Prins Friso

Prins Friso is in kritieke toestand vanwege een ski-ongeval. Hoe vergaat het met de Oranjes? Volg alle ontwikkelingen op de voet.

Nieuwe laadpalen in Utrecht: een eitje bakken met stroom uit je auto

Een eitje bakken of een wasje draaien met stroom uit je elektrische auto: in Utrecht kan het vanaf vandaag. In het Muntgebouw werd in het bijzijn van koning Willem-Alexander een nieuw energie -en mobiliteitssysteem gelanceerd. Dit betekent dat er in de Domstad een netwerk van laadpalen is die elektrische auto's niet alleen kunnen opladen, maar ook ontladen. Het is de eerste Nederlandse gemeente die dit systeem invoert.

In totaal zijn er in de stad 145 van zulke laadpalen geplaatst. Het project is een samenwerking tussen Renault en We Drive Solar, een Utrechtse organisatie die "elektrisch rijden met de kracht van de zon" mogelijk maakt. "Doordat je de elektrische auto's ook kunt ontladen, kun je de duurzame zonne-energie weer teruggeven aan het elektriciteitsnet", vertelt directeur Robin Berg.

Berg sloot samen met de koning een elektrische auto aan op een bidirectionele laadpaal, zoals een paal die zowel kan opladen als ontladen wordt genoemd. Een verrassing voor de toeschouwers: de koning reed hierna weg in de auto die ze zojuist hadden opgeladen. Hoe dat ging zie je in deze video:

Auke Hoekstra doet onderzoek naar elektrisch rijden en bidirectioneel laden bij de Technische Universiteit Eindhoven. Hij is groot voorstander van elektrische auto's, maar vindt wel dat deze hoofdzakelijk moeten rijden op zon -en windenergie. En dat is makkelijker gezegd, dan gedaan.

"Tot voor kort was de algemene opvatting zelfs nog dat dit helemaal niet kon", vertelt Hoekstra. Zonne- en windenergie is er namelijk niet altijd. "We hebben natuurlijk geen enkele invloed op wanneer de zon gaat schijnen en de wind gaat waaien."

Mismatch

Volgens Hoekstra is er vaak een maximale hoeveelheid aan duurzame energie voorhanden, op het moment dat er eigenlijk helemaal geen behoefte is aan energie. "Er is sprake van een mismatch", zegt hij. "De zon schijnt bijvoorbeeld op het felst midden op de dag, terwijl onze pieken in energiegebruik juist in de ochtend of avond zijn."

Als er geen duurzame energie meer is, dan gaan de zogeheten peaking power plants aan. Dit zijn gascentrales die meestal uitstaan, maar ingeschakeld worden als er even behoefte is aan elektriciteit op het netwerk. "Als gevolg rijden de auto's dan vaak nog steeds met fossiele energie. Dat schiet totaal niet op, want dan stoten ze nog steeds CO2 uit", legt Hoekstra uit.

Bidirectioneel laden als oplossing

Bidirectioneel laden is volgens Hoekstra momenteel dé oplossing voor het probleem dat zon- en windenergie niet altijd voorhanden is. "Met bidirectioneel laden kan je elektrische auto fungeren als een opslagplaats", begint Hoekstra zijn uitleg.

"Op sommige momenten heb je duurzame energie over, die kun je nu opslaan in je auto. Wanneer je dan op andere momenten weer een tekort hebt aan duurzame energie, kun je die weer terug stoppen in het elektriciteitsnetwerk."

Slijtage

Toch is er ook kritiek op bidirectioneel laden. Omdat je zowel je auto oplaadt, als ontlaadt wordt de batterij van de elektrische auto vaker gebruikt. En dan slijt deze ook veel sneller. Hoekstra erkent dat. "Maar inmiddels zijn we erachter gekomen hoe we die slijtage tegen kunnen gaan", vertelt hij. "Aan het begin van mijn carrière kon een batterij met bidirectioneel laden nog ongeveer 3 jaar mee, nu is dat al 30 jaar."

Hij denkt dan ook bidirectioneel laden 'heel groot' gaat worden. "Bidirectioneel laden is een waanzinnig belangrijk puzzelstukje van het elektrisch rijden op duurzame energie."

Bron: Nos.nl Meer...

Koning en koningin spreken in Utrecht met hulpverleners

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben in Utrecht gesproken met hulpverleners die in actie moesten komen tijdens de aanslag van maandag. De ontmoeting vond plaats in een politiebureau aan de Marco Pololaan in Kanaleneiland. Informatie over de inhoud van het gesprek is niet bekendgemaakt.

Bij de aanslag in de tram op klaarlichte dag kwamen drie mensen om. Terreurverdachte Gökmen T. is opgepakt en het OM denkt op basis van onderzoek dat hij alleen handelde. Hij wordt psychologisch onderzocht.

Het bezoek van het koningspaar aan de Domstad stond al gepland. Willem-Alexander en Máxima zijn vandaag aanwezig bij de lancering van een deelplatform van elektrische auto's, die opgeladen worden met zonne-energie.

Bron: Nos.nl Meer...

