Prins Friso

Prins Friso is in kritieke toestand vanwege een ski-ongeval. Hoe vergaat het met de Oranjes? Volg alle ontwikkelingen op de voet.

Britse koninklijke familie publiceert foto's van doop prins Louis

Het Britse koningshuis heeft nieuwe familiefoto's gepubliceerd ter ere van de doop van prins Louis, de jongste zoon van prins William en Kate. De foto's zijn genomen in Londen, in de residentie van prins Charles, Clarence House. Celebrityfotograaf Matt Holyoak maakte de foto na de doop op 9 juli.

Kensington Palace plaatste de foto's gisteravond laat op Twitter:

Bron: Nos.nl Meer...

'Prins Charles en prins William hadden geen zin in Trump'

Al maanden voor het vierdaagse bezoek van president Trump aan het Verenigd Koninkrijk en de traditionele ontvangst door koningin Elizabeth hielden sommigen hun hart vast: zou de ongepolijste Trump de koningin in verlegenheid brengen?

Trump werd vrijdag samen met zijn vrouw Melania door koningin Elizabeth ontvangen op Windsor Castle. Het werd inderdaad een ongemakkelijke ontmoeting: zo maakte Trump, tegen het protocol in, geen buiging voor de koningin en liet hij haar niet voorop lopen.

De koningin stond er bovendien alleen voor, omdat prins Charles en prins William, de eerste twee in de lijn van troonopvolging, hadden aangegeven geen zin te hebben in Trump, meldt The Sunday Times. Charles had een vergadering en bezocht een evenement van de politie, terwijl William een benefietpolowedstrijd speelde. Ook prins Harry had privéverplichtingen.

'Zeer ongebruikelijk'

Volgens de officiële uitleg van de Britse regering en Buckingham Palace was het bezoek van Trump geen staatsbezoek en was alleen een ontmoeting met de koningin gepland. Maar een hooggeplaatste bron meldt tegen de Britse krant dat Charles en William "gewoonweg weigerden aanwezig te zijn".

"Het is zeer, zeer ongebruikelijk dat de koningin het alleen doet. Normaal gesproken wordt ze door iemand vergezeld", zegt de anonieme bron. "Prins Charles heeft de plaats van Philip de laatste keren vaak ingenomen." De 97-jarige prins Philip kwakkelt de laatste jaren met zijn gezondheid en stopte vorig jaar met zijn publieke werkzaamheden voor het koninklijk huis.

Iemand die bij de voorbereiding van het bezoek betrokken was, zegt bovendien dat de tijd die Elizabeth met Trump zou doorbrengen "tot het absolute minimum" beperkt moest worden. "De koningin zal haar plicht doen, maar de familie was niet zo enthousiast als bij het bezoek van Obama." De vorige Amerikaanse president bracht in 2011 en 2016 samen met zijn vrouw Michelle een bezoek aan de koningin. De Obama's dineerden toen ook met prins William, zijn vrouw Kate en prins Harry.

Bron: Nos.nl Meer...

Koninklijke zomervakantie is geheim, wintervakantie niet

Tot eind augustus is het koninklijk gezin met zomervakantie. Waar Willem-Alexander, Máxima en hun drie dochters vakantie houden, is ter waarborging van hun privacy geheim.

Heel anders is dat rond hun wintervakantie. Die houden zij traditiegetrouw in het Oostenrijkse Lech. Daar is ook de pers welkom voor het halfjaarlijkse fotomoment als start van de koninklijke vakantie. In de zomer wordt die fotosessie, voorafgaand aan het vertrek van koning, koningin en prinsessen naar hun vakantieverblijf, in Nederland gehouden. Gisteren was het weer zover:

De bedoeling van de fotosessies is dat de media vervolgens "de persoonlijke levenssfeer van het koninklijk gezin respecteren". Behalve zijn zomervakanties omringt de koning ook zijn andere vakanties met geheimzinnigheid, al is bekend dat hij in de herfst en/of rond kerst meermalen met vakantie was bij zijn schoonfamilie in Argentinië. Daar is het dan zomer.

