Prins Friso

Prins Friso is in kritieke toestand vanwege een ski-ongeval. Hoe vergaat het met de Oranjes? Volg alle ontwikkelingen op de voet.

Rutte eerder terug uit India, koning leeft mee met nabestaanden MH17

Premier Rutte komt eerder terug van een handelsmissie in India voor kabinetsoverleg over de laatste onderzoeksresultaten over het neerhalen van de MH17. Hij vliegt komende nacht terug. Rutte noemt het voor de nabestaanden opnieuw een moeilijke dag.

Het JIT, het Joint Investigation Team van de betrokken landen, heeft bekendgemaakt dat de Buk-raket waarmee vlucht MH17 werd neergehaald afkomstig was van de 53e brigade van het Russische leger uit Koersk.

"Een belangrijke ontwikkeling en ik heb daarom besloten terug te keren naar Nederland omdat ik morgen zelf de ministerraad wil voorzitten waarin dit besproken zal worden", laat Rutte op Facebook weten. De ministers Kaag, Schouten, Van Nieuwenhuizen en Bruins blijven in India.

Open zenuw

Ook minister Blok van Buitenlandse Zaken komt vervroegd terug uit Luxemburg, waar hij met de koning en koningin was voor een staatsbezoek. Koning Willem-Alexander zei daar dat het rapport een open zenuw raakt bij iedereen die door de MH17-ramp is getroffen:

Blok sprak van een ingrijpend moment voor de nabestaanden. Hij zegt dat hij bij zijn ontmoeting met Lavrov, in april, erop heeft aangedrongen dat Rusland respectvol omgaat met de vondsten van het JIT. "Ik betreur dat er meteen Russische ontkenning was." Wat de ontkenning betekent voor de relatie met Rusland, wist hij nog niet. "Maar de reactie vandaag was niet hoopgevend." Bekijk hieronder een uitgebreidere reactie van minister Blok:

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegt dat hij zeer onder de indruk is van de onderzoeksresultaten van het JIT. Hij beoordeelt het onderzoek als "grondig monnikenwerk" dat aantoont dat een Buk-raketinstallatie van de Russische krijgsmacht is gebruikt om vliegtuig MH17 neer te halen. "De waarheid komt met steeds grotere stukken aan het licht."

Grapperhaus doet ook opnieuw de oproep aan Rusland om mee te werken aan het onderzoek, in de hoop dat de schuldigen voor de rechter komen. "Wij gaan nu op een resolute, maar rechtvaardige manier de schuldigen boven water halen en die worden dan vervolgd."

'Geen zaken achterhouden'

Ook PVV-leider Wilders zegt naar aanleiding van de resultaten van vandaag dat Rusland volledige medewerking moet verlenen en geen zaken mag achterhouden: "Iedereen dient aan het onderzoek mee te werken. Ook Rusland."

Bron: Nos.nl Meer...

Koning en koningin ontvangen door groothertog van Luxemburg

Koning Willem-Alexander en koningin MŠxima zijn op staatsbezoek in Luxemburg. Ze zijn ontvangen door groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa en waren bij een kranslegging bij het nationale oorlogsmonument van Luxemburg.

Vanmiddag worden koning en koningin rondgeleid in de oude binnenstad van Luxemburg, die op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Willem-Alexander kent Henri onder meer van het Internationaal Olympisch Comitť, waar de koning lid van was totdat hij op de troon kwam.

De vorstenhuizen van Nederland en Luxemburg hebben een gezamenlijke geschiedenis: ze stammen uit verschillende takken van het huis Nassau. De Nederlandse koningen Willem I, Willem II en Willem III waren ook groothertog van Luxemburg. Koningin Wilhelmina kon haar vader niet opvolgen op grond van de Salische wet, een wet uit de vroege middeleeuwen die bepaalt dat een vorst niet kan worden opgevolgd door een dochter.

In 1772 hadden de verschillende takken van het huis Nassau bepaald dat als een vorst uit dit huis zonder mannelijke opvolgers overleed, hij zou worden opgevolgd door een lid van een andere tak van het huis. Willem III werd op grond van dit verdrag opgevolgd door Adolf van Nassau-Weilburg.

