Prins Friso

Prins Friso is in kritieke toestand vanwege een ski-ongeval. Hoe vergaat het met de Oranjes? Volg alle ontwikkelingen op de voet.

Willem-Alexander spreekt jarige VN toe in videoboodschap

De Verenigde Naties verdienen een prominente plek in de canon van de wereldgeschiedenis "als een van de meest positieve krachten ooit". Dat heeft koning Willem-Alexander gezegd in een videoboodschap bij de jaarlijkse Algemene Vergadering van de VN. Die staat in het teken van het 75-jarig bestaan van de volkerenorganisatie.

Normaal gesproken komen vertegenwoordigers van alle lidstaten naar het VN-hoofdkwartier in New York, maar vanwege de coronacrisis is de vergadering deze keer voor het eerst in het bestaan van de VN volledig digitaal.

In zijn videoboodschap bracht de koning een eerbetoon "aan de mannen en vrouwen die 75 jaar geleden de grondslag legden voor de Verenigde Naties" en die door de toenmalige Amerikaanse president Harry S. Truman "bouwmeesters van een betere wereld" werden genoemd.

"Zij kwamen bij elkaar na vijf jaar van oorlog en menselijk lijden. De verschillen tussen hen waren groot. Maar ze deelden ťťn onwrikbaar voornemen: wij bouwen een betere wereld terug", zei de koning. En die belofte werd volgens de koning waargemaakt toen steeds meer landen zich aansloten. "Mijn generatie en de generatie na mij zijn dankbaar voor de kansen die wij daardoor hebben gekregen.

Hoewel de VN er niet in is geslaagd om geweld, onrecht en armoede te beŽindigen heeft de organisatie die volgens de koning wel weten te beteugelen en terug te dringen. "En dankzij het Internationaal Strafhof en internationale tribunalen wordt de kans op straffeloos handelen hopelijk ooit uitgebannen. Miljarden mensen plukken daarvan in hun dagelijks leven de vruchten."

'Eerlijke, gelijke kansen'

Ook Hajar Yagkoubi, een van de Nederlandse VN-jongerenvertegenwoordigers, mocht de vergadering toespreken. Ze zei dat jongeren willen leven in een wereld die iedereen eerlijke kansen biedt om zich ten volle te ontwikkelen, ongeacht wie je bent. "Wij willen leven in een wereld die geleid wordt door fundamentele mensenrechten. Wij willen leven in een wereld die mens en planeet beschermt en klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en opwarming van de aarde actief tegengaat", aldus Yagkoubi.

De koning sloot de videoboodschap af en wenste "alle bouwmeesters van een betere wereld, welke leeftijd, nationaliteit of achtergrond ze ook mogen hebben, heel veel succes!"

Bron: Nos.nl Meer...

Koningspaar in Friesland voor eerste streekbezoek sinds corona-uitbraak

Koning Willem-Alexander en koningin MŠxima zijn vandaag op bezoek in Friesland. Het bezoek staat in het teken van de toekomst van de provincie, met de nadruk op de landbouwsector, de Friese taal en cultuur en duurzaamheid. De twee gaan langs bij organisaties in de gemeenten Opsterland, Smallingerland en Ooststellingwerf.

Het koningspaar brengt elk jaar streekbezoeken door het hele land heen, maar sinds de uitbraak van corona gebeurde dat niet. "Dit is weer de eerste keer dat het koningspaar zo'n streekbezoek oppakt. Aan ons dus de eer in Friesland", zegt commissaris van de koning Arno Brok tegen Omrop Frysl‚n.

Een inhoudelijk thema tijdens het bezoek is duurzaamheid. Maar ook de 'regiodeal'-afspraak tussen het Rijk, bedrijven, maatschappelijke organisaties en regionale overheden komt aan bod. "Zuidoost-Friesland is een van de twaalf regio's die extra geld krijgen uit de pot van de regiodeal om de regio te versterken", zegt Blok. "We zullen zien hoe het gebied erbij ligt en wat de wensen voor de toekomst zijn. Maar de koning en koningin zullen zich ook verdiepen in het Fries."

Geheim schema

Het bezoek ziet er dit jaar anders uit dan andere jaren vanwege het coronavirus. Het schema is voor het grootste deel ook geheim, omdat het niet de bedoeling is dat mensen erop afkomen. "Dat kan gewoon niet. Op het laatste moment zal pas duidelijk zijn waar de koning en de koningin op bezoek komen", legt Brok uit. "Bij de bezoeken gelden ook gewoon de regels van het RIVM."

