Prins Friso

Prins Friso is in kritieke toestand vanwege een ski-ongeval. Hoe vergaat het met de Oranjes? Volg alle ontwikkelingen op de voet.

Prins Andrew neemt afstand van gedragingen van zijn vriend Epstein

De Britse prins Andrew is ontsteld over berichten over mogelijke misdaden van Jeffrey Epstein. Dat staat in een verklaring die is uitgegeven door Buckingham Palace. De multimiljonair, die zichzelf vorige week het leven benam, was een bekende van de prins.

"Zijne koninklijke hoogheid verwerpt het uitbuiten van mensen en de suggestie dat hij dat zou goedkeuren, eraan deelnemen of het zou aanmoedigen is weerzinwekkend", aldus de verklaring.

Epstein stierf in een gevangenis, waar hij in voorarrest zat op verdenking van het misbruiken van tienermeisjes in zijn huizen in New York, Florida en op een privť-eiland in de CaraÔben. In zijn huis in New York zijn honderden foto's gevonden van naakte jonge meisjes. De multimiljonair kende veel vooraanstaande Amerikanen, zoals oud-president Clinton en president Trump.

Jonge vrouw

Gisteren publiceerde de Britse website Mail Online beelden die in 2010 zouden zijn gemaakt bij het huis van Epstein in New York. Op die beelden is te zien hoe prins Andrew door een deur naar buiten kijkt en zwaait naar een jonge vrouw. Dat was twee jaar nadat Epstein voor het eerst was veroordeeld voor seks met een kind, schrijft de website. Hij zat toen anderhalf jaar vast en trof een schikking met justitie in Florida.

De vriendschap tussen de prins en Epstein leidde er kort daarna mede toe dat Andrew zijn functie als Britse handelsgezant moest neerleggen.

Buckingham Palace heeft alle aantijgingen "van ongepastheid met minderjarigen" aan het adres van de prins altijd afgedaan als "vals en zonder enige basis".

Bron: Nos.nl Meer...

Condoleances voor Christina: ze kon buitengewoon mooi zingen

In Lage Vuursche bij Baarn kon vandaag een condoleanceregister worden getekend voor prinses Christina. Ze overleed afgelopen vrijdag op 72-jarige leeftijd.

Het condoleanceboek ligt in de Stulpkerk naast Kasteel Drakensteyn. Daar woont haar zus, prinses Beatrix.

Naast het tekenen van het register haalden mensen oude herinneringen aan de prinses op. Een vrouw vertelt dat haar ouders een banketbakkerij hadden in Baarn, waar de koninklijke familie klant was. "Ze is diverse keren met een hofdame in de winkel geweest om gebakjes te halen."

Een ander zegt dat ze Christina kent van wintersportvakantie. "We gingen met een groot gezelschap en ze was daar een van de initiatiefnemers van. Ze ging altijd liedjes zingen en was van de gekke grappen, het was heel gezellig. Ze was altijd geestig, open naar de ander, maar ook met een duidelijke wil."

Zangeres

Ook staan mensen stil bij Christina's muzikale carriŤre. "Het zingen van haar was buitengewoon mooi", zegt een vrouw. Een andere vrouw vertelt dat ze in het register heeft geschreven dat ze het heel jammer vindt dat Christina "ons zo vroeg heeft verlaten".

Er waren niet alleen volwassenen die hun condoleances wilden overbrengen. Een 11-jarig meisje schreef in het boek dat ze het Koninklijk Huis heel veel sterkte wil wensen. Ze vertelt waarom ze ernaar toe is gegaan: "Ik vind het wel heftig dat ze is overleden, en het is wel mooi om iets te schrijven. Ze leek me een aardig persoon."

Ook morgenavond is de kerk open en kunnen mensen hun steunbetuigingen achterlaten. Prinses Christina wordt in besloten kring gecremeerd.

Bron: Nos.nl Meer...

Bloemen voor prinses Christina bij Paleis Noordeinde

Bij Paleis Noordeinde in Den Haag zijn bloemen neergelegd ter nagedachtenis aan de gisteren overleden prinses Christina.

Vanwege het overlijden waren de koninklijke stallen en de paleistuin vandaag gesloten. Niet iedereen had het bericht daarover meegekregen. Persbureau ANP meldt dat verspreid over de dag verschillende toeristen en bezoekers daardoor voor niets naar het paleis waren gekomen.

