Buitenlands nieuws

Vind hier het actuele buitenlands nieuws van dit moment. Dit is gelijk aan de informatie van het TV-nieuws en teletekst. Lees hier het buitenlandse nieuws en kijk wat er op de buitenlandse teletekst is te zien.

Nabestaanden Prince klagen ziekenhuis en apothekers aan

De zes nabestaanden van Prince klagen een kliniek in de staat Illinois en verschillende apothekers aan, omdat ze zijn dood in april 2016 zouden hebben kunnen voorkomen. Als een arts en de apothekers de juiste diagnose hadden gesteld en hem de juiste behandeling hadden gegeven, was Prince niet aan een overdosis pijnstillers overleden, zeggen de nabestaanden.

De Amerikaanse artiest is volgens de officiŽle lezing overleden door een hoge dosis fentanyl, een pijnstiller met een morfine-achtig effect, maar veel sterker. Het middel wordt bijvoorbeeld gebruikt bij patiŽnten die een zware operatie hebben ondergaan en is net zo verslavend als heroÔne.

Waarschijnlijk was Prince zich er niet van bewust dat hij fentanyl had gebruikt. De pillen die hij slikte zagen eruit als de generieke variant van een andere pijnstiller, vicodine. Nadat hij een concert had gegeven in Atlanta, werd hij in het vliegtuig naar huis onwel, waarop een tussenlanding werd gemaakt in Illinois.

Daar weigerde Prince in een kliniek een medisch onderzoek, maar hij liet wel zien welke medicijnen hij gebruikte. De apotheker van het ziekenhuis zag die aan voor vicodine, en hij gaf ze terug aan Prince.

Verslavingen

Vorige week werd bekend dat er niemand wordt vervolgd voor de dood van Prince, omdat het niet is gelukt de herkomst te achterhalen van de pillen die hem fataal werden. De arts die een week voor zijn dood illegaal recepten aan Prince voorschreef heeft een schikking getroffen met justitie van zo'n 24.000 euro. Hij zette de recepten op naam van de lijfwacht van Prince.

Prince, die 57 was toen hij overleed, gebruikte veel verschillende pijnstillers: de politie vond na zijn dood allerlei opiaten in zijn huis in Minneapolis. De dag na zijn overlijden stond een afspraak gepland met een arts uit CaliforniŽ die gespecialiseerd was in het bestrijden van verslavingen.

Bron: NOS.nl Meer...

Nederland bij herdenking genocide ArmeniŽrs: 'Het ongemak druipt ervan af'

Voor het eerst heeft een Nederlands bewindspersoon in Jerevan de herdenking bijgewoond van de Armeense genocide in 1915. Staatssecretaris Menno Snel van FinanciŽn was bij de plechtigheid in de Armeense hoofdstad, op initiatief van de Tweede Kamer. Te midden van andere buitenlandse gasten legde hij bloemen bij het monument voor de slachtoffers.

De zaak ligt gevoelig: in februari erkende de Kamer de dood van honderdduizenden ArmeniŽrs expliciet als genocide. Daarmee werd tegen het zere been geschopt van Turkije, dat ontkent dat de soldaten van het Ottomaanse Rijk zich destijds schuldig hebben gemaakt aan een volkerenmoord. De regering koos diplomatiek een minder uitgesproken standpunt en blijft spreken van "de kwestie van de Armeense genocide".

"Het ongemak druipt ervan af", zegt politiek commentator Xander van der Wulp over de missie van Snel. De D66-bewindsman wilde er verder niets over zeggen en ook achteraf geen toelichting geven. Volgens de officiŽle lezing heeft hij in Jerevan namens het kabinet "respect betuigd aan alle slachtoffers en nabestaanden van alle moorden op minderheden", dus er is gekozen voor een zo breed mogelijke formulering.

NAVO-partner niet bruuskeren

Het kabinet manoeuvreert zo behoedzaam om NAVO-partner Turkije niet verder tegen de haren in te strijken, en heeft om die reden dan ook niet de minister van Buitenlandse Zaken of Defensie naar Jerevan gestuurd. Het had voor de hand gelegen om een bewindspersoon van de ChristenUnie naar de herdenking af te vaardigen, aldus Van der Wulp, want die partij nam in de Kamer het voortouw voor het bijwonen van de ceremonie.

