Buitenlands nieuws

Vind hier het actuele buitenlands nieuws van dit moment. Dit is gelijk aan de informatie van het TV-nieuws en teletekst. Lees hier het buitenlandse nieuws en kijk wat er op de buitenlandse teletekst is te zien.

Hoe Forum en GroenLinks campagne voeren om hun winst te prolongeren

Forum voor Democratie werd bij de laatste verkiezingen uit het niets de grootste, GroenLinks groeide ook fors: een ruime verdubbeling wat betreft zetels in de Eerste Kamer. Ideologisch verder uit elkaar kan haast niet, maar beide partijen hebben de wind mee.

Die wind willen ze natuurlijk in de zeilen houden, zodat ze hun winst donderdag kunnen prolongeren bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Daar doen de landelijke kopstukken hun best voor, maar niet alleen zij. ook de Europese lijsttrekkers van Forum en GroenLinks trokken de afgelopen week het land in. Dat leverde twee uiteenlopende campagnes op.

Om met de grootste winnaar van maart te beginnen: Forum-lijsttrekker Derk Jan Eppink was vooral te vinden in het oosten van het land. "Nederland is groter dan de Randstad en omdat ik zelf uit het oosten kom, wilde ik hier zijn", aldus de voorman. Een van de campagnebijeenkomsten was woensdag in Emmen. "We gaan vandaag niet zenden, we willen discussie", heet het aan het begin van de avond.

Zo'n zestig mensen zijn afgekomen op de avond in de zaal van een hotel. "Jammer dat er vanavond voetbal is, iedereen zit in het stadion", verklaart de Drentse lijsttrekker voor de Provinciale Staten Hendrikus Velzing de lege stoelen in de zaal. Die avond is de laatste speelronde in de Eredivisie. "Gelukkig is Emmen al zeker van handhaving, anders was er helemaal niemand gekomen."

Als de mensen die er wel zijn naar de eerste rijen zijn gedirigeerd, begint Eppink aan zijn verhaal. Gezeten naast een poster van een schip uit de Gouden Eeuw (grote Nederlandse vlag op het achtersteven) gooit hij er ontspannen wat anekdotes en oneliners uit.

Over het doel van zijn eigen partij: "Wij willen de eerste serieuze oppositie in het Europees Parlement worden. Dat is hard nodig, want een parlement zonder oppositie is net een zangkoor."

De oppositie moet vooral de integratie van de EU temperen, vindt Eppink. "Als uw bijna failliete buurman bij u aanklopt en vraagt om samen een lening af te sluiten zou u dat dan doen?" Ontkennend gemompel uit het publiek. "Dat is wel hoe het nu is: Nederland en Duitsland zijn de pinautomaat van de EU."

De 60-jarige Eppink is de leider van een debutant bij de Europese verkiezingen, maar hij heeft al veel ervaring in Brussel. Van 2009 tot 2014 was hij EuroparlementariŽr voor de Belgische partij Lijst Dedecker, die lid was van de eurosceptische fractie. Eerder werkte hij onder meer voor Eurocommissaris Frits Bolkestein van de VVD.

Na zijn eigen verhaal, volgt een spervuur aan vragen voor Eppink. De onderwerpen zijn divers, maar een duidelijke overeenkomst is de bezorgdheid bij de vragenstellers. Zorgen bijvoorbeeld over geld dat in Europa van het noorden naar het zuiden gaat. Eppink: "Geld in de EU is onderhevig aan zwaartekracht, het gaat van boven naar beneden." Maar ook zorgen over toetreding van Turkije en over media die eenzijdig berichten.

En er zijn zorgen over de verdwijnende Nederlandse identiteit. "Nederlanders hebben een schaamtegevoel over hun eigen cultuur. Wij denken in schuld en boete. J.P. Coen mag niet meer, standbeelden worden van hun sokkels getrokken", stelt de lijsttrekker. "Forum is vůůr het tonen van Nederlandse waarden."

Niet iedere aanwezige is een aanhanger, er zijn ook zorgen over de wens van FvD om een referendum te houden over uittreding. "Ik ben hier voor het tegengeluid", begint een man zijn verhaal. "Ik ben al 40 jaar lid van D66 en ik vind dat de EU ons veel heeft gebracht." Gelach uit het publiek, maar even later ook luid applaus, omdat de man het lef heeft gehad om te komen. Eppink: "Dank dat u hier bent, een tegengeluid is altijd welkom natuurlijk. Wij zijn immers Forum voor Democratie."

