Buitenlands nieuws

Vind hier het actuele buitenlands nieuws van dit moment. Dit is gelijk aan de informatie van het TV-nieuws en teletekst. Lees hier het buitenlandse nieuws en kijk wat er op de buitenlandse teletekst is te zien.

Facebook en YouTube aangeklaagd voor verspreiding Christchurch-video

De Franse Raad voor het Islamitische geloof (CFCM) klaagt Facebook en YouTube aan, vanwege het verspreiden van de beelden die de schutter van de aanslag in Christchurch maakte. CFCM, die moslims in Frankrijk vertegenwoordigt, hoopt dat de techbedrijven maatregelen nemen, zodat zulke beelden voortaan niet meer online komen.

In de zeventien minuten durende livestream was te zien hoe de schutter in Nieuw-Zeeland op vrijdag 15 maart in twee moskeeŽn een bloedbad aanrichtte. Vijftig mensen kwamen om het leven. Sociale media kwamen na de aanslag onder vuur te liggen, want de beelden waren lange tijd online te vinden, doordat de video vaak opnieuw werd geŁpload.

Celstraf en boete

Volgens CFCM hebben YouTube en Facebook de dader geholpen zijn boodschap over te brengen die "terrorisme verheerlijkt". Ook "ondermijnde de video menselijke waardigheid en kon hij door een minderjarige gezien worden". Hierop staat in Frankrijk een celstraf van maximaal drie jaar en een boete van 75.000 euro.

Tegen CNN heeft een woordvoerder van de Franse moslimraad gezegd dat het eventuele geldbedrag naar de nabestaanden van de slachtoffers zal gaan.

Facebook heeft eerder naar buiten gebracht dat de originele video in totaal 4000 keer is bekeken voordat die werd verwijderd. YouTube zei tegen The Washington Post dat er op een gegeven moment elke seconde een nieuwe upload bij kwam. "Deze tragedie was bijna bedacht met het doel om viral te gaan", stelde YouTube.

Premier Ardern van Nieuw-Zeeland zei vorige week dat er wordt gekeken naar de rol die sociale media bij de aanslag hadden en welke stappen kunnen worden genomen, ook op internationaal niveau. "Sociale platforms zijn de uitgever, niet alleen de postbode. Het kan niet zo zijn dat ze alleen maar winst maken en helemaal geen verantwoordelijkheid hebben", zei ze.

Ook in de VS is kritiek op de techbedrijven. Volgens Bennie Thompson, lid van het Huis van Afgevaardigden, moet de prioriteit liggen bij het tegengaan van de verspreiding van "deze giftige en gewelddadige ideologieŽn". Hij is bang dat mensen geÔnspireerd raken door de beelden en de aanslag kopiŽren.

Bron: NOS.nl Meer...

Braziliaanse oud-president Temer vrijgelaten, maar nog niet uit problemen

Een federale rechter in Rio de Janeiro heeft de vrijlating bevolen van de Braziliaanse oud-president Michel Temer. Hij zat sinds vorige week donderdag vast op verdenking van corruptie.

Volgens de rechter kan de 78-jarige Temer op vrije voeten worden gesteld omdat de kans klein is dat hij het onderzoek naar hem bemoeilijkt. Wanneer hij de gevangenis mag verlaten, is nog niet bekend.

Problemen nog niet voorbij

Ook zeven andere arrestanten worden vrijgelaten. Ze zaten net als Temer vast in verband met 'Operatie Wasstraat', een grote anti-corruptiecampagne. Een rechter had om hun arrestatie gevraagd omdat hij bang was dat de verdachten bewijsmateriaal zouden vernietigen.

Temer was van 2016 tot eind vorig jaar president. Correspondent Marc Bessems zegt dat er naast dit corruptieonderzoek nog tien zaken lopen tegen de politicus.

Bron: NOS.nl Meer...

Marokko wil de hele wereld aan de Marokkaanse slak

Marokko heeft een nieuwe goudmijn gevonden: slakken. Het is met zijn 15.000 ton aan slakken al de grootste exporteur voor Europa, maar steeds meer Marokkanen kweken de slijmerige beestjes.

"Dit werkt als laboratorium", zegt Mehdi Fellahi, de eerste slakkenkweker van Marokko. Nu glijdt er nog maar ťťn verloren slak door een tent waar de beestjes in gekweekt worden. Het paarseizoen is voorbij, maar vier keer per jaar bedrijven een honderdtal slakken hier de liefde. Een tweetal kan per keer zo'n honderd eitjes produceren. Deze laat Fellahi broeden in een bedje van aarde in een hamburgerdoosje.