Maar naar verluidt heeft de CU dat geweigerd, "omdat ze dan het kabinetsstandpunt hadden moeten vertellen, en daar zijn ze het eigenlijk niet mee eens terwijl ze zelf ook in het kabinet zitten". Het lijkt er volgens Van der Wulp op "dat staatssecretaris Snel is uitgekozen, omdat hij kon".

Ook is besloten om slechts eens in de vijf jaar iemand af te vaardigen naar de herdenking, die elk jaar wordt gehouden. Op aandringen van de VVD is dit het uiterste waartoe het kabinet wil gaan, en zo is het in het regeerakkoord vastgelegd.

'Weinig langdurige schade'

In Turkije is nauwelijks gereageerd op het Nederlandse besluit. "Er is hier geen nieuwe storm van verontwaardiging opgestoken omdat een Nederlands bewindspersoon voor het eerst bij die herdenking is", zegt correspondent Lucas Waagmeester vanuit Istanbul. Turkije noemde in februari de erkenning van de genocide door de Tweede Kamer "onacceptabel" en verwees daarbij naar de genocide in Srebrenica in 1995 "waarbij Nederland stond toe te kijken". Daarna werd het al snel stil. "Dit is niet iets dat lang doorettert in de onderlinge relatie", zegt Waagmeester.

De Turkse regering gebruikt de erkenning vooral in het eigen land om te onderstrepen dat het Westen zich tegen Turkije heeft gekeerd en erop uit is om Turkije te ondermijnen. Maar volgens Waagmeester richt het "weinig langdurige schade aan in de verhouding met Nederland".

In de ogen van de Turken benadert het Westen de moord op de ArmeniŽrs eenzijdig, als het spreekt van genocide. Volgens Turkije woedde er destijds een burgeroorlog in het Ottomaanse Rijk, waarbij alle partijen zich schuldig maakten aan oorlogsmisdaden. Bovendien vreest Turkije mogelijk de tastbare consequenties als het land zou erkennen dat er sprake was van een genocide, zegt Waagmeester. "Dan kom je al heel snel op het terrein van herstelbetalingen en land dat kan worden teruggevorderd door Armeense families. Juridisch heeft zo'n erkenning een enorm gewicht."

Bron: NOS.nl Meer...

'Dit soort aanslagen zie je zelden in Canada'

Hij was een teruggetrokken jongen, vertelt een klasgenoot van Alek Minassian. De 25-jarige man wordt ervan verdacht opzettelijk op voetgangers te zijn ingereden in Toronto. Daarbij vielen tien doden.

Op amateurbeelden van zijn arrestatie, uitgezonden door de Canadese zender CBC TV, is te zien dat de verdachte een voorwerp op een politieagent richt en "dood mij" roept. Als de agent ziet dat de man geen vuurwapen vasthoudt, rekent hij hem in.

Mogelijk wilde de verdachte gedood worden en probeerde hij een suicide by cop uit te lokken, zelfdoding via een agent. Mede daardoor gaat de politie ervan uit dat er opzet in het spel was, zegt correspondent Arjen van der Horst in het NOS Radio 1 Journaal. "Het lijkt wel erop dat het een aanslag was. De politie neemt dat woord niet in de mond, maar spreekt wel van een opzettelijke daad."

De politie heeft nog niet veel verteld over de verdachte, maar Canadese media zijn meteen gaan zoeken naar zijn achtergrond. Alek Minassian zat op een school in Noord-Toronto voor leerlingen met 'special needs'. Dat is in het Canadese onderwijssysteem een verzamelterm waar zowel leer- en gedragsproblemen als fysieke beperkingen onder vallen.

Minassian zat eerder op een andere school in Toronto waar hij zich ook bezighield met software. In de Google Android Store wordt een parkeer-app aangeboden door iemand met zijn naam.

Een voormalig klasgenote, Shereen Chami, zegt dat Minassian op school geen gewelddadige indruk maakte. Ze herinnert zich hem als een jongen die met zijn hoofd naar beneden en zijn handen bij elkaar door de gangen liep en miauwende geluiden maakte.

"Hij was geen sociaal persoon, maar voor zover ik me kan herinneren was hij absoluut ongevaarlijk", zegt ze.