Het gebruik om hun zomerse vakantiebestemming geheim te houden, is pas onder koning Willem-Alexander ontstaan. De koninginnen Juliana en Beatrix deden daar niet geheimzinnig over. Zonnige vakantiefoto's van leden van het koninklijk huis, ook van Willem-Alexander en zijn gezinsleden, die vakantie vieren in hun Italiaanse buitenhuizen zijn er, dankzij het werk van persfotografen, te kust en te keur.

Juliana en Bernhard verbleven in de zomer graag in hun huis in Porto Ercole (intussen verkocht en gesloopt) en Beatrix en Claus waren vaak te vinden in hun Toscaanse huis (nu gedeeld eigendom van koning Willem-Alexander, prins Constantijn en de erven van prins Friso) in Tavernelle Val di Pesa.

Nooit ophef

Rond de vakantiehuizen van Juliana en Beatrix was nooit ophef. Willem-Alexander heeft, gekeken naar de publieke en politieke discussie die er steeds over ontstond, geen gelukkige hand gehad bij het aankopen van een buitenlands vakantieverblijf.

Dat begon al in 2007, zes jaar voor zijn inhuldiging. Hij kocht toen voor twee miljoen euro percelen voor een strandvilla in een resort aan de kust van het Afrikaanse land Mozambique. Vanwege het brede onbegrip dat hem daarop ten deel viel, deed hij het huis later, met flink verlies, weer van de hand. Volgens premier Rutte had de aankomende koning zijn Afrikaanse bezit voor "een symbolisch bedrag" afgestoten.

In 2012 deed Willem-Alexander een nieuwe poging, met de aankoop voor vijf miljoen euro van een villa met uitzicht op zee in Griekenland. Het kwam Willem-Alexander opnieuw op kritiek te staan. Griekenland zat op dat moment in een diepe economische crisis en dreigde uit de eurozone gezet te worden.

Ook was er onbegrip over de overheidsbijdrage van minimaal een half miljoen om via onder meer de aankoop van een stuk grond de koninklijke privévilla te beveiligen en van een aanlegsteiger voor diens speedboot te voorzien. Maar wanneer en hoe vaak de koning met zijn gezin van zijn Griekse vakantieverblijf gebruikmaakt, is een goed bewaard geheim. Van het toelaten van de fotograferende en filmende pers daar is tot nu toe geen sprake geweest.

MH17

Dat de koning in de zomer regelmatig in Griekenland vakantie houdt, valt slechts af te leiden uit de keren dat hij zijn vakantie onderbrak om voor verplichtingen naar Nederland terug te vliegen, zoals bleek uit de vliegbewegingen van het toen nog in gebruik zijnde regeringsvliegtuig. Dat was bijvoorbeeld het geval rond de MH17-vliegramp in 2014 en de rouwbijeenkomsten en herdenkingen daar omheen.

Willem-Alexander onderbrak daarvoor twee keer, één keer samen met Máxima, zijn Griekse zomervakantie. Dat deed hij in 2016 ook voor de slotdag van de honderdste vierdaagse in Nijmegen.

In Amsterdam hoopten ze stiekem even, omdat Beatrix indertijd (1977) bij de ingebruikneming van de hoofdstedelijke metro was, dat de koning ook terug zou komen voor de opening komende zaterdag van de Noord/Zuidlijn van de Amsterdamse metro. Dat blijkt echter niet het geval. Die representatieve eer valt daardoor toe aan de kersverse burgemeester van de hoofdstad Femke Halsema.

Bron: Nos.nl Meer...

Koninklijke familie poseert en praat over moeilijke tijd na dood Inés

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen zijn bij de jaarlijkse zomerfotosessie weer lachend vastgelegd door tientallen fotografen. De koninklijke familie poseerde dit jaar bij Villa Eikenhorst op de landgoed De Horsten in Wassenaar, waar het gezin woont.