Een van de belangrijkste zorgen, die vaker terugkomt, is die over klimaatmaatregelen. Het gevoel heerst dat die worden opgedrongen, niet in de laatste plaats door de EU. Eppink: "U mag geen biefstukje meer, vliegen ook niet, en de auto is een duivel op wielen. U mag nog net uw tanden poetsen, maar niet te lang. Wij vinden dat mensen zelf mogen kiezen." Hij benadrukt daarbij nog dat de gewone man niet hoort te betalen "voor dat soort klimaatplannen van GroenLinks".

GroenLinks-rally's

Daar heeft Bas Eickhout wel wat op te zeggen. Heel veel zelfs. De lijsttrekker van GroenLinks, voorheen klimaatwetenschapper, gaf de afgelopen weken op verschillende plaatsen college over het klimaat. En ook tijdens andere rally's van de partij is het klimaat het belangrijkste thema.

Een van die bijeenkomsten is in Nijmegen, waar de 42-jarige Eickhout heeft gestudeerd. Een stuk of dertig aanhangers zijn zaterdagochtend komen opdagen. Een aanzienlijk deel draagt een GroenLinks-jack. Eerst een speech van de lijsttrekker en dan gaan ze de wijk in om mensen te overtuigen.

Na wat inleidende woorden van wethouder HarriŽt Tiemens ("Wat heeft Nijmegen met Europa? Nou, je hoeft maar te graven of je vindt een Romein") komt de Europese voorman vol enthousiasme aanlopen. "Goedemorgen! Dus hier is het feestje!"

Eickhout ziet een kans, vertelt hij aan het publiek. "Er is een goede mogelijkheid dat de christendemocraten en de sociaaldemocraten geen absolute meerderheid halen donderdag. Geen verstikkende meerderheid." En dat is waar GroenLinks om de hoek komt kijken. De lijsttrekker hoopt dat zijn EU-fractie kan deelnemen aan een coalitie. "Wij willen een positieve beweging."

Dat lijken de aanwezigen ook te willen. Geen bezorgde vragen, ze willen vooral verduidelijking van Eickhout voor als ze zo de deuren langsgaan. "Je hoeft niet alles uit Europa te verdedigen", geeft de lijsttrekker mee. "Er wordt natuurlijk ook slecht beleid gemaakt in Brussel, net als in Den Haag trouwens."

Een man vraagt hoe hij moet uitleggen wat de concurrent Partij voor de Dieren nou wil met Europa. Eickhout, lachend: "Tja, ik snap ze ook niet Maar ik zou zeggen: val ze niet te veel aan, de vijand zit op rechts." Toch is ook de lijsttrekker niet bezorgd. "Want er is een grote meerderheid in Nederland die voelt dat er wat moet gebeuren", zegt Eickhout, doelend op het klimaat. "Ja, dat is ons thema."

Met verregaande Europese klimaatmaatregelen hoopt Eickhout het speelveld in Europa en de wereld te veranderen. "Je kan het debat in andere landen aanzwengelen. Je kan elkaar uitdagen om het beter te doen, dat is het spel dat wij spelen." Dat spel moet vooral worden gespeeld voor de jeugd, benadrukt hij tegen het publiek, dat voor een groot deel uit jongeren bestaat. "Jullie zijn nog jong. Jullie moeten je eigen toekomst bepalen. Dus ga nu maar de deuren langs, want elke stem telt voor GroenLinks!"

Derk Jan Eppink besluit de Forum-avond in Emmen in soortgelijke bewoordingen. "Als u nou allemaal in ieder geval gaat stemmen, dan worden wij donderdag misschien wel weer de grootste " Dat levert hem het luidste applaus op van de avond.

Bron: NOS.nl Meer...

Wekdienst 19/5: Duncan komt aan op Schiphol en een tijdrit in de Giro

Goedemorgen! Afgelopen nacht heeft Nederland het Eurovisiesongfestival gewonnen. Dus verwacht vandaag interviews met Duncan Laurence. En niet vergeten: als winnaar gaat Nederland het volgende songfestival organiseren dus het zal vandaag ook ongetwijfeld gaan over de locatie.

