Buitenlands nieuws

Vind hier het actuele buitenlands nieuws van dit moment. Dit is gelijk aan de informatie van het TV-nieuws en teletekst. Lees hier het buitenlandse nieuws en kijk wat er op de buitenlandse teletekst is te zien.

Jongen met spierziekte loopt marathon

Een jongen met een spierziekte heeft een marathon gelopen. Tobias van 9 uit Engeland legde een afstand van meer dan 42 kilometer af.

Spierziekte

Tobias heeft cerebrale parese. Dat is een ziekte waarbij het moeilijk is om je spieren aan te sturen. Het komt door een hersenbeschadiging.

De jongen liep elke dag een klein stukje om de marathon te halen. Uiteindelijk deed hij er 70 dagen over.

Goede doel

Met de actie heeft Tobias flink wat geld opgehaald voor het goede doel. Er is meer dan 55.000 euro ingezameld.

Bron: NOS.nl Meer...

Defensieminister IsraŽl: excuses voor dood verstandelijk beperkte Palestijn

De IsraŽlische minister van Defensie heeft zijn excuses aangeboden voor de dood van een Palestijn met een verstandelijke beperking. De 32-jarige ongewapende man werd gisteren in de oude stad van Jeruzalem doodgeschoten door politieagenten.

"We bieden onze excuses aan voor dit incident", zei Benny Gantz, die behalve defensieminister ook plaatsvervangend premier is. "We delen het verdriet van de familie. Ik ben er zeker van dat dit snel wordt uitgezocht en dat er stappen volgen." Premier Netanyahu zei in de ministerraad niets over het schietincident.

Agenten dachten dat de 32-jarige Iyad Halak een wapen bij zich had. Toen hij een stopbevel negeerde, schoot de politie hem neer. Er werd uiteindelijk geen wapen gevonden.

Agent onder huisarrest

De betrokken agenten zijn ondervraagd, melden IsraŽlische media. Ze verklaarden dat ze dachten dat Halak een terrorist was. Een van de twee is onder huisarrest geplaatst. De advocaat die een van de agenten vertegenwoordigt, heeft de familie van Halak gecondoleerd in een radio-interview.

Volgens de nabestaanden was Halak gisteren op weg naar school toen hij werd neergeschoten. Hij volgde speciaal onderwijs in een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. "Hij is in koelen bloede vermoord", zei zijn moeder.

De dood van Halak wordt scherp veroordeeld door zowel Palestijnen als IsraŽliŽrs. Een groep IsraŽlische demonstranten liep gisteren een protestmars en eiste gerechtigheid. Pro-Palestijnse activisten vergelijken het incident met de dood van een zwarte arrestant in de VS. Als gevolg van die fatale arrestatie zijn er in tientallen Amerikaanse steden demonstraties en ongeregeldheden.

Halak wordt vandaag begraven. Actievoerders zijn van plan opnieuw de straat op te gaan tegen politiegeweld.

Oplopende spanning

In IsraŽl en de bezette Palestijnse gebieden loopt de spanning al weken op. Op de achtergrond speelt de aankondiging van premier Netanyahu dat hij delen van de bezette Westelijke Jordaanoever wil annexeren.

Bron: NOS.nl Meer...

Ruimtecapsule van SpaceX aangekomen bij ISS

De ruimtecapsule van SpaceX met aan boord NASA-astronauten Doug Hurley en Bob Behnken is veilig aangekomen bij het Internationale Ruimtestation. De Crew Dragon legde een paar minuten voor de geplande tijd aan bij het ISS, in de ruimte boven China en MongoliŽ.

Bekijk de beelden hier:

De ruimtevlucht met de Crew Dragon van SpaceX, de eerste van een commercieel bedrijf naar het ISS, is daarmee een succes. De capsule vertrok gisteravond laat en kwam iets minder dan 19 uur later veilig aan. De lancering werd eerder uitgesteld vanwege stormachtig weer en bliksem.

Het is de bedoeling dat Hurley en Behnken 110 dagen in de ruimte blijven om het ruimtestation voor te bereiden op meer bemande missies van Amerikaanse bodem. Voordat ze zich kunnen aansluiten bij de bemanning van het ISS, moeten ze wachten tot de druk in hun capsule is gedaald. Dat is naar verwachting rond 18.45 uur: Hurley en Behnken sluiten zich dan aan bij NASA-collega Christopher Cassidy en de Russische astronauten Anatoli Ivanishin en Ivan Vagner.

Hurley zegt dat het "een hele eer is om deel uit te maken van het ruimteschip van de Verenigde Staten dat is aangemeerd bij het internationale ruimtestation."

De astronaut was ook onderdeel van de laatste bemande Amerikaanse ruimtevlucht in 2011. In dat jaar kwam er een eind aan het Space Shuttle-programma. Sindsdien waren de Amerikanen voor de lancering van hun astronauten afhankelijk van Rusland.

Elon Musk

Oprichter van ruimtevaartbedrijf SpaceX is Elon Musk. Hij werkte achttien jaar toe naar dit moment en maakte het tot zijn persoonlijke doel om de mens vanaf Amerikaanse bodem de ruimte in te sturen. Na de succesvolle lancering zaterdag van een bemande Crew Dragon werd hij daarom "overmand door emoties".

Musk wil uiteindelijk met een nieuw prototype raket, Starship genaamd, naar de maan en uiteindelijk Mars vliegen.