Het geregisseerde persmoment is een van de twee jaarlijkse fotosessies met de koning, koningin en hun dochters Amalia, Alexia en Ariane. In de winter verzamelt de pers zich in de wintersportplaats Lech in Oostenrijk. In de zomer vindt de sessie meestal plaats in Wassenaar, met uitzondering van vorig jaar toen de foto's bij de Kagerplassen werden genomen.

Bij zo'n koninklijke fotosessie komt heel wat kijken. Ononderbroken klikken de camera's. Zo komen de foto's tot stand:

En wat is dan het resultaat? Blader hieronder door de foto's:

In het persmoment dat op de fotosessie volgde kreeg de familie onder andere vragen over de moeilijke tijd die het gezin heeft gehad na de dood van Máxima's zus Inés. Ze maakte begin juni een einde aan haar leven, na een lange periode van depressiviteit.

Koningin Máxima zei dat ze, nadat ze in Groningen enkele woorden had gezegd over het overlijden van haar jongste zus, heel veel reacties heeft gekregen. "Ik heb zoveel warme woorden gekregen. Ook van mensen die vertelden dat ze ook zoiets hebben meegemaakt, en het heeft hen heeft geholpen dat het bespreekbaar werd gemaakt. Dat maakt me ergens blij, dat het iemand heeft geholpen en dat we elkaar kunnen steunen op zo'n moeilijk moment."

Op de vraag hoe het met haar gaat, antwoordde Máxima dat het moeilijk is, maar dat het leven doorgaat. "We hebben prachtige dingen. De kinderen doen het fantastisch. Het werk wat we doen. Daar moeten we ons op concentreren en dat geeft ons energie." Ook de zeven puppy's waarvan Nala, de labrador van de familie, in juni is bevallen, zorgden voor afleiding voor het gezin, vertelde de koning.

Het gezin blikte ook vooruit op de aanstaande verhuizing naar Paleis Huis Ten Bosch. De familie gaat rond de kerst verhuizen, ook al is de verbouwing van het paleis dan nog niet helemaal klaar. De prinsessen mogen de kleuren van hun eigen kamers kiezen. "We hebben hier 15 prachtige jaren gehad. We zullen heimwee hebben naar de Eikenhorst", verwacht Willem-Alexander.

Koningin en koningin vertellen over hun aanstaande verhuizing, de dood van Inés Zorreguieta:

Schermloze weken

De pers vroeg hoe het gaat met de prinsessen. "Heel goed. Ze zijn over en kijken uit naar de vakantie", zei Willem-Alexander. Amalia gaat op het Haagse gymnasium Sorghvliet het profiel Economie en Maatschappij volgen, met wiskunde b en en natuurkunde erbij.

Het koningspaar ging ook in op de opvoeding van hun dochters. Ieder kind is anders. Het gaat erom dat ze hun talenten weten te ontwikkelen, benadrukte Willem-Alexander. "Het puberen is aan de gang. Iedere dag is een uitdaging."

Daarbij let de familie op het gebruik van smartphones en andere schermen. "We hebben schermloze weken in de vakantie. De eerste dagen is dat moeilijk."

Daarnaast leren de prinsessen hoe ze om moeten gaan met alles wat er geschreven wordt op sociale media. Willem-Alexander: "Als mensen je niet kennen is het niet persoonlijk. Dat leren we de kinderen."

Bron: Nos.nl Meer...

Commissaris van de koning zwijgt over de koning

De Staatscommissie Parlementair Stelsel onder voorzitterschap van Johan Remkes (VVD), commissaris van de koning in Noord-Holland, bracht onlangs een tussenrapport uit over de mogelijkheden "om democratie, rechtsstaat en parlement te versterken". Daarin wordt met geen woord gerept over de monarchie.

De commissaris van de koning en zijn commissie zwijgen over de koning. Omdat ergens over zwijgen ook "veelzeggend" kan zijn, dringt de vraag naar het waarom hiervan zich op. In het recente verleden beval onder anderen Eerste Kamerlid Tiny Kox (SP) juist het instrument van een staatscommissie aan om een meer "logische samenhang tussen monarchie en democratie" te realiseren.

