Buitenlands nieuws

Vind hier het actuele buitenlands nieuws van dit moment. Dit is gelijk aan de informatie van het TV-nieuws en teletekst. Lees hier het buitenlandse nieuws en kijk wat er op de buitenlandse teletekst is te zien.

Windsurfer Kiran Badloe gaat naar Olympische Spelen

Windsurfer Kiran Badloe gaat naar de Olympische Spelen! Hij won gisteren het WK in het Australische Sorrento.

Beste vriend en tegenstander

De hele week was er een spannende strijd tussen hem en een andere Nederlander: Dorian van Rijsselberghe. De mannen zijn beste vrienden en dat maakte de wedstrijden behoorlijk spannend. Maar één van hen mag namelijk naar de Spelen.

Kiran deed het gemiddeld het best en daarom mag hij nu naar Tokio. Gelukkig was Dorian een sportieve verliezer en feliciteerde hij zijn beste vriend gelijk. Ook wil hij hem gaan helpen met zijn voorbereidingen richting de Spelen.

Wat vind jij: is het minder erg om te verliezen van een goede vriend?

Bron: NOS.nl Meer...

Migranten aan Turks-Griekse grens stranden in niemandsland

Het aantal migranten dat gisteren en vannacht vanuit Turkije naar Griekenland is gegaan, lijkt beperkt. Turkije houdt de migranten die naar Europa willen niet langer tegen, maar in Griekenland blijven de hekken aan de noordelijke grens met Turkije dicht. De migranten stranden daardoor in een niemandsland. De Grieken hebben ook extra politie naar deze grensovergangen gestuurd, die migranten met traangas op afstand houden.

"De Turkse regering weet dat, maar stuurde deze mensen gisterochtend toch die kant op", zei correspondent Lucas Waagmeester in het NOS Radio 1 Journaal. "Het lijkt dus vooral een pr-stunt van Turkije om Europa onder druk te zetten."

Het besluit om de migranten te laten gaan volgde op het bombardement donderdag op Turkse militairen in de Syrische provincie Idlib, waarbij 33 doden vielen. Turkije wil dat de NAVO Turkije steunt in het conflict in Idlib en dat de EU extra geld geeft om vluchtelingen uit Syrië op te vangen. De regering in Ankara krijgt jaarlijks 1,5 miljard euro van Brussel voor de opvang van bijna vier miljoen vluchtelingen. In ruil houdt Turkije migranten tegen die naar de EU willen doorreizen.

Steeds meer migranten bivakkeren in het grensgebied, sommigen met hele jonge kinderen:

Griekse journalisten hebben migranten gesproken die in de nacht van donderdag op vrijdag de grensrivier de Efros zijn overgestoken, maar ook daar lijkt het niet om grote aantallen te gaan.

Belangrijker is wat er in de Egeïsche Zee gebeurt; veruit de meeste migranten in Turkije proberen Griekenland te bereiken door met bootjes naar eilanden als Lesbos en Chios over te steken. Daarom is de Griekse kustwacht in verhoogde staat van paraatheid gebracht en voeren kustwachtschepen meer patrouilles uit in de Egeïsche Zee.

"Athene is ongerust, maar vooral ook boos en vooral op Turkije", zei correspondent Conny Keessen in Griekenland. "Premier Mitsotakis heeft gezegd dat Griekenland geen migranten de grens over zal laten gaan. Hij zei: 'We hebben geen verantwoordelijkheid voor de tragische gebeurtenissen in Syrië en we gaan niet het slachtoffer worden van de beslissingen van anderen.' Daarmee bedoelt hij Turkije."

Griekenland wil dat Turkije zich houdt aan de afspraken die in 2016 met de EU zijn gemaakt. Een van die afspraken is dat Turkije vluchtelingen en migranten op zee tegenhoudt. "Die afspraken moeten volgende maand worden verlengd, maar de onderhandelingen verlopen moeizaam", zei Keessen. "Griekenland vreest het ergste als Turkije ook migranten op zee gaat doorlaten."

Blokkade in VN-Veiligheidsraad

De Turkse ambassadeur bij de Verenigde Naties zei vannacht dat bij het bombardement op Turkse militairen in Idlib niet 33, maar 34 militairen zijn omgekomen. Tientallen anderen raakten gewond. Wie verantwoordelijk is voor de aanval, is niet duidelijk. "We hebben niet kunnen vaststellen uit welk land het vliegtuig kwam. Radarbeelden laten zien dat er op dat moment een Syrisch-Russische formatie vloog."

Door het bombardement dreigen de spanningen tussen Turkije en Syrië over de situatie in Idlib op een openlijke oorlog uit te lopen. Het Turkse leger heeft als vergelding Syrische posities onder vuur genomen.

