Prins Friso

Prins Friso is in kritieke toestand vanwege een ski-ongeval. Hoe vergaat het met de Oranjes? Volg alle ontwikkelingen op de voet.

Koning: mediacode belangrijk, maar nu even niet

Vorig weekeinde vierden koning Willem-Alexander en koningin Máxima dat ze elkaar twintig jaar geleden hebben leren kennen. Dat deden ze in Sevilla waar ze elkaar voor het eerst ontmoetten. De koning en koningin trokken samen met hun drie dochters in speciaal voor de gelegenheid gemaakte flamencojurken in een koets door de stad. 's Avonds danste de koningin een flamenco.

In Spaanse en daarna ook snel in Nederlandse media verschenen foto's en bewegende beelden van het koninklijk gezin, die enthousiaste reacties opriepen. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) was er minder blij mee. Volgens de dienst maakten media die de beelden van een dansende Máxima uitzonden inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de koningin. Met de beelden van het poserende gezin en de tocht met de koets had de dienst geen moeite.

Waarom mag het ene beeld wel, en het andere niet? De RVD beschrijft dat in de mediacode. Die is door de koning na de geboorte van zijn dochters bedacht om hun privéleven te beschermen. Het idee is simpel: in ruil voor een aantal geplande 'fotomomenten' gedurende het jaar (de sessie vóór de zomervakantie begint, het poseren aan het begin van de skivakantie in het Oostenrijkse Lech), laten de media de koninklijke familie in de rest van hun vakanties en hun verdere privéleven met rust.

Geen fotomoment

In Sevilla ging het om een privévakantie zonder dat er sprake was van een gepland fotomoment. Willem-Alexander, Máxima en hun dochters deden echter geen moeite om zich te verbergen voor de fotografen, maar leken zich juist graag te laten zien. Daarmee ging de koning tegen de regels in die hij zelf bedacht had om het privéleven van zijn gezin te beschermen. Opvallend, want normaal gesproken zwijgt de koning in alle talen over waar zijn vakantie heen gaat, of wat hij gaat doen.

Door déze beelden te laten zien is geen sprake van overtreding van de mediacode zegt de RVD, want ze zijn blijkbaar gemaakt met instemming van de koning. Maar voor de beelden van de dansende Máxima ligt dat volgens de dienst anders. Die zijn gemaakt met een mobiele telefoon tijdens een besloten feest. En daarom ontving onder andere het actualiteitenprogramma M., dat er maandag zijn uitzending mee opende, een mail van de RVD dat zij de mediacode hadden overtreden.

Niet zien aankomen

Hoofdredacteur Nico Arends had er vóór de uitzending niet bij stilgestaan dat hij iets ging laten zien dat niet mocht: "Het waren hartstikke leuke beelden, die al overal te zien waren, wie zou daar iets tegen kunnen hebben?"

Arends had het fragment niet uitgezonden als hij niet eerst de beelden had gezien van de koninklijke familie in Sevilla: "Door die opvallende flamencojurken wist ik dat ze daar waren. Ik dacht dat de beelden van de dansende Máxima op hetzelfde evenement waren, ik had niet de indruk dat het een besloten feest was."

De mail van de RVD, dat het programma inbreuk gemaakt had op de persoonlijke levenssfeer van de koningin, had hij daarom niet aan zien komen. In het bericht verbindt de dienst geen consequenties aan de overtreding. Er wordt alleen verzocht dit niet nog een keer te doen. "Begrijpelijk", vindt Arends achteraf.

Niet toelaatbaar

Nederlandse fotografen en journalisten die de beelden op sociale media plaatsten, kregen ook bericht van de RVD. In een mail wijst de dienst er op "dat de rechter meerdere malen geoordeeld heeft dat publicatie van beelden die slechts dienen ter bevrediging van de nieuwsgierigheid van het publiek en verder niet bijdragen aan een debat van algemeen belang, in beginsel niet toelaatbaar is".

De RVD lijkt dit keer niet van plan naar de rechter te stappen. De royaltywatchers werd wel verzocht de links naar het dansen weg te halen of zelfs hun retweets daarheen ongedaan te maken, en de dienst daarvan een bevestiging te sturen. De fotografen en journalisten zijn er niet over te spreken dat de koning en zijn familie voor Spaanse media poseerden, terwijl zij van niets wisten.

Eerste keer

Het is de eerste keer dat de koning en zijn familie zich tijdens een privévakantie zo publiekelijk tonen. Daardoor wordt de grens tussen wat wel of niet getoond mag worden minder scherp en ontstaat een glijdende schaal. De koning laat graag mooie privébeelden van zijn familie zien. Dat anderen dat ongevraagd doen, heeft hij liever niet. De mediacode is belangrijk maar soms, als het zo uitkomt, even wat minder.

Bron: Nos.nl Meer...

Koningin Máxima viert verjaardag én algemeen kiesrecht

Koningin Máxima is vandaag 48 jaar geworden. Hoe ze haar verjaardag viert, is niet bekend. Wel is duidelijk dat ze gewoon doorwerkt. Vanmiddag is ze met koning Willem-Alexander in Den Haag bij de viering van 100 jaar algemeen kiesrecht.

De verjaardag van de koningin valt in een drukke periode. Ze is net terug van bezoeken aan Spanje en Ethiopië. Woensdag, voor vertrek uit Ethiopië, zei ze dat ze nog niet over haar verjaardag had nagedacht. Gisteren was Máxima nog bij de opening van de nieuwe werf van Feadship in Amsterdam.

