Buitenlands nieuws

Vind hier het actuele buitenlands nieuws van dit moment. Dit is gelijk aan de informatie van het TV-nieuws en teletekst. Lees hier het buitenlandse nieuws en kijk wat er op de buitenlandse teletekst is te zien.

Schip lekt olie voor kust van Mauritius, premier spreekt van noodsituatie

Een Japans schip dat twee weken geleden voor de oostkust van Mauritius op een rif is vastgelopen, lekt olie in de Indische Oceaan. De premier van het eiland, Pravind Jugnauth, spreekt van een "ecologische noodsituatie". Op satellietbeelden is te zien hoe de olievlek rond het schip steeds groter wordt.

Het schip, dat onderweg was van China naar BraziliŽ, strandde ter hoogte van Pointe d'Esny, in de buurt van de beschermde Blue Bay. In de baai ligt het grootste koraalrif van Mauritius. Het is een belangrijk leefgebied voor schildpadden en diverse vissoorten.

De afgelopen twee weken is meerdere keren geprobeerd om het schip los te trekken. Inmiddels is er een scheur ontstaan in de romp en lekt er olie de oceaan in. Volgens de autoriteiten heeft het schip zo'n 4000 ton brandstof aan boord.

Mauritius heeft Frankrijk om hulp gevraagd, omdat het naar eigen zeggen niet de expertise heeft om het schip te kunnen bergen.

Bron: NOS.nl Meer...

Voormalig Nationaal Veiligheidsadviseur Scowcroft (95) overleden

In de Verenigde Staten is voormalig nationaal veiligheidsadviseur Brent Scowcroft op 95-jarige leeftijd overleden. Hij had jarenlang een prominente rol in het buitenlandbeleid van de VS.

Tijdens zijn loopbaan bekleedde Scowcroft verschillende posten bij de Amerikaanse luchtmacht, het Ministerie van Defensie en aan de Amerikaanse luchtvaartacademie. Hij was de enige nationaal veiligheidsadviseur die onder twee presidenten diende: Gerald Ford en George H.W. Bush, oftewel Bush senior. Met Bush raakte Scowcroft bevriend en de twee publiceerden een boek over het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.

Ook trad Scowcroft op als adviseur op het gebied van defensie voor andere presidenten, onder wie Richard Nixon, Jimmy Carter, Ronald Reagan en, het meest recent, Barack Obama. Scowcroft was destijds een van de prominenten binnen de Republikeinse partij die fel tegen de Irakoorlog was, ten tijde van de ambtsperiode van de jonge Bush.

In 1975 bereikte Scowcroft de maximumleeftijd voor militairen: hij ging als luitenant-generaal met pensioen. Hij overleed gisteren in Virginia.

Bron: NOS.nl Meer...

VS straft Carrie Lam en andere hoge ambtenaren om veiligheidswet

De VS hebben sancties opgelegd aan Carrie Lam, de leider van de regering in Hongkong, en tien andere hoge Chinese ambtenaren. Aanleiding is de omstreden veiligheidswet voor Hongkong die een paar weken geleden door China werd doorgedrukt.

De nieuwe wet schendt in de ogen van Washington de speciale status die Hongkong kreeg in 1997, toen het onafhankelijk werd van Groot BrittanniŽ.

"We zullen niet toekijken terwijl de bevolking van Hongkong brutaal wordt onderdrukt door de Chinese Communistische Partij", tweette minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Door de maatregelen worden alle tegoeden van de betrokkenen in de VS bevroren. Ook mogen Amerikanen geen zaken meer met hen doen. In een toelichting staat verder dat de VS achter de mensen in Hongkong staat en dat alle instrumenten en autoriteiten gebruikt zullen worden om de ondermijning van hun autonomie aan te pakken.

President Trump ondertekende vorige maand al een decreet waarin sancties tegen China werden aangekondigd. Aanleiding was het optreden 'tegen mensen met andere ideeŽn in Hongkong'.

Bron: NOS.nl Meer...

Ziekenhuizen Beiroet overweldigd, waarschuwingen bleven onbeantwoord

In een klap moesten 1000 mensen dringend naar een van de ziekenhuizen in Beiroet. Nu nog verkeren 120 gewonden in kritische toestand. De operatiekamers kunnen de druk niet aan.

Door de ontploffing in de haven van de Libanese hoofdstad raakte de medische noodhulp compleet overdonderd. Op een ramp van dat formaat is geen stad voorbereid, maar Beiroet was al extra kwetsbaar. In het afgelopen halfjaar is er in Libanon herhaaldelijk gewaarschuwd voor tekorten aan medicijnen en apparatuur vanwege geldgebrek.

