sinds de invoering van de CO2-belasting groeide de economie met bijna 80 procent. Tegelijkertijd daalde de CO2-uitstoot met een kwart.

"We laten zien dat het te combineren valt: economische groei en welvaart n een verlaging van de uitstoot. In dat opzicht is dit zeker een succes", zegt Susanne Akerfeldt van het Zweedse ministerie van Financin.

'Wereldwijde CO2-uitstoot niet omlaag'

Een wondermiddel is de CO2-belasting echter niet. Henrik Thunman, hoogleraar energietechniek, legt uit dat de opbrengst van de maatregel wordt gebruikt voor de import van biobrandstoffen uit andere landen. Door de CO2-belasting is de vraag naar biobrandstof namelijk explosief gestegen.

Zweden kan die vraag zelf niet aan. "Als gevolg van de CO2-belasting en hoe die is opgezet, hebben wij in Zweden meer geld over voor biobrandstof dan in enig ander land. Dus wordt het hierheen verscheept", zegt Thunman. "Het levert Zweden leuke statistieken op, maar het verlaagt de wereldwijde CO2-uitstoot niet."

Op dat laatste wil Akerfeldt van het ministerie van Financin geen reactie geven. "Dat is een politieke vraag, daar ga ik liever niet op in." Wel zegt zegt ze: "Het is niet per se erg dat wij biobrandstof importeren. Dat hoort ook bij vrije handel."

Biobrandstof van Zweedse bodem komt ondertussen langzaam van de grond. Erik Jakobsonn begon negen jaar geleden met twee andere boerenfamilies een bedrijf dat biobrandstof produceert en distribueert. "Ik begon als boer die ook biobrandstof produceerde. Nu ben ik een biobrandstofproducent met een boerderij."

Hij laat het koolzaad zien dat op zijn land groeit. "De olie die je daaruit haalt, wordt gebruikt als biobrandstof. Dit gaat naar een persfabriek en dan naar een biodieselraffinaderij in zuid-Zweden." Het bedrijf heeft al 55 tankstations in het land. De biobrandstof uit de pomp stoot 70 procent minder CO2 uit.

"De CO2-belasting is een grote factor in dit succes", zegt Jakobsonn. Maar inmiddels is er een kink in de kabel: Zweden heft geen belasting op biobrandstof en de Europese Commissie ziet dat als staatssteun. Tot 2020 blijft Zweden een uitzondering, daarna maakt Brussel mogelijk een einde aan de Zweedse CO2-belasting.

"Ik kan me er natuurlijk zorgen om maken, want biobrandstof is mijn brood", zegt Jakobsson. "Maar aan de andere kant: binnen afzienbare tijd worden wij klimaatneutraal. Met of zonder EU. Dus ik maak me geen zorgen. De weg kan bochtig zijn, maar we weten dat hij hiernaartoe leidt."

Bron: NOS.nl Meer...

Eerste containers uit water gevist bij Waddeneilanden

Bij de Waddeneilanden zijn de eerste containers uit het water gevist. Een paar weken geleden verloor een schip 291 containers en veel van die bakken liggen nu nog op de bodem van de Noordzee.

Containers en een autowrak

Al de hele dag wordt er gezocht naar containers in zee. Niet alleen containers zelf, maar ook spullen die erin zaten zijn opgetakeld. Zoals dit autowrak:

Bron: NOS.nl Meer...

Zanger Duncan Laurence gaat naar het Songfestival

De 24-jarige singer-songwriter Duncan Laurence gaat voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival. Het jaarlijkse muziekevenement wordt dit jaar in Isral gehouden. Het is nog niet bekend welk nummer hij gaat zingen.

De jury die bepaalt wie voor Nederland naar het Songfestival gaat, is heel tevreden met hun keuze: "We werden van onze stoel geblazen door zijn song. Het is zo krachtig dat we unaniem hebben besloten dat Duncan onze man is."

The Voice

Je zou Duncan Laurence kunnen kennen van The Voice of Holland. Hij bereikte toen de halve finale.

Duncan schrijft zijn eigen liedjes:

Bron: NOS.nl Meer...

Veel gemeenten willen van hun zebrapaden af

Veel gemeenten zeggen dat ze minder zebrapaden willen. Dat blijkt uit onderzoek van het Jeugdjournaal. De belangrijkste reden voor gemeenten is dat er te vaak ongelukken gebeuren bij een zebrapad.

In Breda worden zebrapaden weggehaald. Dat gebeurt op plekken waar auto's 50 kilometer per uur rijden.

Botsingen

Sommige auto's en fietsers stoppen niet voor een zebrapad, terwijl dat wel verplicht is. Bij botsingen op zebrapaden raakten vorig jaar 176 mensen gewond. En 13 personen kwamen om het leven.

Meer zebrapaden

Ook de gemeente Den Haag wil minder zebrapaden. Kinderen van basisschool De Zonnebloem in Den Haag zijn daar niet blij mee. Zij willen juist wl een zebrapad bij hun school:

Bron: NOS.nl Meer...

Het binnenlandse nieuws

U leest hier binnenlandse nieuws. Of het nu gaat om teletekst, het Journaal of internet. Bekijk de actuele ontwikkelingen op het gebied van economie, binnenlands nieuws, buitenlands nieuws, wetenschap en sport.

Direct naar de volgende onderwerpen van NOS.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de vermelde bronnen. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud, de verantwoordelijkheid ligt bij de vermelde bron. Weergave van deze informatie is in het kader van de vrijheid van nieuwsgaring. Zie onze disclaimer en bepalingen over auteursrecht voor meer informatie.

Dossiers

Schuldencrisis
Kredietcrisis
Onrust Midden-Oosten
Strijd tegen terrorisme
Japan aardbeving

Al het nieuws

Het nieuws

Wat zijn de actuele nieuwsberichten? Meer…

Nieuwszenders

Welke nieuwszenders hebben het laatste nieuws? Meer…

Nu

Wat is het nieuws van dit moment? Meer…

Laatste nieuws