Als de eitjes gesprongen zijn, legt Mehdi de minislakjes in een grasveld. Een tiental onder een houten schotje. Daarop legt Fellahi wat eten: (mais)meel en kruiden. 's Nachts kruipen de kleine slakjes naar de bovenkant van het schotje om dit op te peuzelen. "Na vier tot zes maanden hebben ze een stevig huisje ontwikkeld en zijn ze klaar", vertelt Fellahi trots.

Net als andere slakkenkwekers exporteert Fellahi 85 procent van zijn productie naar het buitenland. 70 procent verkoopt hij voor consumptie. Vooral Fransen, Italianen en Spanjaarden eten slakken, maar ook Amerikanen en Canadezen beginnen nu aan deze delicatesse, aldus Fellahi. "Vroeger vonden ze het afschuwelijk dat wij slakken eten. Nu zien ze in hoe gezond het is, dus doen ze het ook."

Slakken in de Nederlandse keuken?

Nederlanders hebben vaak nog moeite met het eten van slakken. "Ze smaken verfijnd, dat kunnen veel Nederlanders nog niet waarderen. Onze smaak is nog niet zo ontwikkeld als in de Mťditerranťe, waar eten een groter concept is", zegt Mounir Toub. Als Marokkaans-Nederlandse tv-kok is hij gespecialiseerd in de mediterrane keuken. "Fransen eten slakken vaak met kruidenboter uit de oven. In Marokko eten ze gekookte slakken en de bouillon daarvan als soep."

Toub ziet de slak in de toekomst ook in de Nederlandse keuken. "Meer eetculturen worden gewoner in Nederland, ook insecten eten. Als het aanbod groot is, zoals dat van Marokkaanse slakken, worden aanbieders creatief en kunnen zij een vraag creŽren."

Maar slakken hoef je niet te eten om te profiteren van hun nuttige eigenschappen. 30 procent van de slakken houdt Fellahi puur voor hun slijm. "Dat halen we er handmatig af, zodat het geen pijn doet. Dat verkopen we aan Marokkaanse of Europese bedrijven die het gebruiken voor verzorgende producten zoals shampoo of crŤme. De slijm is namelijk erg goed voor je huid; vooral tegen littekens of striae. En voor de gezondheid: het zit bijvoorbeeld ook in de spray tegen astma."

Slakkenacademie

Slakken zijn dus hot en gelukkig heeft Marokko er veel. "De klimaatverandering heeft veel slakkensoorten in Europa laten verdwijnen. Hier in Marokko hebben we geen hoge pieken of dalen in de temperatuur. Dus wij hebben veel slakken", zegt Nadia Babrahim. Met haar federatie voor slakkencultuur wil ze de slakkensector bekendheid geven, professionaliseren en laten groeien.

Ze stimuleert Marokkanen om de beestjes te kweken. "Het is erg rendabel en dus interessant." Haar doel is om Marokko binnen vijf jaar 40.000 ton per jaar te laten kweken. En daarvoor wil ze belangstellenden voor de slakkenbusiness ook gaan opleiden. "We hopen eind dit jaar een onderzoekscentrum en academie te openen."

Bron: NOS.nl Meer...

Trump houdt 'verraderlijke' tegenstanders in de gaten na Mueller-rapport

President Trump heeft opnieuw uitgehaald naar zijn politieke tegenstanders, die volgens hem achter het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller zitten. Trump zei dat er mensen zijn die "zeer kwaadaardige" en "verraderlijke" dingen hebben gedaan, zonder duidelijk te maken over wie hij het had.

Gisteren werd bekend dat Mueller er geen bewijs voor heeft gevonden dat het campagneteam van Trump en de Russische autoriteiten hebben samengespannen om de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 te beÔnvloeden. Het ministerie van Justitie schreef dat in een samenvatting van vier pagina's van het onderzoek.

In het rapport schrijft Mueller dat hij niet kan bewijzen dat Trump schuldig is aan belemmering van de rechtsgang, maar pleit hij hem ook niet vrij. Minister William Barr van Justitie heeft aan de hand van het rapport geconcludeerd dat er onvoldoende grond is om Trump te vervolgen.

De president zelf stelt dat hij van alle blaam is gezuiverd. Na een ontmoeting met premier Netanyahu in het Witte Huis noemde hij het Rusland-onderzoek vandaag een verzinsel van zijn tegenstanders.

'We houden ze goed in de gaten'

"Er zijn een heleboel mensen die heel kwaadaardige dingen hebben gedaan, ik zou het zelfs verraderlijke dingen willen noemen, tegen ons land", vervolgde hij. "Die mensen houden we goed in de gaten, dat doe ik al een hele tijd. Ze hebben het Congres voorgelogen en heel andere nare dingen gedaan."