Tot overmaat van ramp zijn minstens vijf ziekenhuizen, grote hoeveelheden medische benodigdheden en verschillende opslagplaatsen voor medische apparatuur zwaar beschadigd geraakt door de explosie.

De 20-jarige Chadi Haddad speelde vandaag piano voor medewerkers in een zwaar getroffen ziekenhuis in Beiroet:

Het ziekenhuis HŰtel-Dieu de France in Beiroet is een van de plekken waar de ellende zich afspeelt. Daar zijn honderden gewonden behandeld, maar het limiet werd al op de dag van de ontploffing bereikt. Er konden geen slachtoffers meer bij.

De artsen daar vertelden verslaggevers over de tientallen gewonden die ze niet konden helpen, onder andere wegens interne bloedingen. De ziekenhuizen deden vrijwel meteen na de ramp een dringend beroep om bloed te geven voor transfusies, want de voorraad raakte op.

'Enorm probleem'

De gezondheidszorg was in Libanon al voor deze ramp ernstig verzwakt, maar is nu een enorm probleem, verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie vandaag. Volgens de WHO zijn door directe schade van de ontploffing in de haven 500 ziekenhuisbedden verloren gegaan. Daarnaast zijn duizenden mondkapjes en andere beschermingsmiddelen tegen het coronavirus vernietigd.

De medische ramp die zich nu voltrekt, werd maanden geleden al voorspeld. In november vorig jaar waarschuwden artsen dat een gebrek aan medische middelen als gevolg van de financiŽle crisis uiteindelijk patiŽnten fataal zou worden.

Achterstallige betalingen aan ziekenhuizen waren al de miljard euro gepasseerd, waardoor de medische staf geen salarissen kon krijgen en chirurgische spullen niet meer voorradig waren. "Dat wordt een heel gevaarlijke situatie," zei toenmalig minister van Volksgezondheid Jamil Jabak tegen de Libanese krant Daily Star.

Bloedzakken waren een van de ontbrekende items, vertelde een importeur van medische apparatuur aan Human Rights Watch. "Weet u wat het betekent om geen bloedzakken te hebben?" vroeg zij. "Wat moeten we doen? Bloed toedienen vanuit een waterfles?"

De noodlijdende medische zorg kreeg wel enige hulp in het voorjaar, toen de Wereldbank 40 miljoen dollar aan het Libanese ministerie van volksgezondheid uitkeerde. Maar dat was bedoeld om de aanpak van het coronavirus te versterken en in het grote geheel toch maar een druppel op een gloeiende plaat.

Bron: NOS.nl Meer...

Twintig doden in Burkina Faso bij aanval op veemarkt

In Burkina Faso zijn bij een aanval op een veemarkt 20 mensen gedood. Een groep schutters opende om nog onduidelijke redenen het vuur. De verantwoordelijkheid voor de aanslag, die was in het oosten van het land, is nog niet opgeŽist.

De afgelopen jaren zijn bij aanslagen door jihadistische groeperingen gelieerd aan IS en al-Qaida honderden mensen omgebracht. In mei werden 25 mensen gedood, ook bij een aanval op een veemarkt. Dat gebeurde in Kompienga, in het zuidoosten van het land.

Door het geweld in het land zouden sinds 2015 honderden mensen zijn omgekomen, zeiden de Verenigde Naties vorig jaar. Ruim een half miljoen mensen is ontheemd. De vondst van massagraven in juli wijst er volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch bovendien op dat ook militairen verantwoordelijk zijn voor de executies van burgers. Burkina Faso gold lang als een van de stabielste landen van West-Afrika.

Bron: NOS.nl Meer...

Het buitenlandse nieuws

RTL is steeds meer concurrerend met de NOS qua nieuws. Kijk hier naar het laatste nieuws van NOS en RTL, zoals het NOS Journaal en het RTL Nieuws. Bekijk de actuele ontwikkelingen op het gebied van economie, binnenlands nieuws, buitenlands nieuws, wetenschap en sport.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de vermelde bronnen. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud, de verantwoordelijkheid ligt bij de vermelde bron. Weergave van deze informatie is in het kader van de vrijheid van nieuwsgaring. Zie onze disclaimer en bepalingen over auteursrecht voor meer informatie.

Meer nieuws

Direct naar de volgende onderwerpen van RTL.

Al het nieuws

Het nieuws

Wat zijn de actuele nieuwsberichten? Meer…

Nieuwszenders

Welke nieuwszenders hebben het laatste nieuws? Meer…

Nu

Wat is het nieuws van dit moment? Meer…

Laatste nieuws