Christina overleed gisteren op 72-jarige leeftijd. Een terugblik op haar leven:

Christina wordt donderdag gecremeerd, iets wat uniek is in de geschiedenis van de Oranjes. De paleistuin blijft tot vrijdag dicht in verband met de crematie. Er zijn ook schermen geplaatst om de privacy van de familie te garanderen.

Bron: Nos.nl Meer...

Eerste crematie binnen de koninklijke familie: 'Breuk met de traditie'

Prinses Christina overleed vanochtend op 72-jarige leeftijd op Paleis Noordeinde. De prinses, de jongste zus van prinses Beatrix, zal worden gecremeerd. "Het is uniek in de geschiedenis van de koninklijke familie dat dat gebeurt", zegt funerair historicus Cees van Raak.

De prinses, geboren als Marijke, was geen lid meer van het Koninklijk Huis. Dat betekent dat zij niet meer onder ministeriŽle verantwoordelijkheid viel. Wel bleef ze lid van de koninklijke familie.

Leden van het Koninklijk Huis worden normaliter bijgezet in de Koninklijke Oranje-Nassau grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft. Koningin Juliana en prins Bernhard zijn de laatsten bij wie dat gebeurde. Beiden overleden in 2004.

'Eigen beslissing'

Volgens Cees van Raak, expert op het gebied van begrafenisgebruiken van het Koninklijk Huis, is het de eerste keer dat een lid van de koninklijke familie wordt gecremeerd. "Ik weet bijna zeker dat het een beslissing is geweest van haar eigen gezin, en niet die van het Koninklijk Huis in Nederland."

Prinses Christina woonde de laatste jaren in ItaliŽ. Ze kwam af en toe naar Nederland voor familiebezoek of bijzondere gebeurtenissen, maar leefde buiten de schijnwerpers. Dat was haar eigen keuze. In 1975 trouwde zij met de Cubaan Jorge Guillermo. Voor het huwelijk had zij geen toestemming van het parlement gevraagd, daarom kwam zij niet meer in aanmerking voor troonsopvolging.

De vanochtend overleden prinses Christina is de jongste zus van prinses Beatrix, die later koningin werd. Een portret van de vier zussen: Beatrix, Margriet, Irene en Christina.

Tweede grote breuk

De funerair historicus noemt de keuze voor een crematie een "tweede grote breuk met de begrafenistradities van het koningshuis". "De eerste breuk was de begrafenis van prins Friso in 2013", vertelt hij. Ook hij werd niet bijgezet in de kelder: hij is begraven in Lage Vuursche, vlak bij Kasteel Drakensteyn. "Ik verwachtte toen wel dat hij bijgezet zou worden."

De koninklijke familie beschikt over drie grote grafkelders. "In 1623 werd de eerste gebouwd. Vervolgens kwam daar in 1822 een nieuwe bij", zegt Van Raak. Maar enkele jaren geleden was er sprake van ruimtegebrek in de twee kelders. Daarom wordt er inmiddels een derde ruimte gecreŽerd. "300 graven en kleine grafkelders in de Nieuwe Kerk moesten daarvoor worden geruimd."

Ruimtegebrek zal hoogstwaarschijnlijk geen rol hebben gespeeld bij de keuze voor een crematie. "Het is natuurlijk goed mogelijk - maar dat is slechts speculatie - dat de urn van prinses Christina alsnog wordt bijgezet in de grafkelder." Wat er daadwerkelijk met de as zal gebeuren, is nog niet bekendgemaakt.

Het lijkt erop dat steeds meer leden van het Koninklijk Huis persoonlijke keuzes maken over hun uitvaart en niet automatisch worden bijgezet. Enkele jaren geleden spraken prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven hun wens uit om begraven te worden in de natuur, vermoedelijk in de buurt van Paleis Het Loo. "Dat past ook bij de breuk met de traditie."

"Maar ook met betrekking tot balsemen, wat traditiegetrouw gebeurt voordat een overledene wordt bijgezet, worden eigen keuzes gemaakt", vertelt Van Raak. "Koningin Wilhelmina wilde bijvoorbeeld niet gebalsemd worden. En prinses Juliana en prins Claus zijn slechts simpel gebalsemd."