Bron: Nos.nl Meer...

Meer geld naar koningshuis, is dat uit te leggen in economisch zware tijden?

Volgens de Miljoenennota krijgen Willem-Alexander en MŠxima er volgend jaar 5 procent aan salaris bij, per saldo is dat 68.000 euro. Het paar krijgt 7,2 miljoen euro aan inkomen en vergoeding voor 'personele en materiŽle uitgaven'.

Voor het eerst staan ook de grondwettelijke uitkering en onkostenvergoeding van dochter Amalia op de begroting. Omdat de kroonprinses in december volgend jaar achttien wordt, krijgt zij die in 2021 voor ťťn maand uitgekeerd: in totaal 111.000 euro. Voor 2022 staat voor haar een bedrag van 1,6 miljoen euro gereserveerd.

De gebruikelijke kritiek op de begroting van de koning bleef ook dit jaar niet uit. Al blijft die vaak beperkt tot verontwaardiging op sociale media. De politiek houdt zich meestal wat op de vlakte.

De premier gaat het tijdens de begrotingsbehandeling volgende maand vast weer eens uitleggen: de uitkeringen van de leden van het Koninklijk Huis zijn vastgelegd in de grondwet en volgen de salarisstijgingen van de rijksambtenaren en de vicevoorzitter van de Raad van State. Dat is nou eenmaal zo afgesproken door de volksvertegenwoordiging, is steevast Ruttes verdediging.

Formeel heeft hij gelijk, maar de koning waarschuwde er in de Troonrede zelf voor: Nederland moet zich schrap zetten voor de gevolgen van een zware economische terugslag. Een salarisstijging van 68.000 euro, bijna twee keer een modaal inkomen, en een jaarsalaris van tonnen voor een 18-jarige zijn dan lastig uit te leggen. Het is aan de leden van de Tweede Kamer om gemaakte afspraken te herzien, maar daar zal geen politieke meerderheid voor te vinden zijn.

De afspraken over de inkomsten van de koning en zijn familie zijn vastgelegd in de Wet financieel statuut van het Koninklijk Huis (WFSKH). Die stamt uit 1972, vůůr die tijd waren er geen formeel vastgelegde afspraken. Troonopvolger Beatrix was 34 toen de ontwerpers van het statuut zich bogen over de hoogte van de uitkering voor de troonopvolger.

Toen Willem-Alexander achttien werd, ontstond een vergelijkbare verontwaardiging over de hoogte van het bedrag als nu bij Amalia. Even speelde het idee om de leeftijdsgrens voor het koningschap te verhogen van 18 naar 21, zodat de kroonprins later een uitkering zou kunnen krijgen.

Die discussie zou bij de begrotingsbehandeling van de koning in oktober opnieuw gevoerd kunnen gaan worden. Hoe de koning zelf denkt over zijn inkomsten weten we niet.

Grote schoonmaak

Wel zagen we deze zomer de koning en de koningin op de Griekse zee in een nieuwe speedboot van 2 miljoen euro. Willem-Alexander voelt, zo lijkt het, op een aantal andere punten de tijdgeest wel goed aan. Hij lijkt bezig met een grote schoonmaak.

Zo bood hij in maart bij het staatsbezoek in IndonesiŽ onverwacht zijn excuses aan voor geweldontsporingen tijdens de dekolonisatieoorlogen. Op 4 mei begon hij ongevraagd over de niet onomstreden rol van zijn overgrootmoeder Wilhelmina die in de Tweede Wereldoorlog in Londen zat.

Vorige week maakte de koning via de Rijksvoorlichtingsdienst bekend dat de Gouden Koets na jarenlange restauratie volgend jaar niet op Prinsjesdag te zien zal zijn, maar tijdelijk in het Amsterdam Museum tentoongesteld wordt. Er zijn nog maar weinig mensen die geloven dat de koets met het 'slavenpaneel' daarna nog door het staatshoofd gebruikt zal gaan worden.

Er blijven nog genoeg andere onderwerpen over voor de schoonmaaklijst van Willem-Alexander. Neem de grote onduidelijkheid over de kunststichtingen van de koninklijke familie, in het nieuws naar aanleiding van de omstreden verkoop van een Rubens door de inmiddels overleden tante van de koning.

