Buitenlands nieuws

Vind hier het actuele buitenlands nieuws van dit moment. Dit is gelijk aan de informatie van het TV-nieuws en teletekst. Lees hier het buitenlandse nieuws en kijk wat er op de buitenlandse teletekst is te zien.

Bulgaren gaan al maanden de straat op, ook voor ons belastinggeld

Coronavirus of niet, in Bulgarije wordt al 72 dagen lang iedere dag gedemonstreerd tegen de regering. Ook in Den Haag was vanmiddag een kleine betoging van Bulgaarse Nederlanders om aandacht te vragen voor de situatie in het Zuidoost-Europese land.

De corruptie in Bulgarije is veel te groot, vinden de demonstranten. Het land geldt als de armste lidstaat van de EU, waar het in 2007 lid van werd. Volgens de betogers worden overheidsfondsen en subsidiegeld er volop misbruikt. Voor een groot deel gaat het daarbij om Europees - en dus ook Nederlands - geld.

In de Bulgaarse hoofdstad Sofia staan de meeste dagen een paar honderd man te demonstreren, maar ongeveer eens per week is het protest veel groter en komen er tienduizenden mensen op af. Hun voornaamste kreet: "Aftreden!"

Een van de deelnemers aan het protest in Sofia is een vrouw die met haar negenjarige dochter de straat op is gegaan. "Bulgarije verliest ieder jaar miljarden aan corruptie", zegt ze. "Dat is deels Europees geld dat wordt gegeven om ons land te ontwikkelen, zodat we op een Europees welvaartsniveau komen. Maar in plaats daarvan staan we laatste in elke Europese ranglijst."

Volgens een andere demonstrant, de jonge makelaar Alisa, kan de EU beter helemaal geen geld meer geven aan Bulgarije. "Het geld wordt toch niet op de juiste manier gebruikt."

Bekendste schandaal

Er zijn in Bulgarije meerdere schandalen met EU-geld aan het licht gekomen, waarvan het bekendste gaat over guesthouses. In tegenstelling tot wat die term doet vermoeden, blijken gasten daar lang niet altijd welkom. Terwijl de verblijven deels bekostigd zouden zijn met geld van de EU.

Een voorbeeld van zo'n 'guesthouse' ligt op een kleine twee uur rijden van de protesten in hoofdstad Sofia, in een toeristische bergregio. Vanaf de weg is het nauwelijks te zien. De eigenaar, oud-staatssecretaris van Economische Zaken Manolev, heeft doeken aan de hekken gehangen. "Waarschijnlijk om media het zicht te ontnemen", zegt onderzoeksjournalist Marieta Dimitrova.

Zij kreeg anderhalf jaar geleden een tip over dit guesthouse. "We probeerden te reserveren, maar vonden geen telefoonnummer. We konden nergens een kamer reserveren in dit huis." Het guesthouse blijkt helemaal geen guesthouse, maar een buitenverblijf voor de oud-staatssecretaris zelf. Met zwembad, persoonlijke fitnessruimte en een riante tuin.

Dit is de villa waar het om gaat:

Van dit soort verblijven zijn er tientallen in Bulgarije, vooral in het bezit van politici of mensen die goed met hen bevriend zijn. "Een groot deel van het EU-geld dat naar Bulgarije gaat, verdwijnt op deze manier", zegt Dimitrova. "Niet alles, maar wel een groot deel."

Onwaar, zegt minister Danitsa Sacheva van Sociale Zaken. Ook haar ministerie krijgt veel Europese subsidies en daar gebeuren goede dingen mee, zegt ze. "Komende winter krijgen een half miljoen Bulgaren voedselpakketten, deels betaald uit Brussel. En we gaan geld lenen uit Brussel om de werkloosheid aan te pakken."

Uitzonderingen

Toch kan ook zij niet ontkennen dat het schandaal met de guesthouses groot was en dat Bulgarije ook andere schandalen met EU-subsidies heeft gekend. Maar voor haar blijven dat uitzonderingen, die ook nog eens stevig worden aangepakt.