Deze ochtend is in het zuidwesten een bui mogelijk. In de rest van het land kan de zon flink schijnen. Maar in de loop van de middag ontstaan er meer buien, mogelijk met onweer. Aan zee wordt het minimaal 15 graden, landinwaarts 21 tot 24 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Rond 17.00 uur komt de eerste Nederlandse songfestivalwinnaar in 44 jaar vanuit Tel Aviv aan op Schiphol. Verder zal het vandaag gaan over de organisatie van het volgende Eurovisie Songfestival: die zal Nederland voor z'n rekening moeten nemen. Vanavond is er een extra uitzending van talkshow Pauw om 22.20 uur op NPO 1. Duncan Laurence zit daar aan tafel. Het is zondag en dat is zoals altijd een dag met veel sport. Vandaag staat de negende etappe van de Giro d'Italia op het programma: een klimtijdrit van bijna 35 kilometer.

Wat heb je gemist?

Met Duncan Laurence heeft Nederland dus voor het eerst in sinds 1975 het Eurovisie Songfestival gewonnen. Het was tot op het laatste moment spannend.

Bekijk hieronder de beelden van de bekendmaking:

Traditiegetrouw mag de winnaar aan het eind altijd nog een keer optreden.

Het team van Duncan komt daarbij ook het podium op:

Ander nieuws uit de nacht:

President Erdogan zegt dat Turkije samen met Rusland S-500-luchtafweerraketten gaat produceren. Dat is omstreden omdat Turkije lid is van de NAVO en het systeem niet aansluit op bestaande NAVO-systemen. Saudi-ArabiŽ wil een oorlog in de Golfregio voorkomen, maar staat klaar om "met alle kracht" terug te slaan als het wordt aangevallen. De afgelopen dagen is de spanning opgelopen tussen Saudi-ArabiŽ en Iran.

En dan nog even dit:

In Tel Aviv trad ook Madonna op. En dat klonk niet altijd even zuiver, getuige de vele reacties op Twitter:

Fijne zondag!

Bron: NOS.nl Meer...

Saudi-ArabiŽ 'klaar om terug te slaan' bij nieuwe aanvallen

Saudi-ArabiŽ wil een oorlog in de Golfregio voorkomen, maar staat klaar om "met alle kracht en vastberadenheid" terug te slaan als het wordt aangevallen, zegt de Saudische minister van Buitenlandse Zaken. Hij voegde eraan toe dat de bal nu bij Iran ligt.

Dinsdag werden twee Saudische olie-installaties aangevallen door drones. De aanvallen werden opgeŽist door de door Iran gesteunde Houthi-rebellen uit Jemen. Twee dagen eerder werden vier olietankers, waaronder twee Saudische, gesaboteerd in de Golf van Oman.

Volgens Saudi-ArabiŽ wordt geprobeerd de internationale olie-aanvoerlijnen te ontwrichten en is de schade aanzienlijk. Saudi-ArabiŽ is sinds 2015 militair betrokken bij het conflict in Jemen en steunt de regeringstroepen in de strijd tegen de Houthi-rebellen. Iran zegt niets met de aanvallen te maken te hebben.

Dreiging

Ook de relatie tussen Iran en de VS is op dit moment zeer gespannen. De VS heeft zes oorlogsschepen, twee squadrons bommenwerpers, een raketafweersysteem en twee schepen met mariniers in of in de buurt van de Perzische Golf en Arabische Zee geplaatst. Iran werkt volgens de VS aan "escalerende acties" en er zou sprake zijn van een duidelijke dreiging tegen Amerikaanse troepen in de regio.

Op 30 mei is er op verzoek van Saudi-ArabiŽ in Mekka een extra bijeenkomst met de leiders uit de Arabische staten en de Golfstaten om de situatie te bespreken.

In een telefoongesprek spraken de Saudische kroonprins Bin Salman en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo over de gespannen situatie in de regio. Exxon Mobil heeft medewerkers weggehaald uit een olieveld in buurland Irak.

Bron: NOS.nl Meer...

Erdogan: Turkije en Rusland produceren samen S-500-raketten

De Turkse president Erdogan zegt dat Turkije samen met Rusland S-500-luchtafweerraketten gaat produceren. Ook zei hij in een op tv uitgezonden bijeenkomst met studenten dat de omstreden aankoop van het Russische S-400-systeem, de voorganger van de S-500, een gedane zaak is.

De deal is omstreden, omdat Turkije lid is van de NAVO en het systeem niet aansluit op bestaande NAVO-systemen. De Amerikanen, en ook Nederland, gebruiken Patriot-raketten. Ook bestaat de angst dat informatie van de S-400-radar in Turkije de Russen leert hoe ze de moeilijk op te sporen F-35 jachtvliegtuigen van de NAVO kunnen detecteren.