Trump zei verder dat hij wil voorkomen dat andere presidenten onderwerp worden van onderzoeken als deze. Gisteren zei hij al dat het een schande was hij dit heeft moeten doormaken.

Kopstukken van de Democratische partij blijven benadrukken dat de president niet volledig is vrijgepleit en zeggen dat minister van Justitie Barr niet objectief is. Barr werd begin februari van dit jaar voorgedragen door Trump. De Democraten vinden dat hij te snel heeft geconcludeerd dat er onvoldoende grond is om de president te vervolgen.

Democratische en Republikeinse politici willen dat het volledige Mueller-rapport openbaar wordt gemaakt. Trump heeft gezegd dat het hem niet uitmaakt als het complete onderzoek naar buiten wordt gebracht.

Ondertussen lopen er ook nog andere onderzoeken naar Trump, van onder anderen aanklagers, de Senaat, het Huis van Afgevaardigden en de staat New York.

Bron: NOS.nl Meer...

VS erkent Golanhoogten als deel van IsraŽl

De Verenigde Staten erkennen de Golanhoogten als IsraŽlisch grondgebied. In Washington hebben president Trump en de IsraŽlische premier Netanyahu een verklaring ondertekend waarin dat staat. "Wij staan IsraŽl bij, omdat zijn zaak onze zaak is", zei de Amerikaanse vice-president Pence. Hij was ook aanwezig was bij het bezoek van Netanyahu aan het Witte Huis.

De Golanhoogten zijn in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog door IsraŽl veroverd op SyriŽ. In 1981 verklaarde IsraŽl de Golanhoogten tot IsraŽlisch grondgebied. De internationale gemeenschap heeft de regio nooit als zodanig erkend. Voor de Verenigde Naties blijft de status van het gebied, ook na de Amerikaanse erkenning, onveranderd.

De Verenigde Staten volgden jarenlang de lijn van de internationale gemeenschap, maar president Trump had al laten doorschemeren dat hij het beleid wilde herzien. Vorige week zei hij dat het tijd wordt dat de VS de Golanhoogten erkent als IsraŽlisch territorium. Kort daarvoor had de VS het woord "bezet" al geschrapt uit rapporten over het gebied.

'Schaamteloze aanval'

Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken meldt via staatspersbureau SANA dat de erkenning wordt gezien als "een schaamteloze aanval op de soevereiniteit en territoriale eenheid" van SyriŽ. Dat land eist het gebied sinds jaar en dag terug. Dat de VS de Golanhoogten nu erkent als IsraŽlisch maakt Washington tot "de belangrijkste vijand van Arabieren", zegt de Syrische regering.

Premier Netanyahu reageerde verheugd op de stap van de VS en zei tegen Trump dat IsraŽl nooit een betere vriend heeft gekend. Zijn bezoek aan Washington is korter dan de bedoeling was, in verband met een raketaanval vanuit de Gazastrook waarbij een woning ten noorden van Tel Aviv werd getroffen. IsraŽl is bezig met een vergeldingsactie op Hamas-doelen in Gaza.

De stap van de VS komt premier Netanyahu goed uit. Over twee weken hoopt de IsraŽlische leider te worden herverkozen als premier en hij kan mogelijk goede sier maken met de steun van Trump. Wel wordt Netanyahu beschuldigd van corruptie en mogelijk kan dat zijn positie ondermijnen.

Jeruzalem

Nog voordat Trump de verklaring tekende, was er al veel kritiek op zijn voornemen, onder meer van de Arabische Liga, Frankrijk en Turkije. Ook Nederland was kritisch. Eerder kreeg president Trump al veel kritiek toen hij brak met de lijn van de internationale gemeenschap door Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van IsraŽl.

Bron: NOS.nl Meer...

Het buitenlandse nieuws

RTL is steeds meer concurrerend met de NOS qua nieuws. Kijk hier naar het laatste nieuws van NOS en RTL, zoals het NOS Journaal en het RTL Nieuws. Bekijk de actuele ontwikkelingen op het gebied van economie, binnenlands nieuws, buitenlands nieuws, wetenschap en sport.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de vermelde bronnen. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud, de verantwoordelijkheid ligt bij de vermelde bron. Weergave van deze informatie is in het kader van de vrijheid van nieuwsgaring. Zie onze disclaimer en bepalingen over auteursrecht voor meer informatie.

Meer nieuws

Direct naar de volgende onderwerpen van RTL.

Al het nieuws

Het nieuws

Wat zijn de actuele nieuwsberichten? Meer…

Nieuwszenders

Welke nieuwszenders hebben het laatste nieuws? Meer…

Nu

Wat is het nieuws van dit moment? Meer…

Laatste nieuws