Of de openstelling van Kroondomein Het Loo. De Kamer wil dat het park het hele jaar open blijft, maar uit de subsidiebeschikking blijkt de koning daarvan uitgezonderd.

Willem-Alexander heeft dit jaar laten zien gevoelige kwesties niet uit de weg te gaan. Dat schept verwachtingen voor de toekomst. Bij de behandeling van de begroting van de koning volgende maand discussieert de Tweede Kamer over de verhoogde uitkeringen van zijn familie. Maar niets of niemand staat de koning in de weg een eerste stap te zetten en voor de hogere beloning te bedanken.

Bron: Nos.nl Meer...

Barbados wil verder als republiek, zonder Britse koningin Elizabeth

Barbados heeft opnieuw het voornemen om een republiek te worden. Nu is de Britse koningin Elizabeth nog staatshoofd, maar daar wil de Caribische eilandstaat vanaf, bleek uit de troonrede die gisteren werd uitgesproken.

De voormalig Britse kolonie werd onafhankelijk in 1966, maar heeft nog altijd formele banden met de monarchie aan de andere kant van de oceaan.

In de troonrede, die was geschreven door premier Mia Mottley, zei de gouverneur-generaal van het eiland dat het tijd is "om ons koloniale verleden achter ons te laten. Dit is het ultieme statement van vertrouwen in wie we zijn en waar we toe in staat zijn. Barbadianen willen een Barbadiaans staatshoofd."

De bedoeling is dat het proces van monarchie naar republiek volgend jaar november is afgerond, bij de viering van 55 jaar onafhankelijkheid. Het plan voor een republiek kwam in het verleden al vaker op tafel.

In 2016 vond de toenmalige premier de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid een goed moment om het dekolonisatieproces af te maken en ook de formele banden met Elizabeth te verbreken. Net als toen laat Buckingham Palace weten dat het een zaak is voor de regering en inwoners van Barbados.

Afscheid van Queen

Op het eiland is de gouverneur-generaal de afgevaardigde namens de Queen, die door haar wordt benoemd op voorspraak van de minister-president. De gouverneur-generaal vertegenwoordigt het staatshoofd bij officiŽle gelegenheden.

De Queen is nog altijd het formele staatshoofd van zestien landen. Naast het Verenigd Koninkrijk zijn dat onder meer AustraliŽ, Canada, Nieuw-Zeeland en een reeks voormalige Britse koloniŽn in het Caribisch gebied.

In de jaren 70 besloten de voormalig koloniŽn Guyana, Dominica en Trinidad en Tobago over te stappen naar een andere staatsvorm en afscheid te nemen van de Britse monarchie. In 1992 deed Mauritius eveneens afstand van het koningshuis.

Bron: Nos.nl Meer...

Contrast met vorige Prinsjesdagen is groot, 'ik mis Oranjefranje'

Ja, er waren opvallende hoedjes en de koning las de Troonrede voor, maar verder was veel op Prinsjesdag 2020 anders dan anders. In plaats van de gebruikelijke hordes Oranjefans stonden er bij elkaar enkele honderden toeschouwers langs de route en bij Paleis Noordeinde.

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag kijkt tevreden terug op het verloop van de koninklijke ceremonie. Mensen hebben massaal gehoor gegeven aan zijn oproep vooral thuis te blijven in verband met de coronacrisis.

'Ik mis het'

Oranjefans begrijpen dat het nou eenmaal niet anders is. "Ik mis wel een beetje de Oranjefranje", zegt een vrouw bij Paleis Noordeinde. "Wij komen hier al jaren, altijd met een Oranjehoed op. Maar dit jaar is het anders."

Bekijk hier een overzicht van deze uitzonderlijke editie van Prinsjesdag:

Het programma begint op een voor het publiek afgesloten Binnenhof. Witte busjes staan klaar om de parlementariŽrs naar de Grote Kerk te vervoeren. In tegenstelling tot voorgaande jaren vindt daar de Troonrede plaats en niet in de Ridderzaal. De Kamerleden die de bus nemen, dragen speciaal voor Prinsjesdag gemaakte mondkapjes.

Maar sommigen dragen liever een ander mondmasker:

Zoals GroenLinks-Kamerlid Bromet al schrijft, het is een opvallend warme dag. Uiteindelijk wordt het zelfs een record: nooit eerder werd zo laat in het jaar een tropische dag (30+ graden) vastgelegd sinds het begin van de metingen.