Ook Ari Bluff, een klasgenoot die samen met Minassian lessen volgde, beschrijft hem als een wat teruggetrokken persoon. "Ik weet niet of hij echt goede vrienden had. Ik zag hem nooit met een groep, maar we zeiden altijd hallo of maakten een praatje als we hem in de gang tegenkwamen", vertelt Bluff. "Meestal was hij alleen, ook in de schoolkantine. Je kunt zeggen dat hij niet een overdreven sociaal persoon is."

Facebookbericht

Op Canadese media wordt gespeculeerd over een Facebookbericht dat is geplaatst door iemand met dezelfde profielfoto als de foto die Minassian op zijn LinkedIn-account gebruikt. In het bericht prijst de schrijver Elliot Rodger, de 22-jarige dader van een bloedbad in CaliforniŽ in 2014.

De profielfoto van de schrijver zou op 10 maart zijn aangepast, maar of het bericht echt van Minassian afkomstig is niet zeker, waarschuwt nieuwszender CBC. Een journalist van Global News Toronto zette een screenshot op Twitter.

"Het is niet duidelijk of de Facebookpagina echt van de verdachte is", zegt ook Van der Horst. "Misschien is hij zelfs gecreŽerd na deze daad." Global News Toronto zegt te onderzoeken of het bericht echt of gefabriceerd is. Inmiddels zijn er ook andere Facebookpagina's onder de naam Alek Minassian opgedoken die vrijwel zeker nep zijn.

De opzettelijke aanrijding in Toronto heeft een schok veroorzaakt in Canada. Van der Horst: "Er zijn tien doden gevallen. Dit soort aanslagen of geweldsmisdrijven gebeuren zelden in Canada. Wat dat betreft is Canada een stuk vreedzamer en rustiger dan de VS."

Bron: NOS.nl Meer...

Busje rijdt in op groep mensen in Canada

Heftig nieuws uit Canada. In de stad Toronto is een man met een busje plotseling van de weg afgereden. Hij reed de stoep op. En daarbij raakte hij voetgangers.

Geen ongeluk

Er zijn 10 mensen omgekomen. 15 mensen raakten gewond. De man is opgepakt. De politie zegt dat het geen ongeluk was, maar dat hij het expres heeft gedaan. Waarom hij het deed is nog niet bekend.

Premier

De premier van Canada heeft gezegd dat hij meeleeft met de slachtoffers.

Bron: NOS.nl Meer...

Karaokebar Zuidoost-China in brand gestoken, 18 doden

Bij een brand in een karaokebar in de stad Qingyuan in het zuidoosten van China zijn achttien mensen om het leven gekomen. De politie vermoedt dat de brand is aangestoken door een man die even ervoor een hooglopende ruzie had gehad met bezoekers van de bar.

De 32-jarige verdachte had de enige uitgang geblokkeerd met een motorfiets. Hij is opgepakt, meldt het Chinese staatspersbureau, dat op Twitter beelden van een arrestatie laat zien. De politie had een beloning van ruim 25.000 euro op zijn hoofd gezet.

Het drie verdiepingen tellende gebouw is helemaal uitgebrand, maar de omliggende panden zijn gespaard gebleven. Vijf mensen zijn met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

In Qingyuan, dat ten noorden ligt van de stad Kanton, wonen zo'n 1,6 miljoen mensen.

Bron: NOS.nl Meer...

Het buitenlandse nieuws

RTL is steeds meer concurrerend met de NOS qua nieuws. Kijk hier naar het laatste nieuws van NOS en RTL, zoals het NOS Journaal en het RTL Nieuws. Bekijk de actuele ontwikkelingen op het gebied van economie, binnenlands nieuws, buitenlands nieuws, wetenschap en sport.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de vermelde bronnen. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud, de verantwoordelijkheid ligt bij de vermelde bron. Weergave van deze informatie is in het kader van de vrijheid van nieuwsgaring. Zie onze disclaimer en bepalingen over auteursrecht voor meer informatie.

Meer nieuws

Direct naar de volgende onderwerpen van RTL.

Al het nieuws

Het nieuws

Wat zijn de actuele nieuwsberichten? Meer…

Nieuwszenders

Welke nieuwszenders hebben het laatste nieuws? Meer…

Nu

Wat is het nieuws van dit moment? Meer…

Laatste nieuws