Buitenlands nieuws

Vind hier het actuele buitenlands nieuws van dit moment. Dit is gelijk aan de informatie van het TV-nieuws en teletekst. Lees hier het buitenlandse nieuws en kijk wat er op de buitenlandse teletekst is te zien.

RepatriŽring Rohingya naar Myanmar mislukt: 'Ze zijn doodsbang'

De repatriŽring van de eerste groep naar Bangladesh gevluchte Rohingya is mislukt. Het was de bedoeling dat zo'n 2000 van de ruim 700.000 vluchtelingen vandaag zou terugkeren naar Myanmar. Dat was zo afgesproken tussen de beide landen. Maar de Rohingya willen helemaal niet terug. Ze zijn bang dat ze vermoord zullen worden in Myanmar.

Volgens NOS-correspondent Michel Maas stuurde Bangladesh vanochtend militairen en zelfs elite-troepen het kamp in waar de Rohingya zaten die moesten vertrekken.

'Niemand gevonden die terug wil'

"Maar toen bleek eigenlijk al meteen hoe moeilijk het zou gaan worden", zei hij in Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Want tientallen van die mensen waren er al niet eens meer. Die zijn ondergedoken want die willen niet terug. Honderden andere mensen begonnen te protesteren tegen een onvrijwillige uitzetting uit Bangladesh."

Die protesten namen volgens Maas steeds verder toe in hevigheid en Bangladesh zei toen al vrij snel dat ze alleen mensen zouden terugsturen die vrijwillig wilden vertrekken. Dat was ook een voorwaarde van de Verenigde Naties. Aan het eind van de dag maakte Bangladesh bekend dat er niemand was gevonden die vrijwillig naar Myanmar wilde vertrekken en dat er vandaag dus ook niemand naar Myanmar was gestuurd.

"Ze willen niet terug omdat ze doodsbang zijn", zegt Maas. "Deze mensen zijn vorig jaar weggevlucht voor massamoorden, massaverkrachtingen, brandstichtingen en die zouden nu terug moeten en zich moeten overleveren aan dezelfde militairen die dat hebben gedaan. Er is geen enkele garantie voor hun veiligheid."

"Als ze teruggaan komen ze terecht in kampen, bewaakt door die militairen, en ze krijgen geen staatsburgerschap, ze krijgen geen garanties voor hun veiligheid. Ze krijgen eigenlijk helemaal niks en ze hebben geen idee waar ze terechtkomen."

Concentratiekampen

De vraag is ook of er wel iets is om naar terug te keren want veel Rohingya-dorpen zijn verwoest en hun landbouwgrond is door de regering aan andere (boeddhistische) boeren gegeven. Ook komen ze niet in aanmerking voor een staatsburgerschap. Ze kunnen alleen een National Verification Card krijgen waarmee ze binnen Myanmar kunnen reizen. Maar de Rohingya weigeren die kaart omdat die hen in feite tot buitenlanders bestempelt.

De Rohingya zijn ook bang dat de tijdelijke transitkampen die in Myanmar voor hun terugkeer zijn opgezet uiteindelijk concentratiekampen zullen blijken te zijn. Kampen waar ze nooit meer uit kunnen, net als in 2012 gebeurde na een legeractie in Myanmar.

'Mensonwaardig'

Voor Bangladesh vormen de 700.000 Rohingya-vluchtelingen een groot probleem. Het armlastige land ving de vluchtelingen zo goed mogelijk op, maar de toestroom was zo groot dat de kampen niet toereikend om zoveel mensen onder te brengen. Minister Kaag bezocht vorige week het grootste kamp en noemde de leefomstandigheden daar "mensonwaardig".

"Die mensen zitten er nu een jaar en uiteindelijk zal Bangladesh daar iets mee moeten", zegt Michel Maas. "Volgende maand zijn er verkiezingen in Bangladesh en alleen al de terugkeer van een paar honderd Rohingya zou in ieder geval een gebaar zijn waarmee ze bij die verkiezingen aan kunnen komen. Dan kunnen ze zeggen dat ze bezig zijn het probleem op te lossen."

Keurig kamp

En ook Myanmar heeft zo zijn redenen om mee te werken aan de terugkeer van de Rohingya. "Die willen er goed uitzien in het buitenland", zegt Maas. "Die zeggen: als er Rohingya terug willen komen naar Myanmar dan zijn ze van harte welkom. We stoppen ze hier in een keurig kamp en je zult zien, er is hier niks aan de hand het is hier allemaal in orde."

De Verenigde Naties is blij dat er niemand gedwongen is teruggestuurd. "We willen de repatriŽring van de Rohingya, maar die moet vrijwillig zijn, veilig en goed geregeld", zegt een woordvoerder. De organisatie denkt dat de tijd er nu nog niet rijp voor is. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch onderschrijft dat. "Niets dat de regering van Myanmar heeft gezegd of gedaan wijst erop dat de Rohingya veilig zullen zijn na hun terugkeer."