Hij noemde de lancering gisteren de "eerste stap" naar een "beschaving op Mars" en naar een "multiplanetair leven" met een basis op de maan.

Bron: NOS.nl Meer...

Felle kritiek op donatie San Francisco 49ers: 'Niemand wil jouw geld'

Een donatie van ťťn miljoen dollar (900.000 euro) van American football-club San Francisco 49ers, naar aanleiding van de dood van George Floyd, is niet bij iedereen in goede aarde gevallen.

Eigenaar Jed York van de 49ers liet in een verklaring weten dat het geld is bedoeld voor "lokale en nationale organisaties die zich inzetten voor verandering", maar hij werd er vervolgens via social media aan herinnerd dat hij enkele jaren geleden niet opkwam voor de protesterende Colin Kaepernick, quarterback van zijn eigen ploeg.

Floyd overleed eerder deze week in Minneapolis nadat hij op hardhandige wijze was opgepakt door de politie. Bij zijn arrestatie hield een witte agent minutenlang zijn knie op de nek van de zwarte arrestant gedrukt.

De dood van Floyd heeft voor zeer veel onrust gezorgd in verschillende Amerikaanse steden. Grote groepen mensen gaan al dagen achtereen de straat op om te protesteren. Daarbij zijn ook rellen uitgebroken.

"Mensen in ons land hebben pijn. De emoties zijn rauw, en terecht. De afgelopen weken zijn er gruwelijke daden gepleegd. Voordat we een ingrijpende verandering kunnen realiseren, moeten we de moed hebben om eerst het probleem te erkennen: zwarte mannen, vrouwen en kinderen en onderdrukte minderheden worden nog steeds systematisch gediscrimineerd", aldus 49ers-eigenaar York.

'Jed, niemand wil jouw geld'

Zijn woorden konden echter direct op felle kritiek rekenen. Via onder andere Twitter werd York verweten dat hij zich enkele jaren geleden ook niet van zijn beste kant heeft laten zien toen hij Kaepernick bij de 49ers aan de kant schoof.

"Niemand wil jouw geld Jed, we willen rechtvaardigheid", schreef Eric Reid, oud-speler van de American football-club. Volgens Reid smeekte York hem in 2016 om niet net als Kaepernick tijdens het spelen van het Amerikaanse volkslied op ťťn knie te gaan zitten.

Kaepernick knielde in augustus 2016 als eerste American football-speler tijdens het spelen van het Amerikaanse volkslied om te protesteren tegen het politiegeweld tegen vooral zwarte Amerikanen. Hij kreeg daarna bijval van heel wat collega's, onder wie Reid. De actie 'take a knee' werd regelmatig herhaald nadat Kaepernick ermee was begonnen, ook in andere sporten.

De quarterback werd door de actie een omstreden figuur in de VS: een deel vindt hem een icoon, een ander deel moet niets van hem hebben, onder wie president Donald Trump. Hij betichtte Kaepernick en diens medestanders van een gebrek aan respect.

Geen club

San Francisco 49ers nam aan het einde van dat jaar afscheid van Kaepernick, die als symbool van de protestbeweging tot zijn eigen frustratie nergens meer aan de bak kon komen.

Volgens de American football-speler was er sprake van een samenzwering tussen de NFL-clubs, die hij daarop allemaal aanklaagde. Kaepernick speelde tussen 2011 en 2016 voor de 49ers.

De donatie die eigenaar York van de 49ers nu heeft gedaan, kon wel op de sympathie rekenen van oud-speler Torrey Smith, die in 2015 en 2016 voor de club uitkwam.

"Ik heb oneindig veel gesprekken met Jed over deze problemen gehad toen ik voor San Francisco uitkwam. Ik ben hem dankbaar voor zijn betrokkenheid bij ongelijkheid", aldus Smith, die in 2012 (met Baltimore Ravens) en 2018 (met Philadelphia Eagles) de Super Bowl won.

Bron: NOS.nl Meer...

Gebouw van 21 verdiepingen stort in (en dat was de bedoeling)

In de Verenigde Staten hebben ze een oud gebouw laten ontploffen. Het staat in de stad Richmond en is een oud kantoor van 21 verdiepingen. Omdat het niet meer gebruikt werd, is het gesloopt.

De slopers zijn dagenlang bezig geweest met de voorbereiding. Alles moest natuurlijk veilig gebeuren en de gebouwen eromheen mochten ook geen schade krijgen. Dat is allemaal gelukt.

In 20 seconden kwam het hele gebouw naar beneden. Je ziet het in de video hierboven.

Bron: NOS.nl Meer...

Het buitenlandse nieuws

RTL is steeds meer concurrerend met de NOS qua nieuws. Kijk hier naar het laatste nieuws van NOS en RTL, zoals het NOS Journaal en het RTL Nieuws. Bekijk de actuele ontwikkelingen op het gebied van economie, binnenlands nieuws, buitenlands nieuws, wetenschap en sport.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de vermelde bronnen. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud, de verantwoordelijkheid ligt bij de vermelde bron. Weergave van deze informatie is in het kader van de vrijheid van nieuwsgaring. Zie onze disclaimer en bepalingen over auteursrecht voor meer informatie.

Meer nieuws

Direct naar de volgende onderwerpen van RTL.

Al het nieuws

Het nieuws

Wat zijn de actuele nieuwsberichten? Meer…

Nieuwszenders

Welke nieuwszenders hebben het laatste nieuws? Meer…

Nu

Wat is het nieuws van dit moment? Meer…

Laatste nieuws