VN-secretaris-generaal Guterres riep vannacht op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Dertien van de vijftien landen van de VN-Veiligheidsraad steunden die opriep, maar China en Rusland niet. De Russische ambassadeur bij de VN zei dat Idlib in handen is van "terroristen" die de burgerbevolking terroriseren. "Het Syrische leger heeft het volste recht om te reageren en het terrorisme uit te roeien."

Migranten begaven zich gisteren naar de grens, nadat ze te horen hadden gekregen dat Turkije ze niet zou tegenhouden:

Bron: NOS.nl Meer...

Herten-koppel leeft naast een snelweg

Automobilisten keken vreemd op toen ze naast een snelweg steeds twee herten zagen. Ze waarschuwden dierenverzorgers in de buurt, maar volgens hen kan het eigenlijk geen kwaad. De dieren lijken zich goed te vermaken.

De wilde herten kunnen zelf van plek naar plek gaan. Zo zoeken ze steeds naar een nieuwe plek om te overleven. Wie weet zijn ze binnenkort dus weer vertrokken.

Bron: NOS.nl Meer...

In South Carolina vechten Democraten om de zwarte stem

Na de Democratische voorverkiezingen in Iowa, New Hampshire en Nevada is vandaag South Carolina aan de beurt. Het is de laatste voorverkiezing in een reeks van kleine staten voorafgaand aan Super Tuesday. In South Carolina staan de kandidaten voor een nieuwe uitdaging: hier is het de stem van de zwarte kiezer die de uitslag bepaalt.

Waar Iowa en New Hampshire een overwegend witte bevolking hebben, wonen in South Carolina veel zwarten. Daarom is het voor de kandidaten van groot belang om hier de winst te pakken. Wie wint in South Carolina, zet zichzelf op de kaart bij zwarte kiezers in heel Amerika.

Lang leek het erop dat Joe Biden als winnaar uit de bus zou komen in South Carolina; hij stond het afgelopen half jaar bovenaan in de peilingen. Veel zwarte kiezers steunen hem vanwege zijn jarenlange ervaring als senator, zijn inzet voor zwarte Amerikanen en zijn rol als vice-president van president Barack Obama.

Voorsprong slinkt

Biden rekent daarom op winst in South Carolina, maar zijn voorsprong in de peilingen is de laatste weken steeds verder geslonken. Het verslaan van Trump is prioriteit nummer één voor Afro-Amerikaanse kiezers, zo blijkt uit kiezersonderzoeken.

Door de slechte resultaten in Iowa en New Hampshire twijfelen steeds meer zwarte kiezers of Biden de beste kandidaat is. Bernie Sanders profiteert daarvan. Hij schoot de afgelopen weken omhoog in de peilingen in South Carolina.

Bovendien tekent zich een scherpe generatiekloof af onder zwarte kiezers, zegt Micah Jenkins (31) van de Young Democrats of South Carolina (YDSC). "De oude generatie is trouw aan Joe Biden vanuit nostalgie voor president Obama. Jonge zwarte kiezers zoeken juist iemand die hun dagelijkse problemen begrijpt."

Die kloof gaat dwars door zwarte families in South Carolina. Zo sprak Jim Clyburn, een prominente en invloedrijke Democraat, zijn steun uit voor Joe Biden, terwijl zijn kleinzoon campagne voor Pete Buttigieg voert.

Niet verrassend, vindt Jenkins: "Onze generatie krijgt het minder goed dan de vorige. Veel jongeren geloven gewoon niet dat Biden de kandidaat is die dit kan veranderen en zij scharen zich daarom achter een andere kandidaat."

Voor YDSC-vrijwilliger Terrence (34) komt de verdeeldheid onder zwarte kiezers niet uit de lucht vallen. "In 2012 stonden zij allemaal achter president Obama, maar in 2016 was er verdeeldheid over de keuze tussen Hillary Clinton en Bernie Sanders. Die verdeeldheid is nu geëvolueerd tot een generatiekloof."

Zwarte Amerikanen zijn een prominent kiezersblok binnen de Democratische partij, maar recent kiezersonderzoek wees op onvrede over hun positie binnen de partij. Zo gaven kiezers aan dat de partij te vanzelfsprekend rekent op hun steun.

Barack Obama wist duizenden jonge en oude zwarte kiezers op de been te brengen, omdat ze zich herkenden in zijn verhaal en politieke boodschap. Juist door die herkenning wist Obama een historisch hoge opkomst te genereren. Tot nu toe lijkt het er echter op dat geen van de huidige kandidaten deze verenigende 'Obamafactor' bezit.

Jenkins: "De meeste kandidaten zeggen wat ze denken dat wij als zwarte kiezers willen horen, maar ze beloven geen structurele veranderingen. Daar zijn wij als jongeren wel naar op zoek."

