Buitenlands nieuws

Vind hier het actuele buitenlands nieuws van dit moment. Dit is gelijk aan de informatie van het TV-nieuws en teletekst. Lees hier het buitenlandse nieuws en kijk wat er op de buitenlandse teletekst is te zien.

Wekdienst 24/11: Debat mondkapjesplicht ? Rechtszaak tegen drillrappers

Goedemorgen! Vandaag wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over de mondkapjesplicht en begint in de rechtbank Den Haag een rechtszaak tegen twee Amsterdamse drillrappers.

Het weer: eerst op veel plaatsen grijs, maar vanuit het zuiden breekt de zon steeds vaker door. Het wordt vandaag een graad of 10 en er waait een matige zuidenwind. Morgen eerst vrij veel zon, maar in de middag vanuit het westen meer bewolking en mogelijk wat regen.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Wat heb je gemist?

President Trump heeft officieel groen licht gegeven voor de machtsoverdracht aan Joe Biden. Op Twitter meldt Trump dat hij zijn team heeft opgedragen om mee te werken aan de transitie. Ondertussen belooft hij te blijven vechten voor zijn verkiezingsoverwinning.

Met de formele toezegging van Trump en ook die van de Amerikaanse overheidsdienst GSA, krijgt Biden nu toegang tot overheidsinstanties. Daardoor kan hij beginnen met de invulling van duizenden vacatures en met het coŲrdineren van de beleidsplannen die vanaf 20 januari, de dag van de machtsoverdracht, ingaan.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In het Zwitserse skigebied Glacier 3000 is het wintersportseizoen begonnen. Zo kun je daar nu coronaproof skiŽn:

Fijne dinsdag!

Bron: NOS.nl Meer...

Trump zet licht op groen voor machtsoverdracht aan Biden, rechtszaken gaan door

De machtsoverdracht aan de verkozen president Joe Biden kan officieel beginnen. Dat schrijft het hoofd van de Amerikaanse overheidsdienst General Services Administration in een brief.

Ook president Trump heeft officieel groen licht gegeven, meldt hij op Twitter. "Er moet gedaan orden wat nodig is." Hij heeft zijn team opgedragen mee te werken aan de machtsoverdracht aan Joe Biden. Intussen zegt hij "te blijven vechten voor zijn verkiezingsoverwinning". De rechtszaken gaan door.

Met de toezegging van Trump en de GSA krijgt Biden toegang tot overheidsinstanties en komt er overheidsgeld voor hem beschikbaar. Zo kan hij beginnen met de invulling van zo'n 4000 vacatures en met het uitwerken en coŲrdineren van zijn plannen. Op 20 januari is de inauguratie en betrekt Biden het Witte Huis. In een verklaring noemt de GSA Biden de 'kennelijke winnaar" van de verkiezingen.

Niet ondermijnen

Volgens correspondent Marieke de Vries wordt de overdracht nu ingezet "zonder dat erkend wordt dat Biden gewonnen heeft. Trump doet dat, omdat hij lopende rechtszaken niet wil ondermijnen. Daarnaast wil hij aan zijn achterban laten zien dat hij voor ze blijft vechten."

De presidentsverkiezingen van 3 november werden met een ruime marge door Biden gewonnen, maar Trump weigerde tot nu toe zijn nederlaag toe te geven en mee te werken aan de machtsoverdracht. Hij blijft erbij dat er bij de verkiezingen is gefraudeerd, zonder daarvoor enige bewijs te leveren. De toezichthouders noemden deze verkiezingen juist de veiligste in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Bijna een halve eeuw is Joe Biden al politiek actief in de Verenigde Staten. Eerst als senator sinds de jaren 70 en later als vicepresident onder president Obama:

Emily Murphy, het door Trump benoemde hoofd van de GSA, schrijf aan Biden dat ze hem "vanwege recente ontwikkelingen rond rechtszaken en de certificering van de verkiezingsuitslagen, overheidsmiddelen- en diensten beschikbaar zal stellen".

"Impliciet zegt ze daarmee dat de rechtszaken die Trump aangespannen heeft op niets uitlopen", zegt De Vries. "Ondertussen wordt Biden in steeds meer staten door gemengde commissies met kiesmannen en -vrouwen uit beide partijen aangewezen als verkiezingswinnaar. Daarom kan Murphy nu niet anders dan groen licht geven voor de transitie."

In een reactie zegt Yohannes Abraham, in het Biden-kamp verantwoordelijk voor de transitie, dat er een "noodzakelijke stap is gezet om de uitdagingen waar ons land voor staat het hoofd te bieden". Onder die uitdagingen vallen onder meer de coronapandemie en "het herstel van de economie".

Bron: NOS.nl Meer...

