Formatie nieuwe regering

De formatie van de nieuwe regering voor Nederland vindt nu plaats. De VVD heeft gewonnen met de verkiezingen op 12 september 2012. Ook de PvdA heeft goed gescoord. Daarom overleggen Mark Rutte en Diederik Samsom nu met elkaar om tot een regering te komen. Dit is het zogenaamde formatieproces. De verwachting is dat ze voor eind 2012 tot een coalitieakkoord komen, waarna kan worden geregeerd met een nieuwe regering.

VVD-Kamerlid Van Haga aangehouden met te veel drank op

Het VVD-Kamerlid Van Haga is met te veel alcohol op staande gehouden door de politie. Dat zegt hij tegen De Telegraaf. Vorige week dinsdag hield de politie hem aan op de A4 en uit de blaastest bleek dat hij een promillage van 0,6 in zijn bloed had.

Een ervaren rijder mag van de wet niet meer dan 0,5 promille hebben. Dat zijn ongeveer twee glazen wijn die binnen een uur zijn opgedronken.

Van Haga erkent dat het is gebeurd. "Ik ben geen heilige", zegt hij tegen De Telegraaf. Maar "volslagen dronken" was hij niet. "Ik mocht twee uur niet rijden."

Het Kamerlid is niet van plan op te stappen vanwege deze misstap. "Voortaan zal ik helemaal niks meer drinken voor het rijden. Je denkt dat je met twee glazen wijn goed zit, maar blijkbaar niet", citeert de krant hem.

Verleden

In december 2017 stelde een integriteitscommissie binnen de VVD een onderzoek in naar Van Haga. Hij zou zich bij verhuur van enkele panden in Amsterdam niet aan de regels hebben gehouden. De commissie concludeerde dat hij "niet ernstig verwijtbaar" had gehandeld. Wel stopte Van Haga met de verhuur van zijn panden.

Eerder, in december 2013, verliet het VVD-Kamerlid Huizing wel het Binnenhof nadat hij achter het stuur was aangehouden met te veel drank op.

Bron: Nos.nl Meer...

Kamerlid stapt uit Partij voor de Dieren en gaat alleen verder

De vijfkoppige fractie van Partij voor de Dieren verliest een van haar zetels in de Tweede Kamer. Kamerlid Femke Merel van Kooten stapt uit de partij. Ze zegt dat er sprake is van een versmalling in plaats van een verbreding binnen de PvdD. Ze wil niet alleen opkomen voor dieren, maar ook voor het milieu en mensen.

Van Kooten vindt dat ze daarom niet langer Kamerlid voor de partij kan zijn. Wel behoudt ze haar zetel; ze gaat verder als onafhankelijk Tweede Kamerlid.

Volgens Van Kooten heeft ze in de PvdD haar ongenoegen uitgesproken. "Het heeft me voor een dilemma geplaatst. Als ik hier niet in mee kan gaan, moet ik dan opstappen? Maar hoe lost dat het probleem op voor de kiezer die op PvdD gestemd heeft vanwege het brede gedachtegoed, en die mijn bijdragen in de debatten waardeerde?", schrijft ze op Facebook.

Verrast

De Partij voor de Dieren betreurt het dat Van Kooten is opgestapt. "PvdD is onaangenaam verrast dat Van Kooten-Arissen de zetel niet teruggeeft, maar ervoor kiest deze mee te nemen en verder te gaan als eenmansfractie", staat in een persbericht.

Vanwege de "schade" die Van Kooten de partij zou hebben toegebracht, wordt ze geroyeerd als lid. Verder wil de PvdD geen toelichting geven op haar vertrek.

Kamervoorzitter Arib heeft geen oordeel over de keuze van Van Kooten om haar Kamerzetel te behouden. "Het is de keuze van het Kamerlid zelf", zegt ze desgevraagd.

Bron: Nos.nl Meer...

Minister Schouten houdt voedselwaakhond tegen het licht na ICT-debacle

Minister Schouten gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tegen het licht houden vanwege een mislukt ICT-project. Dat staat in een brief die de minister vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde.

Schouten schrijft over "een herbezinning" bij de NVWA, die wordt geleid door een door haar gekozen tijdelijk NVWA-directielid en een externe commissie van deskundigen.

Daarbij moeten de "grondoorzaken" die hebben geleid tot het mislukte project worden doorgelicht. Ook moet er gekeken worden naar het takenpakket van de autoriteit die onder meer verantwoordelijk is voor voedselveiligheid, dierenwelzijn en het handhaven van de natuurwetgeving.

Per direct gestopt

Via het nieuwe ICT-systeem genaamd Inspect zou de NVWA die verschillende taken "efficiŽnter" kunnen uitvoeren. Alle inspecteurs zouden gaan werken in het systeem, zodat onder meer foto's en bevindingen van inspecties makkelijk te vinden zouden zijn.

Zo konden de vele verschillende inspecteurs makkelijker informatie met uit elkaar uitwisselen, waardoor inspecties uniformer werden uitgevoerd en er bij toezicht meer zicht kwam op risico's.

De Kamer zette al langer vraagtekens bij het groots opgezette project en uiteindelijk bleek het ook te ambitieus.

Schouten stopte in april per direct de ontwikkeling van het systeem, omdat het tientallen miljoenen euro's meer dreigde te gaan kosten dan de begrote 95 miljoen euro.

Tot eind dit jaar wordt de NVWA doorgelicht. "Tijdens de herbezinning blijft de NVWA gewoon haar toezicht uitoefenen", benadrukt Schouten.

Bron: Nos.nl Meer...

Staatssecretaris Snel: rekeningrijden vroeg of laat een hele logische optie

Het kabinet ziet graag meer schone, elektrische auto's op de weg, maar heeft ondertussen wel de subsidieplannen voor elektrisch rijden voor de zakelijke markt versoberd. En als straks meer mensen schoner gaan rijden en minder wegenbelasting betalen, moet het geld ergens vandaan komen. De VVD was lang faliekant tegen rekeningrijden en hield het tegen, maar staatssecretaris Snel (D66) ziet het er vroeg of laat toch van komen.

Kijk hieronder naar het vierde deel van onze YouTube-serie 'Inpluggen of doorpuffen' over elektrisch rijden met onze economisch duider Mathijs Bouman.

Bron: Nos.nl Meer...

Komen er ook echt strengere drugscontroles op festivals?

De afgelopen week domineerde minister van Justitie Grapperhaus het nieuws met zijn uitspraken over drugs. Hij riep op tot minder festivals en kondigde aan dat je "met een pilletje het festivalterrein niet meer opkomt". Maar wat houden de stevige woorden van de minister in de praktijk in? NOS op 3 confronteerde de minister met zijn uitspraken.

Check hier wat er allemaal terechtkomt van de uitspraken over drugs en festivals van Grapperhaus.

Bron: Nos.nl Meer...

Belangrijkste nieuws

Volg hier het nieuws van alle bekende nieuwsbronnen over het formatieproces van de vorming van een nieuwe Nederlandse regering.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de vermelde bronnen. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud, de verantwoordelijkheid ligt bij de vermelde bron. Weergave van deze informatie is in het kader van de vrijheid van nieuwsgaring. Zie onze disclaimer en bepalingen over auteursrecht voor meer informatie.

Meer nieuws