Prins Friso

Prins Friso is in kritieke toestand vanwege een ski-ongeval. Hoe vergaat het met de Oranjes? Volg alle ontwikkelingen op de voet.

Wordt de†schoonvader van Dennis uit Lisse de nieuwe koning van MaleisiŽ?

Stel je voor: negen koninklijke families in Nederland en elke vijf jaar een andere koning. Apart? MaleisiŽ is dan ook het enige land ter wereld met een roulerend koningshuis. Komende week kiezen negen sultans de nieuwe vorst, nadat voor het eerst een koning vroegtijdig is gestopt. De opvolger kan zomaar de schoonvader van een Nederlander zijn.

Dennis Verbaas, tegenwoordig Dennis Muhammad Abdullah, trouwde in 2017 met de enige dochter van sultan Ibrahim Iskandar. En hij is een van de negen sultans van het Zuidoost-Aziatische land.

De meeste kans maakt de sultan van de staat Pahang. Die is nu aan de beurt volgens het 61-jaar oude rouleersysteem. Uit voorzorg heeft de 88-jarige sultan de heerschappij vorige week aan zijn 59-jarige zoon overgedragen. "De oude sultan was met zijn zwakke gezondheid niet in staat om koning te zijn", zegt correspondent Michel Maas.

Toch is het nog onduidelijk of de 59-jarige sultan Ahmad Shah de nieuwe koning wordt. De situatie is namelijk uniek: nooit eerder is de Yang di-Pertuan Agong (koning) afgetreden voor het einde van zijn vijfjarige termijn.

Het is mogelijk dat de sultans een andere koning aanwijzen dan de eerstvolgende die aan de beurt is. En dat deze vorst na drie jaar weer plaatsmaakt voor de wettige opvolger.

Waarom treedt de huidige koning af?

Officieel is er geen reden gegeven waarom de 49-jarige Muhammad V al na twee jaar is gestopt. Maar officieus is het wel duidelijk. Er circuleren foto's op internet waarop te zien zou zijn dat hij trouwt met een 25-jarige Russisch model. "De sultan is de religieuze leider van zijn staat en dan komt hij aan met een ruim twintig jaar jongere Russische vrouw", zegt Maas.

Het maakt volgens Maas niet veel uit dat de vrouw moslima is geworden. "Dit is iets wat in het vrij orthodoxe MaleisiŽ niet zomaar kan."

Sinds de onafhankelijkheid van de Britten in 1957 heeft MaleisiŽ het systeem van negen koninklijke families. Deze verschillende sultanaten bestaan al veel langer. Sommigen zijn bijna vijf eeuwen geleden gesticht. Net als in Nederland is de koning het officiŽle staatshoofd, maar heeft hij vooral een ceremoniŽle functie. Zo beŽdigt hij bijvoorbeeld de premier.

'Iemand gedood'

De sultans zijn volgens Michel Maas populair, invloedrijk en zeer welvarend. Daarentegen zijn ze minder machtig dan vroeger. "Voor hen gold vroeger absolute immuniteit, ze konden niet worden gestraft."

Dat veranderde nadat een van de sultans, de vader van Ibrahim Iskandar, naar verluidt iemand had gedood. Hij werd beschuldigd van doodslag op een caddie. "Iedereen vond het schandelijk, maar hij was niet aansprakelijk." Een waslijst aan vermeende schandalen en gevallen van machtsmisbruik lekte uit begin jaren 90. Daarna maakte de zittende premier een einde aan de immuniteit.

Die oud-premier Mahathir is vorig jaar opnieuw premier geworden. Volgens Maas lijkt het er sterk op dat de sultans niet zijn vergeten dat Mahathir hun macht heeft beknot. "Muhammad V ontving de nieuwe premier niet meteen en liet hem een tijdje wachten. Een duidelijk signaal dat hij niet heel blij is met die man."

Zoals de pausverkiezing

Donderdag 24 januari (lokale tijd) kiezen de negen sultans de opvolger van Muhammad V. Samen met vier gouverneurs vormen ze de raad die deze beslissing neemt. Achter gesloten deuren. Maas: "Een beetje zoals de Pausverkiezing in Rome, maar dan wat kleiner."

De schoonvader van Dennis uit Lisse is dus een van de negen kanshebbers. En als hij het nu niet wordt, dan is sultan Ibrahim Iskandar in ieder geval in 2026 aan de beurt als koning. Hij en zijn familie komen dan vijf jaar te wonen in het Nationale Paleis in hoofdstad Kuala Lumpur.

En voor wie het zich afvraagt: nee, de Nederlander kan zelf geen koning worden.

Bron: Nos.nl Meer...

Prins Philip kort na aanrijding weer de weg op, zonder autogordel

De politie in Norfolk heeft de Britse prins Philip een reprimande gegeven omdat hij gisteren zonder veiligheidsgordel achter het stuur zat. Donderdag was de 97-jarige prins betrokken bij een auto-ongeluk waarbij zijn Range Rover kantelde. Philip bleef daarbij ongedeerd, in tegenstelling tot een passagier in de andere auto die bij de aanrijding betrokken was. Zij brak haar pols.