Biden maakt namen voor sleutelposities bekend, John Kerry gezant voor klimaat

De aankomend Amerikaanse president Joe Biden heeft de eerste namen bekendgemaakt van mensen die hij op belangrijke posities in zijn regering wil benoemen. Al deze kandidaten bekleedden eerder een post onder president Obama, toen Biden vicepresident was.

Bidens adviseur Antony Blinken is de beoogd minister van Buitenlandse Zaken, Alejandro Mayorkas wordt minister van Nationale Veiligheid. Linda Thomas-Greenfield ambassadeur bij de Verenigde Naties, Avril Haines is de beoogde eerste vrouwelijke directeur van de inlichtingendiensten en Jake Sullivan wordt adviseur nationale veiligheid.

Een opvallende naam is ook die van oud-presidentskandidaat John Kerry, die Bidens gezant Klimaatverandering wordt.

Het zijn "ervaren, crisisbestendige leiders die er vanaf dag 1 zullen staan", zegt Bidens transitieteam. De belangrijkste dreigingen die ze te lijf moeten gaan zijn de coronapandemie, terrorisme, de komst van nieuwe kernmachten, internetdreigingen en klimaatverandering.

John Kerry (76) deed in 2004 tevergeefs een gooi naar het presidentschap. Hij verloor van de Republikein George W. Bush. Van 2013 tot 2017 was Kerry onder Obama minister van Buitenlandse Zaken.

De strijd tegen klimaatverandering was toen voor hem al een prioriteit. In 2015 tekende hij het klimaatakkoord van Parijs met zijn kleindochter op zijn arm. Onder Trump trok de VS zich terug uit dat akkoord.

"Het werk dat we met het klimaatakkoord van Parijs begonnen, is nog lang niet af", zegt Kerry vandaag op Twitter. "Ik keer terug in de regering om de VS weer op het juiste spoor te zetten om de grootste uitdaging van deze en de volgende generatie aan te pakken. De klimaatcrisis betekent alle hens aan dek en niets anders."

Antony Blinken (58), de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, was eerder onderminister op hetzelfde departement en ook veiligheidsadviseur. Amerikaanse media verwachten dat hij de leiding neemt bij het lijmen van relaties met het buitenland die onder de regering-Trump schade hebben opgelopen.

Alejandro Mayorkas, binnenkort verantwoordelijk voor Binnenlandse Veiligheid, werd geboren op Cuba. Hij is advocaat en diende onder Obama als onderminister op hetzelfde ministerie. Dat ministerie is onder meer verantwoordelijk voor het immigratiebeleid.

Linda Thomas-Greenfield (68) was eerder ambassadeur in Liberia en topambtenaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken in de tijd van Obama, Avril Haines (51) is een voormalig adjunct-directeur van de CIA.

Jake Sullivan (43) was onder Obama adviseur van de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en adviseur nationale veiligheid van Biden, die toen vicepresident was.

20 januari

Biden wordt vrijwel zeker op 20 januari beŽdigd. President Trump heeft zijn nederlaag bij de verkiezingen eerder deze maand nog niet toegegeven, omdat er volgens hem gefraudeerd is.

Rechters in verschillende staten hebben die klacht van tafel geveegd, omdat Trumps advocaten daarvoor geen bewijs hebben kunnen leveren.

Bron: NOS.nl Meer...

IS verslagen? In Afrikaanse landen slaan ze er juist voor op de vlucht

IS mag dan verslagen zijn in het Midden-Oosten, op het Afrikaanse continent zijn groepen die aan de terreurorganisatie verbonden zijn juist bezig met een zeer gewelddadige opmars. Ook voor Europa zouden die groepen uiteindelijk een bedreiging kunnen vormen, zegt Jacob Zenn, expert gewapende groepen in Afrika.

"IS leeft voort en zeer krachtig ook. Met name in Afrika maar ook op andere plekken in de wereld, bijvoorbeeld in Afghanistan", zegt Zenn. In Irak en SyriŽ heeft de terreurorganisatie momenteel nog weinig gebied onder controle, maar in Afrikaanse landen worden de groepen actiever en dodelijker.

Bloedbad in Mozambique

De afgelopen maanden zijn er in Afrikaanse landen honderden burgers ontvoerd en gedood. Zo richtte een aan IS-gelieerde groep deze maand een bloedbad aan in Mozambique door vijftig burgers te onthoofden. De groep heeft in het noorden van het land inmiddels een groot gebied in handen.

Ook in Congo en Nigeria zijn de aan IS gelieerde groepen actief. In Nigeria noemen ze zich Boko Haram en ontvoerden ze recent honderden dorpsbewoners en pleegden afgelopen week nog aanslagen. Ook Burkina Faso heeft te maken met veel geweld. Daar is behalve IS ook al-Qaida actief.