Iedere koning of koningin wil zijn verjaardag weer net even anders vieren

Deze week maakte de gemeente Amersfoort het programma bekend voor de viering van Koningsdag 2019. Het uitbundig vieren van de verjaardag van de koning in het hele land is een relatief jonge traditie, van vier generaties.

Eind negentiende eeuw vierde de overgrootmoeder van Willem-Alexander, prinses Wilhelmina haar vijfde verjaardag op Prinsessedag, 31 augustus 1885. Dat had het jonge meisje niet zelf bedacht. Het was een idee van de liberalen, die een feestdag rond de monarchie als mogelijkheid zagen om de nationale eenheid te benadrukken en de antikoningsgezinde sympathieën van de socialisten de kop in te drukken.

Het was ook een mooie gelegenheid om de populariteit van de Oranjes wat op te krikken. Die had door het grillige gedrag van Wilhelmina's vader Willem III (ook wel 'koning Gorilla' genoemd) behoorlijk te lijden gehad. Prinsessedag richtte zich vooral op kinderen. Het einde van de grote vakantie was de laatste mogelijkheid voor een feestje voor de scholen weer begonnen.

Vanaf 1954 officiële vrije dag

Prinses Wilhelmina en haar familie vierden die feestjes overigens niet publiekelijk mee. Na het overlijden van haar vader werd Prinsessedag logischerwijs Koninginnedag.

Pas onder de grootmoeder van Willem-Alexander, Juliana, werd Koninginnedag in 1954 een officiële vrije dag, een nationale feestdag in het teken van saamhorigheid. De koningin verplaatste de datum van de viering naar 30 april, haar eigen verjaardag, en ook de invulling van de dag wilde ze anders.

Geen kinderfeest meer waar het feestvarken zelf onzichtbaar bleef, maar een lange optocht van Nederlanders die hun jarige staatshoofd kwamen feliciteren: een defilé. Met bloemen en cadeaus trok de stoet langs het bordes van Paleis Soestdijk, waar de koningin en haar familie hun volk langs zagen trekken. Dankzij de televisie-uitzendingen van Koninginnedag, sinds 1952, kreeg het feest een steeds nationaler karakter.

Haar dochter Beatrix besloot aan de datum van Koninginnedag vast te houden. Bij haar inhuldiging in 1980 richtte zij zich tot de scheidend koningin: "Lieve moeder, vandaag is uw geboortedag. Uit diepe, diepe dankbaarheid voor alles wat wij van u ontvingen, zal deze dag- ook in de toekomst- verbonden blijven met uw wijsheid, uw medeleven, uw moederliefde, want deze dag zal blijven: Koninginnedag!"

Overigens vertelde Willem-Alexander aan de vooravond van zijn inhuldiging dat zijn moeder vooral om praktische redenen gekozen had voor het vieren van haar verjaardag op de geboortedag van haar moeder. Beatrix eigen verjaardag is op 31 januari, middenin de winter, als het niet aantrekkelijk is buiten te gaan feesten.

De datum bleef dus dezelfde, maar de inhoud van de dag moderniseerde de nieuwe koningin wel. Voortaan kwamen de onderdanen niet meer naar haar toe, maar zocht het jarige staatshoofd ze zelf op in twee gemeentes, met haar familie, om de dag mee te vieren.

Toen Willem-Alexander koning werd, wilde hij het ook weer anders. Hij verplaatste Koningsdag naar zijn eigen verjaardag, 27 april. In het interview aan de vooravond van zijn inhuldiging zei hij het mooi te vinden dat de nationale feestdag gekoppeld is aan de verjaardag van degene die op dat moment het symbool van eenheid en continuïteit van Nederland is.

In Dordrecht schetste hij een jaar later in een toespraak voor de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen zelf de contouren voor de nieuwe viering van Koningsdag: "een samenbindend feest dat heel veel mensen in ons Koninkrijk - en zeker ook onze familie - dierbaar is".

De koning noemde het een feest dat zich altijd heeft aangepast aan nieuwe tijden. "Dat is ook zo mooi eraan: continuïteit en vernieuwing. Een traditie die voortdurend voeling houdt met de tijd."

Vanaf 2015 bezoekt Willem-Alexander nog maar één gemeente. Dat was ook ingegeven door de teruglopende kijkcijfers op de momenten dat veel mensen bij de televisie-uitzendingen afhaakten als de koninklijke familie zich verplaatste van de ene naar de andere gemeente.

Ook wenste hij voortaan een feestelijke 'grande parade', "een kleurrijk spektakel waarin de inwoners van de gemeente en de omringende streek kunnen laten zien waarop ze trots zijn". Voor die vernieuwing greep hij terug naar het verleden. De grande parade moest een vernieuwde versie worden van het defilé van zijn grootmoeder op Soestdijk, een defilé op locatie. "Zo kan op Koningsdag een element uit vroeger jaren in een andere, nieuwe gedaante weer terugkeren."

Willem-Alexanders ambitie naar vernieuwing lijkt op dit punt mislukt. In het programma van Amersfoort is geen grande parade te vinden. Ook bij de viering van Koningsdag vorig jaar in Groningen ontbrak die.