De VS stopte daarom begin april met het leveren van apparatuur voor de F-35 jachtvliegtuigen aan Turkije. Turkije zou in totaal honderd van deze nieuwe gevechtsvliegtuigen aanschaffen.

Volgens Erdogan gaat Turkije vroeg of laat gewoon de F-35's van de VS krijgen. "Niet leveren is geen optie", zei de Turkse president.

Bron: NOS.nl Meer...

Sea-Watch met migranten in Italiaanse wateren, ondanks verbod

Hulporganisatie Sea-Watch heeft met een schip met aan boord 47 migranten koers gezet naar het Italiaanse eilandje Lampedusa. Op radarbeelden is te zien dat het schip vlak voor de kust ligt. De organisatie gaat daarmee in tegen een direct verbod van de Italiaanse regering, die vandaag zei dat de Sea-Watch 3 de Italiaanse territoriale wateren niet mag betreden.

Sea-Watch beroept zich op humanitaire gronden, want er speelt zich volgens de organisatie aan boord van het schip een noodsituatie af; bemanningsleden kunnen de fysieke en mentale gezondheid van de 47 migranten niet langer waarborgen en willen dat ItaliŽ hen opneemt.

De 47 migranten aan boord van het schip maken onderdeel uit van de 65 mensen die woensdag werden opgepikt van rubberboten die dreven voor de Libische kust. De Italiaanse kustwacht nam afgelopen nacht wel 18 vrouwen, kinderen en familieleden van de Sea-Watch 3 over om ze naar ItaliŽ te brengen. Andere minderjarigen, een zwangere vrouw en iemand met een handicap moesten achterblijven op het schip, aldus de hulporganisatie.

De Italiaanse regering verbood Sea-Watch vandaag om de rest van de migranten ook naar ItaliŽ te brengen. Wat er gaat gebeuren nu de hulporganisatie het verbod heeft overtreden is niet duidelijk.

Spanningen

Begin dit jaar leidde een soortgelijke situatie tot spanningen tussen ItaliŽ en Nederland. Destijds lag de Sea-Watch 3 met aan boord migranten ook in Italiaanse wateren. De Sea-Watch 3 vaart onder Nederlandse vlag en ItaliŽ wilde om die reden dat Nederland actie zou ondernemen om het schip naar een haven in een ander land te krijgen.

Volgens correspondent Mustafa Marghadi zal er voor de 47 mensen aan boord van het schip opnieuw een eenmalige oplossing gevonden moeten worden. "ItaliŽ weigert de migranten en er is geen structurele Europese oplossing. Dus iedere keer als er een schip de Italiaanse wateren binnenkomt moeten verschillende landen weer toezeggen er een aantal op te nemen."

Sea-Watch zegt zelf alleen verantwoordelijk te zijn voor het redden van mensen omdat ze anders verdrinken. Waar de migranten in Europa terechtkomen is niet hun zaak. De Sea-Watch 3 is momenteel het enige migrantenschip voor de Libische kust. In april werd het schip even aan de ketting gelegd omdat de Nederlandse overheid plotseling strengere veiligheidseisen stelde aan het schip. Begin deze maand mocht de Sea-Watch 3, na een uitspraak door de rechter, weer uitvaren.

Bron: NOS.nl Meer...

Het buitenlandse nieuws

RTL is steeds meer concurrerend met de NOS qua nieuws. Kijk hier naar het laatste nieuws van NOS en RTL, zoals het NOS Journaal en het RTL Nieuws. Bekijk de actuele ontwikkelingen op het gebied van economie, binnenlands nieuws, buitenlands nieuws, wetenschap en sport.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de vermelde bronnen. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud, de verantwoordelijkheid ligt bij de vermelde bron. Weergave van deze informatie is in het kader van de vrijheid van nieuwsgaring. Zie onze disclaimer en bepalingen over auteursrecht voor meer informatie.

Meer nieuws

Direct naar de volgende onderwerpen van RTL.

Al het nieuws

Het nieuws

Wat zijn de actuele nieuwsberichten? Meer…

Nieuwszenders

Welke nieuwszenders hebben het laatste nieuws? Meer…

Nu

Wat is het nieuws van dit moment? Meer…

Laatste nieuws