In Burkina Faso is vanwege het geweld van jihadisten een enorme stroom vluchtelingen vanuit het noorden op gang gekomen. En dat levert grote problemen op in het land dat ook kampt met grote voedseltekorten:

De terreurgroepen opereren in de Afrikaanse landen vooral in grensregio's, zegt Zenn. "Dus uit het zicht van de regering die zetelt in de hoofdstad. Dat heeft tot gevolg dat de autoriteiten de dreiging niet al te serieus nemen of niet de middelen inzetten om ze echt aan te pakken."

Hij legt uit waarom juist Burkina Faso zo kwetsbaar is. "De opstand in buurland Mali is langzaam opgeschoven naar de grens met Burkina Faso en in het grensgebied groot geworden. De regering in Burkina Faso heeft vanwege politieke onrust in eigen land te laat gereageerd. En loopt nu achter de feiten aan."

De terreurgroepen maken volgens de expert niet alleen gebruik van de zwakheden van de regering, maar ook van het feit dat ze opereren op afgelegen plekken. "De regering heeft minder vat op de gemeenschappen daar, terwijl de jihadisten het gebied vaak goed kennen."

'Dreiging nu nog vooral voor Afrika'

Lokale Afrikaanse regeringen hebben dus moeite om deze groepen aan te pakken. Wat zou hun opmars wel kunnen stoppen? Een grootschalige militaire operatie, zoals de internationale gemeenschap uitvoerde in SyriŽ en Irak om IS te verdrijven, zou succesvol kunnen zijn, zegt Zenn.

"Maar zulke militaire operaties vragen om een bepaalde hoeveelheid politieke wil, financiŽle en logistieke middelen, enzovoort. Het lijkt er op dit moment niet op dat de VS of een Europees land dat deze middelen en mogelijkheden heeft, ze wil inzetten in Afrika."

De dreiging is voor de VS of Europa ook anders dan toen IS een groot gebied bezette in SyriŽ en Irak, zegt Zenn. "Vanuit het kalifaat werden aanslagen in Brussel, Parijs, Berlijn en Nice gecoŲrdineerd. De groepen in Afrika lijken dat vermogen nog niet te hebben ontwikkeld. Dus de dreiging is er vooral voor Afrika."

Maar dat kan veranderen, benadrukt de expert. "Vanuit IS wordt er steun geboden aan de groepen in Afrika, bijvoorbeeld over hoe ze drones of propaganda moeten inzetten. Ze ondersteunen bij het opzetten van een operatie buiten Afrika is dan geen grote stap. Dus westerse regeringen en inlichtingendiensten moeten daar wel alert op zijn."

Bron: NOS.nl Meer...

Geheime ontmoeting Netanyahu en Saudische kroonprins 'ligt heel gevoelig'

De veronderstelde ontmoeting gisteren tussen de IsraŽlische premier Netanyahu en de Saudische kroonprins Bin Salman wordt door mist omgeven. Als de geruchten kloppen, zou dat het eerste bezoek zijn van een IsraŽlische leider aan Saudi-ArabiŽ. Maar vooralsnog is de bijeenkomst nog niet officieel door beide kanten bevestigd. Wat zou toenadering tussen IsraŽl en Saudi-ArabiŽ betekenen voor de regio? En waarom wordt er geheimzinnig gedaan over het bezoek?

Volgens IsraŽlische media vloog Netanyahu gisteren in het geheim naar de Saudische metropool in aanbouw Neom voor een gesprek met Bin Salman en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo. Maar dat wordt ontkend door de Saudische minister van Buitenlandse Zaken. "Ik heb Pompeo ontmoet op het vliegveld en ben met hem naar de bespreking gegaan. Er waren alleen Saudische en Amerikaanse functionarissen bij aanwezig."

Volgens Midden-Oosten-correspondent Daisy Mohr is dat mogelijk een reactie voor de bŁhne. "Contact met IsraŽl ligt hier uiterst gevoelig en voor het grote publiek is dit nieuws een grote ommezwaai. Maar het kan ook zo zijn dat de landen gewoon hadden afgesproken om de ontmoeting geheim te houden."

Op een bijeenkomst van zijn Likoed-partij werd ook Netanyahu vandaag naar de ontmoeting gevraagd, maar hij gaf, net als Pompeo, geen commentaar. De IsraŽlische oppositieleider Benny Gantz deed dat wel. Hij sprak van het "onverantwoord lekken van de geheime vlucht naar Saudi-ArabiŽ". Yoav Gallant, lid van het veiligheidskabinet van Netanyahu, noemde het een ontmoeting met grote betekenis.

Mohr wijst erop dat er achter de schermen al langer contact is tussen de landen. Dat ziet ook IsraŽl-correspondent Ties Brock. "Van oudsher waren de banden tussen IsraŽl en Saudi-ArabiŽ slecht, maar de laatste jaren zie je dat er onder de radar meer contact is. Ook zijn sinds enkele maanden IsraŽlische vluchten boven Saudi-ArabiŽ toegestaan."