Terug van weggeweest: het Wilhelmus

Terwijl een andere traditie onopgemerkt wél weer werd ingevoerd. Sinds Willem-Alexander koning is, klinkt aan het eind van zijn verjaarsbezoek het Wilhelmus. Iets wat onder Beatrix na haar bezoek aan Meppel in 2002 verdween. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst gebeurde dat op initiatief van de gemeentes die de koning bezocht. Het staatshoofd vindt het samen zingen van het volkslied zelf ook een mooie manier om te verbinden.

Amersfoort heeft voor de jarige en zijn familie onder andere een regionale quiz en een presentatie van de meer dan 120 nationaliteiten van de gemeente bedacht op Koningsdag.

Over een jaar of dertig kan Amalia een nieuwe poging doen Koninginnedag aan haar wensen en de eisen van de tijd aan te passen. Haar verjaardag valt op 7 december, als het, net als op de verjaardag van haar grootmoeder Beatrix, te koud is voor een volksfestijn buiten.

Bron: Nos.nl Meer...

Máxima mist NL Doet door kleine medische ingreep

Koningin Máxima heeft een kleine medische ingreep ondergaan en is daardoor vandaag niet bij de vrijwilligersactie NL Doet. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst gaat het om een geplande ingreep. Máxima is afgelopen week behandeld en moet nog even rust houden.

Om wat voor ingreep het gaat, heeft de RVD niet bekendgemaakt. In november moest Máxima rust houden vanwege gezondheidsklachten. Toen had ze last van een darminfectie.

Koning Willem-Alexander zegt dat het goed gaat met koningin Máxima:

Máxima doet ieder jaar mee met NL Doet dat wordt georganiseerd door het Oranje Fonds. Op die dag steken vrijwilligers massaal de handen uit de mouwen. Willem-Alexander bezocht vanmiddag kinderboerderij De Veenweide in Soest. Daar hielp hij mee met het inrichten van een sprookjestuin voor kleine kinderen.

Tijdens zijn bezoek werd een pakketbezorger gearresteerd. De man blokkeerde enkele auto's in de buurt van kinderboerderij en werd gevraagd om zijn bus te verzetten. Toen hij dat weigerde, narrig werd en ook zijn identiteitsbewijs niet wilde laten zien, sloeg de politie hem in de boeien.

Prinses Beatrix hielp mee in Huizen. Ze ging daar naar de opslag van het instrumentendepot, waar ze samen met onder anderen Prins Constantijn meehielp met het schoonmaken van instrumenten.

Bron: Nos.nl Meer...

Amersfoort wil diverse stad aan koning laten zien tijdens Koningsdag

Amersfoort wil tijdens Koningsdag onder de noemer Wij, Amersfoort laten zien hoe divers de stad en de regio is. Koning Willem-Alexander viert op 27 april zijn 52ste verjaardag in Amersfoort.

Aan het begin van de route, die eerder al bekend werd, wordt de koninklijke familie ontvangen bij de Mariënhof door 300 kinderen van verschillende basisscholen in de stad. Onderweg door het historische centrum is er onder meer aandacht voor de 120 nationaliteiten die in Amersfoort wonen, bleek tijdens een perspresentatie vandaag.

"We willen laten zien dat we heel gewoon zijn en dat is juist heel bijzonder", zegt burgemeester Lucas Bolsius. De nadruk ligt volgens hem tijdens Koningsdag op het woord 'samen'. "Samen maken we de samenleving, stad en regio."

Ook de geboren Amersfoorter Piet Mondriaan komt aan bod en verder is er veel aandacht voor duurzaamheid. Zo wordt er bijvoorbeeld een kunstwerk van afvalproducten gepresenteerd.

Fietsende regioquiz

De organisatie schenkt ook veel aandacht aan de regio. Zo presenteren acht omliggende gemeenten zichzelf, waaronder Bunschoten en Leusden. Dat doen ze door middel van verhalenvertellers en een regioquiz. Teams uit de regio gaan door middel van een fietstocht de strijd aan met elkaar.

Bolsius spreekt van een "grote uitdaging en een groot feest". Na de traditionele looproute sluit de stad Koningsdag af met een eindfeest. Hoe dat eruit gaat zien is nog niet bekend, zegt Bolsius. "Maar het wordt spetterend."

Bron: Nos.nl Meer...

Belangrijkste nieuws

Hoe vergaat het prins Friso? Volg hier het nieuws van alle bekende nieuwsbronnen.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de vermelde bronnen. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud, de verantwoordelijkheid ligt bij de vermelde bron. Weergave van deze informatie is in het kader van de vrijheid van nieuwsgaring. Zie onze disclaimer en bepalingen over auteursrecht voor meer informatie.

Al het nieuws

Het nieuws

Wat zijn de actuele nieuwsberichten? Meer…

Nieuwszenders

Welke nieuwszenders hebben het laatste nieuws? Meer…

Nu

Wat is het nieuws van dit moment? Meer…

Laatste nieuws