"In het algemeen gaat het goed met Bulgarije. De feiten bewijzen dat. De economie van ons land is de afgelopen tien jaar bijna 2,5 keer zo groot geworden. Denkt u dat dat echt mogelijk is als er zo veel corruptie is? Nee, dat is niet mogelijk."

'Vertrouw niet op papierwerk'

In het Europees Parlement klinkt al jaren de roep om dit soort fraude harder aan te pakken. Nu wordt de controle op EU-subsidies nog voornamelijk uitgevoerd door nationale autoriteiten, maar veel Europarlementariërs willen dat Brussel veel strenger toezicht houdt.

"Vertrouw niet op het papierwerk, Brusselse ambtenaren moeten gewoon naar dit soort projecten toe", zegt ook Elena Yoncheva, Europarlementariër van een Bulgaarse oppositiepartij. "Bulgarije kan perfecte documenten inleveren, waarin alles klopt, voor een weg die al na een jaar begint te slijten. Dat is omdat tot de helft van het geld achterover wordt gedrukt." Alleen vertrouwen op nationale controles vindt ze naïef.

Proces

Manolev, de staatssecretaris die een guesthouse kocht met EU-geld, moest overigens snel nadat zijn fraude uitkwam opstappen. Voor zover bekend is de EU-subsidie die hij kreeg nog niet terugbetaald. Er loopt nog een proces tegen hem en anderen, maar onderzoeksjournalist Dimitrova heeft weinig vertrouwen in de uitkomst.

"Ik denk dat de onderzoeken nooit zouden zijn gestart, als wij zelf geen onderzoek hadden gedaan. Een manier om dit op te lossen, misschien wat extreem, is dat Brussel tijdelijk de subsidie aan Bulgarije vermindert", verzucht ze. Ze weet dat dat betekent dat de goede Bulgaren onder de kwade moeten lijden. "Maar het geld wordt nu gebruikt voor corruptie, om macht te kopen en vooral in het voordeel van een kleine groep."

Bron: NOS.nl Meer...

Trump kan kandidaat voor Hooggerechtshof voordragen

President Trump is verzekerd van genoeg Republikeinse stemmen in de Senaat om zijn kandidaat voor het Hooggerechtshof te kunnen voordragen.

Er moet een nieuwe rechter worden benoemd, omdat rechter Ruth Bader Ginsburg vrijdag is overleden. De Democraten vinden dat er in een verkiezingsjaar geen nieuwe rechter kan worden benoemd, en zeker niet zo kort voor de verkiezingen in november.

Tot nu toe was niet zeker of er wel genoeg Republikeinen waren die ermee instemden dat er nu een nieuwe rechter zou worden voorgedragen.

Steun Romney

De Republikeinse senator Mitt Romney zou naar verwachting één van de sceptici zijn. In het verleden heeft hij verschillende aanvaringen gehad met Trump. Maar vandaag zei Romney dat hij nou eenmaal de wet moet volgen. "Als de kandidaat wordt voorgesteld, zal ik toetsen of die geschikt is," zei hij in een verklaring.

En hierdoor zijn er maar twee Republikeinen die tegen de benoeming vóór de verkiezingen zijn en is een meerderheid ervoor om te gaan stemmen over Trumps kandidaat.

Bekendmaking zaterdag

Trump zegt dat hij de naam zaterdag bekend zal maken. Rechters van het Hooggerechtshof worden voorgedragen door de president van de VS, maar moeten worden goedgekeurd door de Senaat. Verwacht wordt dat Trump de kans grijpt om een een conservatieve rechter te benoemen ter vervanging van de liberale Ginsburg.

Bron: NOS.nl Meer...

Jarige VN staat onder druk, 'maar we hebben elkaar meer dan ooit nodig'

De Verenigde Naties bestaan dit jaar 75 jaar, maar van een feestelijke stemming is geen sprake. De wereld staat in het teken van de coronapandemie, een enorme economische crisis en meerdere oorlogen en conflicten. 75 jaar na oprichting rijst de vraag: hoe belangrijk is de VN voor onze wereld?