Dat IsraŽl eerder dit jaar tot een diplomatiek akkoord kwam met golfstaten Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten is volgens Brock ook een belangrijk signaal. "Ik denk niet dat die deals er waren gekomen als Saudi-ArabiŽ tegen was geweest. Maar Saudi-ArabiŽ zou vergeleken met die landen de hoofdprijs zijn voor IsraŽl."

Saudi-ArabiŽ had weinig kritiek op dat akkoord, zegt Mohr. "Er wordt al een tijdje over gespeculeerd wanneer Saudi-ArabiŽ het volgende Arabische land zal zijn dat de banden met IsraŽl aanhaalt. Maar als dat gebeurt, is dat toch wel een kleine aardverschuiving in de regio."

Langzaam voorbereiden

Mogelijk is het ontkennen van de ontmoeting voor Saudi-ArabiŽ een manier om de bevolking te laten wennen aan het idee. "De anti-IsraŽl sentimenten zijn sterk onder de Saudische bevolking. Misschien wil Riyad de bevolking op deze manier langzaam voorbereiden."

Daarvan ziet Mohr meer tekenen. "Tijdens de Ramadan zijn er in het land dagelijks soaps op televisie. Dit jaar kwam daar opeens een joodse gemeenschap in voor die al heel lang in de golfregio woont. Zoiets heb ik niet eerder gezien."

Als bondgenoot van de Palestijnen heeft Saudi-ArabiŽ contact met IsraŽl altijd gemeden. "Net als in de andere golfstaten zal het aan de Palestijnen worden verkocht met de boodschap dat betere relaties met IsraŽl uiteindelijk goed zijn voor het vredesproces", denkt Mohr. "Maar in het Palestijnse kamp zal weer worden gesproken van een dolksteek in de rug."

"De Palestijnen zijn gefrustreerd", zegt ook Brock. "Ze zagen drie Arabische landen een deal sluiten met IsraŽl en nu mogelijk ook nog Saudi-ArabiŽ. Terwijl het vredesproces volledig op zijn gat ligt en een eigen staat alleen maar verder weg lijkt te raken."

Gemeenschappelijke vijand: Iran

Mohr en Brock wijzen dezelfde hoofdreden aan voor de toenadering: de gemeenschappelijke vijand Iran. "De leiders van de Arabische landen vinden Iran duidelijk een grotere bedreiging dan IsraŽl", zegt Brock. "De vijand van mijn vijand is mijn vriend, denken ze vermoedelijk."

"Er is ook nog steeds een oorlog gaande in Jemen, waar Saudi-ArabiŽ en Iran de vechtende partijen steunen", zegt Mohr. "Saudi-ArabiŽ is het soennitische bolwerk in de regio, Iran het sjiitische."

Gisteren benadrukte Netanyahu nog dat er wat hem betreft geen weg terug bestaat naar het atoomakkoord met Iran uit 2015. De deal die onder president Obama werd gesloten, werd door zijn opvolger Trump weer ingetrokken. Nu Joe Biden, Obama's voormalig vicepresident, de nieuwe president wordt, ontstaat er een nieuwe situatie.

"De ontmoeting kun je dan ook opvatten als een signaal naar Biden: ga niet terug naar de onderhandelingstafel voor het atoomakkoord", zegt Brock. "Wellicht hebben de landen nu meer haast omdat Biden gekozen is", zegt Mohr. "Het is geen geheim dat de Saudi's liever hadden gezien dat Trump was herkozen. De ogen zijn nu gericht op de laatste maanden van Trump. Gaat hij nog wat doen in Iran? Er wordt in de Arabische media dan ook gespeculeerd dat de ontmoeting vooral ging over Iran."

Bron: NOS.nl Meer...

Het buitenlandse nieuws

RTL is steeds meer concurrerend met de NOS qua nieuws. Kijk hier naar het laatste nieuws van NOS en RTL, zoals het NOS Journaal en het RTL Nieuws. Bekijk de actuele ontwikkelingen op het gebied van economie, binnenlands nieuws, buitenlands nieuws, wetenschap en sport.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de vermelde bronnen. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud, de verantwoordelijkheid ligt bij de vermelde bron. Weergave van deze informatie is in het kader van de vrijheid van nieuwsgaring. Zie onze disclaimer en bepalingen over auteursrecht voor meer informatie.

Meer nieuws

Direct naar de volgende onderwerpen van RTL.

Al het nieuws

Het nieuws

Wat zijn de actuele nieuwsberichten? Meer…

Nieuwszenders

Welke nieuwszenders hebben het laatste nieuws? Meer…

Nu

Wat is het nieuws van dit moment? Meer…

Laatste nieuws