Of Bangladesh morgen opnieuw gaat proberen om Rohingya naar Myanmar te sturen is nog niet bekend.

Bron: NOS.nl Meer...

Vier Britse ministers stoppen met hun werk door de Brexit

Gisteravond vertelde de Britse premier Theresa May dat alle ministers het eens waren met het vertrek van Groot-BrittanniŽ uit de Europese Unie. Maar dat bleek vandaag toch niet helemaal zo te zijn. Inmiddels zijn er al vier ministers opgestapt. Ze zijn het tůch niet eens met de plannen.

Er ligt een plan klaar over hoe Groot-BrittanniŽ uit de Europese Unie zou moeten gaan. Dat moeten ook de politici in het parlement goedkeuren. Maar dat lijkt niet te gaan gebeuren, want veel politici hebben kritiek op de plannen. Sommigen vinden zelfs dat de premier weg moet. Het is een grote chaos. Hoe het verder gaat durft niemand te voorspellen.

In de video hieronder worden nog drie vragen over de Brexit beantwoord:

Bron: NOS.nl Meer...

Veel kinderen gewond bij bus-ongeluk in Duitsland

Een heftig busongeluk in Duitsland. Twee schoolbussen zijn op een snelweg op elkaar gebotst. Er zijn ongeveer 40 mensen gewond geraakt.

Opvangcentrum

Het is niet duidelijk waardoor het ongeluk heeft kunnen gebeuren. De politie heeft in de buurt een opvangcentrum opgezet voor ouders en familieleden.

Judith van de Hulsbeek werkt voor de NOS in Duitsland. Zij vertelt meer over het ongeluk:

Bron: NOS.nl Meer...

Iraanse separatisten berucht ťn beschermd in Denemarken

Ringsted was tot voor kort een slaperig Deens provinciestadje net buiten Kopenhagen. Maar nu is de winkelstraat van Ringsted het podium van conflict tussen Denemarken en Iran. Separatistenbeweging ASMLA, het mikpunt van de Iraanse veiligheidsdienst, heeft daar zijn tv-station, gewoon boven een kledingwinkel.

Afgelopen september wordt er in Denemarken de grootste politieactie ooit op poten gezet. De politie zet bruggen af en doorzoekt alle auto's, gewapend en in gevechtskleding.

Geschokt

Pas na een maand komt de uitleg van de Deense veiligheidsdienst: de Iraanse veiligheidsdienst wilde een aanslag plegen op Deens grondgebied. De Iraanse regering zou het gemunt hebben op de separatisten van ASMLA.

De verontwaardiging is groot: wat hebben buitenlandse veiligheidsdiensten in Denemarken te zoeken, vragen Deense autoriteiten zich af. Zeker als deze veiligheidsdiensten voorbereidingen treffen om mensen te vermoorden. Ook het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken reageert geschokt.

Onderdrukt

De Arab Struggle Movement for the Liberation of Al-Ahwaz (ASMLA) is een beweging die opkomt voor de Ahwazi, een Arabisch volk dat zich onderdrukt voelt in de olierijke Iraanse regio Khoezestan. Leden zitten ook in Nederland en kunnen hier volgens Irandeskundige Peyman Jafari, net als in Denemarken, vrij opereren. "De groep is gewoon terug te vinden via de Kamer van Koophandel."

Leden van ASMLA en andere onafhankelijkheidsgroepen worden door Iran beschouwd als terroristen. Daarom slaan veel van hen op de vlucht en zijn ze inmiddels onder meer in Nederland, Denemarken en Groot-BrittanniŽ terug te vinden.

Ook in Nederland waren er aanslagen gericht op de groepering: in 2017 werd de IraniŽr Ahmad Mola Nissi, voorman van ASMLA, neergeschoten in Den Haag. In 2015 overkwam een andere tegenstander van het Iraanse regime hetzelfde in Almere.

Als we in Ringsted het activistische tv-station van ASMLA op de eerste verdieping binnengaan, houden vijf mensen de wacht. Yaqoub al-Tostari laat de studio zien. "Elke week verzorgen we twee tot drie live-uitzendingen, naar Iran en Ahvaz. Zo maken we direct contact met ons volk."

De Deense veiligheidsdienst neemt de verijdelde aanslag op ASMLA serieus en beschermt nu meerdere leden van de separatistenbeweging en hun gezinnen in hun dagelijks leven. "Je maakt je zorgen om je familie en kinderen. We zijn ook maar mensen. Het is normaal dat je daaraan denkt."

Al-Tostari kan nu verder met zijn leven. "Wij gaan naar ons werk, de kinderen gaan naar de opvang. Dat gaat niet veranderen. Als we toegeven aan angst en onzekerheid dan spelen we Iran in de kaart."

Zelfverdediging

Het tv-station steunt bloedige aanslagen in Iran, bijvoorbeeld op banken en Iraanse troepen. Zoals de aanslag op de militaire parade eind september in de stad Ahvaz, in Khoezestan.