Volgens diplomatiekundige en VN-kenner Robert van de Roer vormt de VN de enige plek waar de hele wereld een kans heeft om samen te werken. "Als de VN vandaag wordt opgeheven, dan wordt ze morgen opnieuw opgericht. Er is geen alternatief." Maar het samenwerkingswerkingssysteem, opgericht na de Tweede Wereldoorlog, staat onder druk.

Dat komt volgens Van de Roer onder meer door de opkomst van autocratische leiders, "die de verdragen aan hun laars lappen en een hekel hebben aan internationale samenwerking, tenzij het hun eigen belang ten goede komt". "En als het op oorlog en vrede aankomt, heeft vooral de Veiligheidsraad te maken met een samenwerkingsblokkade.''

Dat werd volgens Van de Roer vooral duidelijk door de oorlog in Syrië. "Syrië heeft een verlammende werking op de Veiligheidsraad. Vooral door de diplomatieke en militaire afwezigheid van Amerika. Amerika blinkt normaal gesproken uit door zijn unieke combinatie van politieke, economische, militaire en diplomatieke macht om druk uit te oefenen in de VN. Dat doen ze nu niet, waardoor Rusland meer en meer ruimte krijgt voor zijn eigen koers. Dit alles heeft een verlammend effect op de effectiviteit van de VN als geheel."

Gevolg is dat Rusland vaak tegen bepaalde sancties of onafhankelijke onderzoeken stemt, waarbij China vaak met Rusland meestemt. "De teller in Syrië staat nu op zestien Russische veto's. Op die manier kan de VN niets meer, waardoor bijvoorbeeld de gifgasaanvallen in Syrië nog steeds kunnen doorgaan", aldus Van de Roer.

Fabrizio Hochschild-Drummond, bijzonder adviseur van secretaris-generaal Guterres, ziet ook dat landen niet meer dezelfde moeite steken in samenwerkingsverbanden. "Bij concurrentie tussen de grootste spelers houden de kleinere spelers hun hoofd gebogen. Zij willen niet worden meegetrokken in de rivaliteit. Hoe sterker de supermachten zijn, hoe moeilijker samenwerken wordt". "Maar", zegt hij, "geen enkel land kan alleen alle conflicten oplossen. Het westen niet, maar ook Rusland niet, ook China niet".

Volgens Van de Roer heeft de VN haar glans verloren. "Er hangt een sfeer van bezorgdheid". Om de wereldwijde samenwerking te herstellen moet er gewerkt worden aan zichtbare successen, zegt Van de Roer. "De VN is niet of nauwelijks meer actief in de grote brandhaarden met troepen op de grond. Neem Afghanistan, Libië, Jemen en natuurlijk Syrië. Zolang de lidstaten hun handen niet ineen kunnen slaan en successen uitblijven, zorgt dat voor scepsis om bij te dragen aan de VN-missies. Er is politieke consensus nodig met vertrouwenwekkende maatregelen, zichtbaar voor de wereldbevolking".

'Neem de VN niet voor lief'

Wat volgens Hochschild-Drummond ook niet bijdraagt aan het imago van de VN zijn de mislukte missies, zoals die in Rwanda en Srebrenica in de jaren 90, die wereldwijd veel aandacht kregen. "Maar onze successen zijn minder zichtbaar: op veel plekken heerst vrede en zijn dodelijke ziektes uitgeroeid."

Hij hoopt dat de wereldbevolking de VN niet voor lief neemt. "We hoeven maar 75 jaar terug in de tijd te gaan om te beseffen waar we vandaan komen. In een wereld voor de VN heersten grootmachten, zonder respect voor mensenrechten. Er was hongersnood, en martelingen en massamoorden waren normaal. Het leidde tot de Spaanse Griep en de Eerste en Tweede Wereldoorlog".

Juist nu, zegt hij, moeten landen zich blijven inzetten voor de VN. Hij vindt dat het vooral de kleinere spelers aan leiderschap ontbreekt. "Het is net als in de boksring; je moet bereid zijn wat blauwe plekken op te lopen. Kleinere landen laten het nu over aan de grote machten. Dat terwijl internationale samenwerking juist nu belangrijker is dan ooit".