Bovendien maakt D66, in de commissie-Remkes aanwezig via ex-staatssecretaris Jacob Kohnstamm, zich al jaren sterk voor een "modernisering van de monarchie".

Zo gering en verwaarloosbaar?

Het onbesproken laten van de monarchie door Johan Remkes en de zijnen kan te maken hebben met de brede waardering, zoals die steeds weer blijkt uit opinieonderzoeken, voor onze monarchale staatsvorm in het algemeen en de 'apolitieke' ambtsuitoefening van Willem-Alexander in het bijzonder.

Het kan echter ook betekenen dat de staatscommissie de macht van het koninklijk staatshoofd in ons bestel zo gering en zo verwaarloosbaar vindt dat onderzoek daarnaar niet nodig is. Die opdracht luidt: "onderzoeken of er veranderingen nodig zijn in het parlementaire stelsel en de parlementaire democratie" om zo de burgers "meer te betrekken bij beleid en politiek" en de rechtsstaat toekomstbestendig te maken.

Nu de koning geen rol van betekenis meer speelt bij kabinetsformaties, is een belangrijk zichtbaar deel van zijn politieke macht verdwenen. De begin vorig jaar ingestelde staatscommissie van Remkes verwijst daarnaar in de "probleemverkenning" die ze afgelopen oktober publiceerde.

Daarin staat te lezen: "Er is sprake van een gestaag afnemende koninklijke macht (zowel in formele als in feitelijke zin), met als meest recente voorbeeld de herziening van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer in 2012, waardoor de rol van de koning in de kabinetsformatie sterk werd geminimaliseerd." Vervolgens wordt door de staatscommissie over koning en monarchie verder gezwegen.

Lastig om aan monarchie te morrelen

Het is vanwege de grondwettelijke verankering van alles wat met de koning te maken heeft ook lastig om aan de monarchie, om welke reden dan ook, te gaan morrelen. De staatscommissie realiseert zich naar eigen zeggen hoe omslachtig en tijdrovend de procedures voor grondwetsherzieningen zijn. Zij schrijft eveneens weet te hebben van de kritiek daarop, maar wenst die procedures niettemin "aan te merken als een voordeel" en ze "op een enkele verbetering na" te willen handhaven, omdat ze "de nodige waarborgen" bieden tegen "overhaaste en ondoordachte ingrepen".

Uitkering voor prinses Amalia

Er is desondanks al meermalen geopperd, in het bijzonder door D66 en SP, om ten aanzien van de monarchie alvast een paar grondwettelijke blokkades weg te nemen waardoor (eventuele) hervormingen in de toekomst gemakkelijker zouden worden. Daarbij werden met name genoemd het voorzitterschap van de koning van de Raad van State, zijn lidmaatschap van de regering en de toekenning van wettelijke uitkeringen aan leden van het Koninklijk Huis onder wie de prinses van Oranje (Amalia) zodra ze achttien jaar wordt. De staatscommissie van Johan Remkes is deze weg niet ingeslagen. Zij zwijgt over koning en monarchie. Tot nu toe. Aan het eind van dit jaar komt er nog een slotrapport.

Bron: Nos.nl Meer...

Belangrijkste nieuws

Hoe vergaat het prins Friso? Volg hier het nieuws van alle bekende nieuwsbronnen.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de vermelde bronnen. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud, de verantwoordelijkheid ligt bij de vermelde bron. Weergave van deze informatie is in het kader van de vrijheid van nieuwsgaring. Zie onze disclaimer en bepalingen over auteursrecht voor meer informatie.

Al het nieuws

Het nieuws

Wat zijn de actuele nieuwsberichten? Meer…

Nieuwszenders

Welke nieuwszenders hebben het laatste nieuws? Meer…

Nu

Wat is het nieuws van dit moment? Meer…

Laatste nieuws