Britse tabloids plaatsten gisteren foto's van Philip die zonder gordel bij de ingang van het koninklijk landgoed Sandringham reed. Die foto's leidden tot een storm van kritiek van mensen die vonden dat de hertog van Edinburgh zich onverantwoordelijk gedroeg, zo kort na het ongeluk.

"De chauffeur heeft passende woorden van advies gekregen", zegt een woordvoerder van de politie tegen de BBC. "Dat doen we altijd wanneer beelden van dit soort overtredingen ons onder de aandacht worden gebracht."

'Geen excuus'

Het onderzoek naar het ongeluk van donderdag loopt nog. Getuigen zeggen dat de prins uit een zijweg bij Sandringham kwam, zonder rekening te houden met het verkeer.

De 46-jarige vrouw die gewond raakte bij de aanrijding zegt tegen The Sunday Mirror dat Philip geen excuses heeft aangeboden. "Dit was zo traumatisch en pijnlijk. Ik had meer verwacht van de koninklijke familie." Buckingham Palace zegt dat de bestuurder van de andere auto en de gewonde passagier beterschap is gewenst.

Toch vraagt de vrouw zich af of het uitblijven van persoonlijke excuses betekent dat Philip geen spijt heeft. "Ik hou van de royals, maar ik voel mij genegeerd en heb erg veel pijn. Hoe moeilijk is het voor hem en de koningin om een kaartje en een bos bloemen te sturen?", citeert de krant haar.

Bron: Nos.nl Meer...

Koning staat politiek buitenspel, maar is maatschappelijk actiever dan ooit

"Dat het een jaar mag zijn waarin idealen waargemaakt worden. Op 2019!" Met die toost eindigde koning Willem-Alexander zijn toespraak bij de nieuwjaarsontvangst in het Paleis op de Dam, eerder deze week. Aan het begin van ieder jaar ontmoet de koning daar enkele honderden gasten die de Nederlandse samenleving vertegenwoordigen. Ook koningin MŠxima, prinses Beatrix, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven waren erbij.

De nieuwjaarsontvangst is de eerste van de ongeveer 250 publieke optredens, werkbezoeken in binnen- en buitenland en andere bezigheden die Willem-Alexander jaarlijks heeft. De koning lijkt maatschappelijk actiever dan ooit. Tegelijkertijd is de politieke inbreng van het staatshoofd steeds kleiner geworden.

Eind vorig jaar bracht de staatscommissie parlementair stelsel haar rapport (.pdf) uit met aanbevelingen over "democratie en rechtsstaat in balans". Daarin staat vrijwel niets over de rol van de koning, terwijl hij toch echt samen met de ministers de regering vormt. Hoe symbolisch tegenwoordig misschien ook, hij heeft wel degelijk een functie in onze rechtsstaat. Reden genoeg om in het rapport van de commissie-Remkes (Johan Remkes is zelf oud-commissaris van de koning) wat woorden en gedachten te wijden aan het staatshoofd. Maar de Oranjes bleven buiten beeld.

De meest voor de hand liggende verklaring daarvoor is dat de koning politiek grotendeels buitenspel staat. Zo heeft hij sinds 2012 geen rol meer bij de formatie van een nieuw kabinet. Dat bevalt prima, stelde onlangs de commissie-Bovend'Eert die het verloop van de vorming van het derde kabinet-Rutte evalueerde. Tijdens de extreem lange formatie hield de Tweede Kamer volgens de commissie steeds het initiatief. De koning werd niet gemist.

Tegelijkertijd wil de commissie dat de rechtsstaat weerbaarder wordt. Lageropgeleiden moeten meer betrokken raken. En dus zou het niet onlogisch geweest zijn de rol van de koning juist wťl onder de loep te nemen. Verbinden is immers ťťn van zijn belangrijkste functies, ook in de kloof tussen hoger- en lageropgeleiden.

Ertoe blijven doen

De koning bemoeit zich niet meer met de formatie, maar zoekt steeds nadrukkelijker naar een maatschappelijke rol. Hij moet er natuurlijk wel voor zorgen dat hij ertoe blijft doen. In 1993 zei Willem-Alexander in een interview de formatie een belangrijke functie voor de koning te vinden. Aan de vooravond van zijn inhuldiging, toen die taak al geschrapt was, zei hij dat hij ook zonder een formele rol in de formatie een inhoudelijk koningschap kan hebben. Dat "inhoudelijke koningschap" vult hij naar eigen zeggen in door zelf te bepalen "wťlke lintjes hij knipt".

Dat is terug te zien in de werkbezoeken die Willem-Alexander aflegt. Sinds zijn aantreden heeft een deel daarvan een vast thema. Zo besteedde hij eerder in een serie bezoeken aandacht aan de manier "waarop mensen met verschillende achtergronden zich thuis voelen in de wijk". De afgelopen tijd besteedt de koning extra aandacht aan burgerinitiatieven en coŲperaties.