Naar Duitsland

Maandag vertrekt het koninklijk paar alweer naar Duitsland voor een driedaags bezoek aan de deelstaten Mecklenburg-Vorpommern en Brandenburg. De koning en koningin gaan elk jaar naar één of meer Duitse deelstaten.

In hun gevolg reizen komende week de ministers Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) mee, net als vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. De missie is gericht op de scheepsbouw en de creatieve industrie.

Bron: Nos.nl Meer...

Koning Willem-Alexander bij iftar-maaltijd in Den Haag

Koning Willem-Alexander heeft in de Haagse wijk Transvaal een iftar-maaltijd bijgewoond, het avondeten dat tijdens de ramadan direct na zonsondergang door moslims wordt gemaakt om het vasten te breken.

Voor de iftar werden onder meer melk, dadels en harira-soep geserveerd. Ook sprak de koning met buurtbewoners over hun wijk en over de betekenis van het buurthuis voor hen.

De koning at mee met bezoekers van het buurthuis in Transvaal:

"Waren jullie hier al eerder?", vroeg hij aan twee buurtbewoners. Nee, zeiden ze: "we werden uitgenodigd door iemand van het buurthuis en waren nieuwsgierig om het mee te maken." Een ander vertelde dat door de iftar ook de familiebanden worden aangehaald. "Dat betekent dat je vanaf vandaag ook familie bent", grapte een jongerenwerker tegen de koning.

Het is voor zover bekend voor het eerst dat Willem-Alexander een bezoek brengt aan een iftar. In het buurthuis worden ook andere feestdagen als burendag, Kerst en het hindoestaanse festival Holi gevierd.

Bron: Nos.nl Meer...

Koning Albert moet nu toch écht dna afstaan, of het gaat hem veel geld kosten

De Belgische koning Albert II moet een dwangsom betalen zolang hij weigert om zijn dna af te staan voor een vaderschapstest. Het bedrag van 5000 euro per dag gaat als schadevergoeding naar zijn vermoedelijke buitenechtelijke dochter, Delphine Boël, zo heeft het hof van beroep in Brussel bepaald.

In november besloot de rechter in hoger beroep dat Albert een dna-test moet ondergaan, maar dat weigert hij. Nu is hij opgeroepen voor een afspraak met een forensisch expert. Voor iedere dag dat hij dat nalaat, kan Boël dus duizenden euro's tegemoetzien.

De 51-jarige Delphine Boël probeert al jarenlang te bewijzen dat Albert haar vader is en voerde daar meerdere rechtszaken over. Haar moeder zegt dat ze van 1966 tot in de jaren tachtig een verhouding had met Albert, toen hij nog prins was. Ook kwam Albert nog lange tijd bij Delphine Boël op bezoek, maar daar stopte hij mee toen de geruchten over het buitenechtelijke kind aanzwollen.

Prinses

Als na een test blijkt dat Boël inderdaad Alberts kind is, mag ze de naam 'Delphine van België' gebruiken en zich prinses noemen. Ook heeft ze recht op een achtste van de erfenis. De huidige koning Filip nam in een Koninklijk Besluit in 2015 expliciet op dat alle nakomelingen in een rechte lijn van koning Albert II de titel mogen voeren. Boël maakt echter geen aanspraak op de troon.

De advocaten van Albert II waren al in cassatie (de hoogste beroepsmogelijkheid) gegaan, maar die procedure kan meer dan een jaar duren.

Bron: Nos.nl Meer...

Excuses en schadevergoeding na stiekeme foto's slaapkamer Harry en Meghan

Een Amerikaans entertainmentpersbureau heeft een schadevergoeding betaald aan het Brits koninklijk huis voor het heimelijk nemen van foto's van prins Harry en zijn vrouw Meghan.

Fotografen van het bureau Splash News hadden in januari een helikopter gecharterd om privéfoto's van het paar te kunnen nemen in hun huis in Oxfordshire in de Cotswolds. Ze namen onder meer foto's van de slaapkamer.

De advocaat van prins Harry stelde bij een zitting in de rechtbank dat de veiligheid van Harry daarmee ernstig werd ondermijnd en dat het paar sindsdien niet meer in het huis kan wonen.

Het pand in Oxfordshire lag ver afgelegen en werd omringd door afgeschermde weilanden, waardoor fotografen er niet bij konden komen. "Het gebouw was door de hertog gekozen omdat het bijzonder veel privacy verschafte", verduidelijkte de advocaat.

Inschattingsfout

Het blad spreekt in een schriftelijke verklaring van een inschattingsfout, die niet meer zal worden gemaakt. "We bieden onze excuses aan de hertog en hertogin aan voor het leed dat we hebben veroorzaakt."

Met de schadevergoeding en de excuses is de zaak nu afgedaan. De hoogte van het bedrag is niet bekendgemaakt.

Bron: Nos.nl Meer...

Belangrijkste nieuws

Hoe vergaat het prins Friso? Volg hier het nieuws van alle bekende nieuwsbronnen.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de vermelde bronnen. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud, de verantwoordelijkheid ligt bij de vermelde bron. Weergave van deze informatie is in het kader van de vrijheid van nieuwsgaring. Zie onze disclaimer en bepalingen over auteursrecht voor meer informatie.

Al het nieuws

Het nieuws

Wat zijn de actuele nieuwsberichten? Meer…

Nieuwszenders

Welke nieuwszenders hebben het laatste nieuws? Meer…

Nu

Wat is het nieuws van dit moment? Meer…

Laatste nieuws