Maken of breken

Komende dinsdag is het Super Tuesday, als veertien Amerikaanse staten tegelijk hun voorverkiezing houden. De uiteindelijke winnaar in South Carolina kan niet automatisch rekenen op steun van zwarte kiezers in de andere staten, maar het is wel een goede manier om op hun radar te komen.

Voor Joe Biden is de uitslag het belangrijkst: South Carolina kan zijn campagne maken of breken. Zonder grote winst is Bidens kandidatuur een verloren zaak.

Bron: NOS.nl Meer...

Wekdienst 29/2: corona-onderzoek Diemen en akkoord tussen VS en Taliban

Goedemorgen! Vandaag wordt waarschijnlijk meer bekend over de vrouw met het coronavirus in Diemen en haar gezin. En in Qatar ondertekenen de VS en de Afghaanse Taliban mogelijk een akkoord.

Het is vandaag bewolkt en het gaat later in de middag en vanavond enige tijd stevig regenen. Het wordt 10 tot 12 graden. Aan zee waait een krachtige tot harde zuidwestenwind, met kans op zware windstoten.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Al langer zijn de Verenigde Staten en de Afghaanse Taliban in onderhandeling over een vredesakkoord. De deal had afgelopen september ondertekend moeten worden, maar dat ging op het laatste moment niet door. Vandaag lijken de handtekeningen er alsnog te komen. De ondertekening vindt plaats in in Qatar. Het RIVM maakt waarschijnlijk vandaag bekend of de gezinsleden van de besmette vrouw uit Amsterdam ook geïnfecteerd zijn met het coronavirus. In ons liveblog kun je de ontwikkelingen op de voet volgen. Vandaag is het Zeldzame Ziektendag. Patiënten en zorgverleners vragen wereldwijd aandacht voor zeldzame aandoeningen, zoals de Noordzeeziekte of het Nagel-Patellasyndroom. Het bisdom Roermond herdenkt de priesters en kloosterlingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen na vervolging om hun rol in het verzet. Er zijn verkiezingen in Slowakije. Die vinden plaats in een gespannen klimaat na de moord op onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn vriendin.

Wat heb je gemist?

Medewerkers van de Belastingdienst hielden twintig jaar lang een geheime lijst bij met daarop namen van mogelijke fraudeurs. Maar de bewijzen voor fraude waren onbetrouwbaar en niet controleerbaar, blijkt uit een intern onderzoek dat in handen is van Trouw en RTL Nieuws. Er stonden 180.000 mensen op de lijst. Privacy-experts zeggen dat de lijst in strijd was met de privacywet.

Ander nieuws uit de nacht:

Racisme is diep verankerd in de voetbalcultuur en heel moeilijk te bestrijden, dat zeggen kopstukken uit het voetbal in NRC. Zij pleiten voor meer donkere beleidsbepalers. Chinese industrie krijgt zware klap door coronavirus, veel fabrieken zijn dicht en daarom staat een belangrijke index lager dan ooit. Kiran Badloe pakt wereldtitel windsurfen. Omdat hij Dorian van Rijsselberghe net voorbleef, gaat Badloe naar de Olympische Spelen.

En dan nog even dit

Stel je voor: een explosie die een vulkaankrater achterlaat, zo groot als vijftien melkwegstelsels op een rij. Dat is wat er ongeveer gebeurd moet zijn bij de grootste ontploffing in het heelal sinds de oerknal.

Astronomen hebben de restanten van die ontploffing op 390 miljoen lichtjaar afstand ontdekt. De explosie was niet één klap, maar een proces dat misschien wel miljoenen jaren duurde.

Op de gestippelde curve is de rand van het gat te zien:

Fijne schrikkeldag!

Bron: NOS.nl Meer...

Het buitenlandse nieuws

RTL is steeds meer concurrerend met de NOS qua nieuws. Kijk hier naar het laatste nieuws van NOS en RTL, zoals het NOS Journaal en het RTL Nieuws. Bekijk de actuele ontwikkelingen op het gebied van economie, binnenlands nieuws, buitenlands nieuws, wetenschap en sport.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de vermelde bronnen. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud, de verantwoordelijkheid ligt bij de vermelde bron. Weergave van deze informatie is in het kader van de vrijheid van nieuwsgaring. Zie onze disclaimer en bepalingen over auteursrecht voor meer informatie.

Meer nieuws

Direct naar de volgende onderwerpen van RTL.

Al het nieuws

Het nieuws

Wat zijn de actuele nieuwsberichten? Meer…

Nieuwszenders

Welke nieuwszenders hebben het laatste nieuws? Meer…

Nu

Wat is het nieuws van dit moment? Meer…

Laatste nieuws