Samen sterk

"De oprichters van de VN hadden te maken met de reële dreiging van een Derde Wereldoorlog. Zij slaagden erin een mechanisme op te zetten dat de wereld decennialang veilig wist te houden. Maar zij hadden niet te maken met klimaatverandering, digitale oorlogvoering en een wereldwijde pandemie. Als er één ding is dat het coronavirus ons laat zien, is het wel dat we elkaar meer dan ooit nodig hebben", aldus Hochschild-Drummond.

"Alleen als alle landen samenwerken kunnen we de wereld een betere plek maken voor de toekomstige generaties - en zo de oorspronkelijke missie van de oprichters van de VN volbrengen".

Gisteren kwam koning Willem-Alexander met een 'verjaardagsboodschap' voor de VN, waarin hij aandacht vroeg voor jongeren:

Bron: NOS.nl Meer...

Verdachte in zaak-McCann ook in beeld voor verkrachting Ierse

De Duitser die is aangehouden voor de verdwijning van de Britse peuter Madeleine McCann wordt nu ook verdacht van de verkrachting van een Ierse vrouw. De politie kwam haar op het spoor door de oproep in juni aan getuigen in de McCann-zaak om zich te melden.

Het gaat waarschijnlijk om Hazel Behan. The Guardian schreef een week na de politie-oproep dat zij 2004 in Portugal door een onbekende man in haar appartement werd verkracht. De dader werd nooit gevonden. Behan woonde op 30 kilometer van de plaats in de Algarve waar Madeleine McCann in 2007 met haar ouders op vakantie was. Ze verdween spoorloos uit hun appartement, toen haar ouders even verderop bij vrienden aan het eten waren.

In juni werd in verband met de verdwijning van Madeleine een 43-jarige Duitse zedendelinquent opgepakt, die zich tussen 1995 en 2007 geregeld in de Algarve ophield. Hij bleek in 2005 in Portugal een Amerikaanse vrouw van 72 te hebben verkracht. Behan ontdekte overeenkomsten met de manier waarop zij zelf destijds was verkracht.

Madeleine McCann is vrijwel zeker dood. Haar lichaam is nooit gevonden.

Bron: NOS.nl Meer...

Reddingswerkers redden 25 gestrande walvissen

In Australië hebben reddingswerkers 25 walvissen gered. De dieren waren aangespoeld en zaten vast op zandbanken voor de kust. Reddingswerkers hebben de walvissen de zee ingetrokken en vrijgelaten in diep water.

270 walvissen

In totaal spoelden er zo'n 270 walvissen aan. Een deel van de dieren heeft het niet overleefd in het ondiepe water. Reddingswerkers doen er alles aan om zoveel mogelijk gestrande dieren te redden.

Groepsdieren

Onderzoekers zeggen dat walvissen heel hecht zijn met elkaar en de groep niet snel verlaten. Als één van de walvissen in de war is en richting het strand zwemt, is de kans groot dat de anderen hem volgen.

Bron: NOS.nl Meer...

Het buitenlandse nieuws

RTL is steeds meer concurrerend met de NOS qua nieuws. Kijk hier naar het laatste nieuws van NOS en RTL, zoals het NOS Journaal en het RTL Nieuws. Bekijk de actuele ontwikkelingen op het gebied van economie, binnenlands nieuws, buitenlands nieuws, wetenschap en sport.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de vermelde bronnen. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud, de verantwoordelijkheid ligt bij de vermelde bron. Weergave van deze informatie is in het kader van de vrijheid van nieuwsgaring. Zie onze disclaimer en bepalingen over auteursrecht voor meer informatie.

Meer nieuws

Direct naar de volgende onderwerpen van RTL.

Al het nieuws

Het nieuws

Wat zijn de actuele nieuwsberichten? Meer…

Nieuwszenders

Welke nieuwszenders hebben het laatste nieuws? Meer…

Nu

Wat is het nieuws van dit moment? Meer…

Laatste nieuws