"Ons volk heeft recht op zelfverdediging", zegt Al-Tostari over die aanslag. Zo lang er geen burgers gedood worden, zo redeneert hij, valt zo'n aanval onder zelfverdediging. Toch zouden er ook burgers, vrouwen en kinderen zijn omgekomen. "Er zijn geen neutrale bronnen die dat bevestigen."

De Deense politie beschouwt het steunen van de aanslag wel als onrechtmatig en er komt een strafrechtelijk onderzoek tegen de woordvoerder en twee andere leden van ASML.A Het is een nieuw dilemma voor Deense politici. Iraanse seperatisten in Denemarken worden bedreigd door Iran, maar steunen tegelijkertijd zelf terreuraanslagen.

"Natuurlijk ligt het heel gevoelig dat deze mensen gearresteerd worden, omdat ze een terreuraanslag steunen", zegt Martin Lidegaard, Deens parlementslid. "Maar we kunnen onder geen beding een aanval op ons grondgebied accepteren."

De Deense regering heeft de ambassadeur uit Iran teruggeroepen. Maar het is balanceren op een dun koord: Denemarken probeert Iran namelijk tegelijkertijd bevriend te houden. "Deze situatie is lastig voor Denemarken ťn Europa", aldus Lidegaard. "Natuurlijk moeten we reageren als Iran hier aanslagen voorbereidt."

Maar Denemarken moet ook vasthouden met de afspraken met Iran, vindt hij. "Europa heeft groot belang bij de controle op Iraanse atoomwapens. Daarom moeten we in gesprek blijven met Iran, en tegelijkertijd kordaat reageren. In dit geval denk ik dat Denemarken en Nederland, allebei kleine landen, elkaar moeten helpen, samen met andere EU-landen. Anders zijn we te kwetsbaar."

Uiteindelijk eiste IS de aanslag in Ahvaz op, maar de mannen van ASMLA staan nog steeds onder verdenking van het vieren van die terreuraanslag. Tegelijkertijd blijft de Deense veiligheidsdienst ze ook de komende tijd beschermen.

Bron: NOS.nl Meer...

May blijft brexit-deal verdedigen: 'Dit is het beste voor het land'

De Britse premier May heeft op een persconferentie nogmaals gezegd dat het deze week bereikte brexit-akkoord met de Europese Unie het beste is voor haar land. Ze deed dat na een dag waarop ze sterk onder vuur lag in het Lagerhuis en er binnen haar eigen Conservatieve Partij een actie werd begonnen om haar ten val te brengen.

May somde op de persconferentie meerdere argumenten op waarom de deal in het belang is van het Verenigd Koninkrijk. Ze wees onder meer op het handhaven van de open grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Ook voor de werkgelegenheid is het akkoord goed, zei May.

De deal verzekert ons van een "geweldige toekomst", sprak ze. Omgekeerd zou het afkeuren van het akkoord het Verenigd Koninkrijk op "een pad van grote onzekerheid" brengen.

Het Britse volk wil dat we doorgaan met het akkoord, zei May tot de verzamelde pers:

Over het vertrek van een aantal kabinetsleden zei ze dat ze dat betreurt. Ze is vastbesloten om op dezelfde weg door te gaan, omdat ze daarmee volgens haar de wens van de kiezer volgt. Een nieuwe brexit-bewindspersoon, na het opstappen van minister Raab, is er nog niet.

Eerder op de dag verdedigde May haar beleid ook in het parlement. Politici van alle partijen bekritiseerden de deal die met EU-onderhandelaar Barnier werd gesloten.

Na het debat kwam haar partijgenoot Rees-Mogg met een partij-interne motie om May af te zetten als partijleider. Mocht die motie genoeg steun krijgen, dan zal de volledige fractie van 315 Conservatieve parlementsleden over haar politieke toekomst stemmen.

Op vragen van journalisten wat ze van de motie vindt, ging May niet echt in. "Ik richt me op mijn baan", zei ze. "Het is mijn taak om de juiste beslissingen te nemen, niet de eenvoudige." De premier gaf ook geen antwoord op de vraag of ze de deal door het parlement denkt te krijgen.

Bron: NOS.nl Meer...

Het buitenlandse nieuws

RTL is steeds meer concurrerend met de NOS qua nieuws. Kijk hier naar het laatste nieuws van NOS en RTL, zoals het NOS Journaal en het RTL Nieuws. Bekijk de actuele ontwikkelingen op het gebied van economie, binnenlands nieuws, buitenlands nieuws, wetenschap en sport.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de vermelde bronnen. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud, de verantwoordelijkheid ligt bij de vermelde bron. Weergave van deze informatie is in het kader van de vrijheid van nieuwsgaring. Zie onze disclaimer en bepalingen over auteursrecht voor meer informatie.

Meer nieuws

Direct naar de volgende onderwerpen van RTL.

Al het nieuws

Het nieuws

Wat zijn de actuele nieuwsberichten? Meer…

Nieuwszenders

Welke nieuwszenders hebben het laatste nieuws? Meer…

Nu

Wat is het nieuws van dit moment? Meer…

Laatste nieuws