Voordelen

Dat de koning politiek minder betekenis heeft gekregen heeft voor hem ook voordelen: mensen hebben sneller negatieve associaties met politiek dan met de sociale thema's waar hij zich nu mee bezig houdt. Dat hij buiten beeld blijft bij politiek geruzie, versterkt zijn verbindende functie.

En dat was dan ook precies wat Willem-Alexander afgelopen dinsdag deed. Hij hield zijn publiek voor dat zij over hun eigen idealen voor 2019 slechts ťťn zekerheid hebben. Namelijk dat zij anderen nodig hebben die te realiseren.

Bron: Nos.nl Meer...

Britse prins Philip (97) betrokken bij auto-ongeluk

Prins Philip, de man van koningin Elizabeth, is vandaag betrokken geweest bij een auto-ongeluk. Hij reed zelf in zijn Range Rover toen deze na een aanrijding kantelde. De 97-jarige Philip kon ongedeerd uitstappen.

Op foto's is te zien dat zijn auto na het ongeluk op de zijkant terechtgekomen is. Het voorval vond vanmiddag plaats in de buurt van het landgoed Sandringham van de koninklijke familie.

Op onderstaande beelden is te zien hoe het de auto van prins Philip wordt weggesleept:

Buckingham Palace laat in een reactie weten dat een andere auto betrokken was bij het ongeluk. De politie moest ter plaatse komen en er werd een blaastest afgenomen waaruit bleek dat Philip niet had gedronken. De Duke of Edinburgh draaide vanuit een inrit de openbare weg op waar het ongeluk gebeurde.

Ooggetuigen hielpen hem de auto uit. De prins was niet gewond en bij bewustzijn, en vooral erg geschrokken. De twee mensen in de andere auto zijn door ambulancepersoneel behandeld voor kleine verwondingen. Philip is inmiddels terug op Sandringham en een dokter heeft hem onderzocht.

Bron: Nos.nl Meer...

Serviesgoed van prinses brengt op Londense veiling 30.000 euro op

Op een veiling in Londen is antiek uit de erfenis van prinses Juliana onder de hamer gegaan voor 26.700 pond (30.000 euro). Het porseleinen servies en de Chinese vazen zijn vermoedelijk ingebracht door prinses Christina, de jongste dochter van Juliana.

Het gaat onder meer om porseleinen vazen uit de Qing-dynastie en Duits en Nederlands servies. Bij veilinghuis Sotheby's worden de stukken aangeduid als "eigendom van een prinses".

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wil alleen kwijt dat een lid van de koninklijke familie de stukken heeft aangeboden.

Chinese pot naar Den Haag

Het Gemeentemuseum Den Haag heeft een van de objecten aangekocht die onder de hamer gingen. Het gaat om een blauwwitte dekselpot uit China, waarvoor het museum bijna 8000 euro betaalde.

De pot was ooit eigendom van Anna Paulowna, die tussen 1840 en 1849 koningin van Nederland was. Volgens het museum is het object een mooie aanvulling op het interieur van de Japanse lakkamer, dat afkomstig is uit een buitenpaleis van de koningin. Het Chinese porselein komt in die kamer in de haard te staan, zoals vroeger gebruikelijk was in de zomers.

Stukken teruggetrokken

In eerste instantie zou op de veiling in Londen ook met tulpen versierde tafeldecoratie van de beroemde Franse ontwerper Renť Lalique worden aangeboden. Die had tussen de 10.000 en 15.000 pond moeten opleveren.

Maar de Lalique-tulpen werden dinsdag teruggetrokken. Volgens de RVD omdat er een fout was gemaakt bij de afhandeling van de erfenis van prinses Juliana. De tulpen werden daarbij niet herkend als officieel geschenk, terwijl ze dat wel waren. Daarom worden ze niet meer geveild, maar aangeboden aan de Stichting OfficiŽle Geschenken van het Huis Oranje-Nassau.

Kostbare Rubens-tekening

Op 30 januari veilt Sotheby's in New York ook nog dertien tekeningen die al zeker 170 jaar in handen zijn van de koninklijke familie. Daar zit ook een tekening bij van de Vlaamse meester Peter Paul Rubens, die jaren bij prinses Christina thuis hing.

De tekening zou zo'n 2,5 tot 3,5 miljoen dollar moeten opbrengen. De directeur van museum Boijmans Van Beuningen deed deze week een oproep om de veiling niet door te laten gaan. Het museum heeft een collectie olieverfschetsen van Rubens en zou de tekening graag aankopen, maar de RVD zegt dat de veiling gewoon doorgaat.

Bron: Nos.nl Meer...

Belangrijkste nieuws

Hoe vergaat het prins Friso? Volg hier het nieuws van alle bekende nieuwsbronnen.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de vermelde bronnen. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud, de verantwoordelijkheid ligt bij de vermelde bron. Weergave van deze informatie is in het kader van de vrijheid van nieuwsgaring. Zie onze disclaimer en bepalingen over auteursrecht voor meer informatie.

Al het nieuws

Het nieuws

Wat zijn de actuele nieuwsberichten? Meer…

Nieuwszenders

Welke nieuwszenders hebben het laatste nieuws? Meer…

Nu

Wat is het nieuws van dit moment? Meer…

Laatste nieuws