Hoewel niet alle leden van het Koninklijk Huis worden bijgezet, verwacht Van Raak niet dat de tradities helemaal verdwijnen. "Die blijven wel in stand."

Bron: Nos.nl Meer...

Rutte bedroefd door overlijden prinses Christina

Premier Rutte is bedroefd door het bericht dat prinses Christina is overleden. "Haar betrokkenheid en haar warme persoonlijkheid zullen door velen in binnen- en buitenland worden gemist."

Rutte heeft vanochtend telefonisch contact gehad met koning Willem-Alexander en prinses Beatrix. "En natuurlijk zijn mijn gedachten ook bij de kinderen en kleinkinderen van prinses Christina, bij prinses Irene en prinses Margriet, en bij de andere leden van de koninklijke familie."

Christina overleed vanmorgen op het complex van Paleis Noordeinde. Ze leed al enige jaren aan botkanker.

Buiten de schijnwerpers

Rutte wijst erop dat prinses Christina haar leven grotendeels buiten de schijnwerpers leidde. "Door bewust afstand te doen van het recht op de troon creŽerde zij voor zichzelf de ruimte een eigen invulling te geven aan haar leven. Een leven dat in het teken stond van gezin en familie, haar grote liefde voor muziek en de ontwikkeling van jong zangtalent."

Het Prinses Christina Concours heeft met "groot verdriet" kennisgenomen met het overlijden van zijn naamgever en "uitgesproken ambassadeur". "Wij hebben de prinses in de afgelopen 30 jaar leren kennen als een warm en betrokken liefhebber van klassieke muziek."

De organisatie wijst erop dat Christina grote belangstelling had voor jong muzikaal talent en na afloop van de finales graag sprak met de prijswinnaars en velen uitnodigde voor een optreden bij haar thuis in ItaliŽ."

Een van de prijswinnaars was zangeres Roza Herwig: "Ik herinner me over ons contact vooral hoe open, hartelijk en geÔnteresseerd ze was. Prinses Christina zorgde ervoor dat het ons aan niks ontbrak en luisterde enthousiast terwijl we repeteerden."

"Ze had me gevraagd een Italiaans lied te zingen. Ik koos voor het lied Volare, dat prinses Christina tijdens de repetitie tot mijn verbazing mee begon te zingen. Het plezier van dit swingende duet zal ik nooit vergeten."

'Tragisch'

Vicepremier Ollongren noemt de geschiedenis van de prinses bijzonder. "Dat zij als lid van de koninklijke familie toch haar eigen weg is gegaan, daar heb ik bewondering voor." Vicepremier De Jonge is door het nieuws overvallen. Hij wist niet dat de prinses ziek was. "Het is heel onverwacht, ze was heel jong nog."

Staatssecretaris Broekers-Knol vindt het overlijden heel verdrietig. De 72-jarige prinses was van haar leeftijd en dat geeft naar haar gevoel "een bijzondere band". Ze vindt het tragisch dat prinses aan botkanker is overleden en noemt dat "ook voor de Koninklijke Familie heel naar".

Minister Bijleveld noemt het overlijden van prinses Christina "tragisch". Zij sprak haar medeleven met de koninklijke familie uit. PVV-leider Wilders wenst het Koninklijk Huis heel veel sterkte toe met het verlies.

Openstelling Noordeinde afgelast

In verband met het overlijden van Christina is de openstelling van Paleis Noordeinde en van het Koninklijk Staldepartement vandaag en morgen afgelast. De openstelling volgende week vrijdag en zaterdag gaat wel door.

Bron: Nos.nl Meer...

Belangrijkste nieuws

Hoe vergaat het prins Friso? Volg hier het nieuws van alle bekende nieuwsbronnen.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de vermelde bronnen. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud, de verantwoordelijkheid ligt bij de vermelde bron. Weergave van deze informatie is in het kader van de vrijheid van nieuwsgaring. Zie onze disclaimer en bepalingen over auteursrecht voor meer informatie.

Al het nieuws

Het nieuws

Wat zijn de actuele nieuwsberichten? Meer…

Nieuwszenders

Welke nieuwszenders hebben het laatste nieuws? Meer…

Nu

Wat is het nieuws van dit moment? Meer…

Laatste nieuws