Vanwege het weer gaan diverse parlementariŽrs te voet van het Binnenhof naar de Grote Kerk. En ondanks de felle zon, of juist ter bescherming daartegen, draagt een aantal ministers en Kamerleden traditiegetrouw opvallende hoeden en hoofddeksels.

In de Grote of Sint-Jacobskerk verzamelen politici zich voor de Troonrede. De rode stoelen staan op afstand van elkaar dus tientallen Kamerleden kunnen er vanwege de coronamaatregelen niet bij zijn. Er mogen zo'n 270 mensen aanwezig zijn, in tegenstelling tot de ongeveer duizend gasten in de Ridderzaal.

VVD-Kamerlid Wiersma laat via Twitter weten dat hij Prinsjesdag thuis volgt met zijn gezin:

"De coronacrisis is ongekend in onze geschiedenis", opent voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn het woord in de Grote Kerk. "We denken aan de mensen die overleden zijn en de nabestaanden die ze moeten missen."

Het wachten is op de koninklijke familie. Bij Paleis Noordeinde verzamelen zich toch tientallen tot zo'n honderd Oranjefans die hopen daar Willem-Alexander en MŠxima te zien. Ze negeren daarbij het dringende verzoek weg te blijven en niet alle toeschouwers houden voldoende afstand.

Normaal gesproken klinkt het Wilhelmus als het koninklijk paar het paleis verlaat. Maar ditmaal is alleen applaus te horen van omstanders:

Voor het eerst sinds 1974 is er geen Gouden of Glazen Koets; Willem-Alexander en MŠxima worden opgehaald met de auto. Afgezien van de escorterende motoren en auto's is er geen ceremoniŽle begeleiding langs de route.

Rondom de Grote Kerk staan witte hekken; er zijn geen toeschouwers bij de aankomst van het koninklijk paar. In de kerk is wel het Wilhelmus te horen, maar niemand mag meezingen.

'Anders-dan-anders-Prinsjesdag'

"Door het coronavirus werd dit voorjaar ineens alles anders", begint koning Willem-Alexander de Troonrede. "Ook deze anders-dan-anders-Prinsjesdag op anderhalve meter afstand, niet in de Ridderzaal, en met minder mensen, tradities en uitbundig rood-wit-blauw, maakt dat tastbaar."

Bekijk hier de volledige Troonrede:

De belangrijkste hoofdpunten uit de Miljoenennota vind je hier.

Na de toespraak vraagt de voorzitter van de Verenigde Vergadering Bruijn iedereen op te staan. Hij roept "Leve de Koning!", maar in tegenstelling tot normaal mag niemand anders driemaal "hoera" roepen. Dit in verband met mogelijke verspreiding van het coronavirus.

De gezichtsuitdrukking van de voorzitter na de laatste 'hoera' verraadt dat het voor hem ook een vreemde gewaarwording is:

De koning en koningin moeten daarna gelijk de kerk verlaten. Anders zouden ze zich eerst even terugtrekken in de Koninginnekamer, een zijkamer van de Ridderzaal. Maar vanwege de coronamaatregelen is dat nu onmogelijk.

Er is ook geen balkonscŤne, waarbij de aanwezige leden van het Koninklijk Huis zwaaien naar het publiek. Voor Paleis Noordeinde staan dan ook amper nog Oranjefans. "Waar normaal het hoogtepunt is van de dag, is het nu totaal uitgestorven", zegt NOS-verslaggever Martijn Bink.

Veruit de meeste liefhebbers hebben de ceremonie vanuit huis gevolgd. Maar als het aan hen ligt, en de pandemie volgend jaar onder controle is, zijn ze er volgend jaar weer bij in plaats van voor de tv.

Bron: Nos.nl Meer...

Belangrijkste nieuws

Hoe vergaat het prins Friso? Volg hier het nieuws van alle bekende nieuwsbronnen.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de vermelde bronnen. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud, de verantwoordelijkheid ligt bij de vermelde bron. Weergave van deze informatie is in het kader van de vrijheid van nieuwsgaring. Zie onze disclaimer en bepalingen over auteursrecht voor meer informatie.

Al het nieuws

Het nieuws

Wat zijn de actuele nieuwsberichten? Meer…

Nieuwszenders

Welke nieuwszenders hebben het laatste nieuws? Meer…

Nu

Wat is het nieuws van dit moment? Meer…

Laatste nieuws