Toen er geen mannelijke troonopvolgers meer waren kreeg Luxemburg een zijn eigen vorst, op basis van een oud verdrag van het huis Nassau. Tijdens het staatsbezoek is daar aandacht voor op een tentoonstelling in het kasteel van Vianden.

Bron: Nos.nl Meer...

Harry en Meghan voor het eerst als getrouwd stel naar buiten

Prins Harry en Meghan Markle hebben voor het eerst als getrouwd stel hun opwachting gemaakt bij een koninklijk evenement. De kersverse echtgenoten waren te gast bij een tuinfeest in Buckingham Palace, waarvoor ruim 6000 vertegenwoordigers van goede doelen waren uitgenodigd.

Harry en Meghan trouwden zaterdag in Windsor. Na de huwelijksceremonie en een rijtoer in een koets trokken ze zich terug voor een feest achter gesloten deuren. Sindsdien waren ze niet meer in het openbaar verschenen.

Aanleiding voor het feest in de tuinen van Buckingham Palace was de 70ste verjaardag van prins Charles, later dit jaar. Alle gasten horen bij liefdadigheidsinstellingen of legereenheden waarmee Charles een bijzondere band heeft, bijvoorbeeld omdat hij beschermheer is.

Kijk hier nog ťťn keer naar de hoogtepunten van het huwelijk van Harry en Meghan:

Bron: Nos.nl Meer...

Britse koningshuis deelt officiŽle trouwfoto's Meghan en Harry

Het Britse koningshuis heeft drie officiŽle trouwfoto's van de bruiloft van prins Harry en Meghan Markle naar buiten gebracht. De foto's zijn gemaakt door fotograaf Alexi Lubomirski.

Twee foto's zijn groepsfoto's van de familie en de bruidskinderen. Ze zijn zaterdag gemaakt in Windsor Castle, na de rijtoer in een koets.

Ook van het pasgetrouwde stel is een foto gedeeld: deze is zwart-wit. Op social media schrijft Kensington Palace: "De hertog en hertogin willen iedereen die betrokken was bij het huwelijk hartelijk bedanken. Ze voelen zich heel gelukkig dat ze hun dag konden delen met alle mensen die in Windsor waren of de ceremonie op televisie keken."

De foto's waren na een paar minuten al duizenden keren op social media gedeeld en hebben honderdduizenden likes.

'Een geweldig gebaar'

Harry en Meghan, die nu de titel hertog en hertogin van Sussex dragen, trouwden zaterdag in Windsor. Voor de bruiloft in de St. George's Chapel was alles tot in de puntjes geregeld. Een van de hoogste kostenposten van de anderhalf miljoen pond kostende bruiloft - afgezien van de beveiligingskosten van 22 miljoen - waren de bloemen.

Meghan had samen met haar moeder witte rozen uitgekozen om de kapel mee te versieren. De dag voor de bruiloft werd besloten om nog meer bloemen te bestellen, want er waren te weinig, vonden moeder en dochter.

Die bloemen zijn niet weggegooid na de bruiloft, maar gedoneerd aan een ziekenhuis in Londen. Dat plaatste een foto op Facebook, van een patiŽnt die lachend een boeket witte rozen vasthoudt. "Vandaag hebben we een speciale bezorging gehad. Prachtige boeketten, die zijn gemaakt van de royal flowers, hebben we aan onze patiŽnten kunnen geven. Heel erg bedankt Harry en Meghan, en bloemist Philippa Craddock", is te lezen bij de foto van St Joseph's Hospice.

"Vandaag ruikt het heerlijk en ziet ons ziekenhuis er prachtig uit. Wat een geweldig gebaar."

Bron: Nos.nl Meer...

Goodiebags huwelijk Harry en Meghan op internet aangeboden

Goodiebags die werden uitgereikt aan de gasten bij het huwelijk van prins Harry en Meghan Markle staan te koop op internet. Op de populaire veilingsite ebay.com varieert de prijs tussen de 300 en 700 euro per stuk.

De tasjes met presentjes werden uitgereikt aan de 2640 Britten die zaterdag de plechtigheid op het terrein van Windsor Castle mochten bijwonen. De 600 familieleden, vrienden en speciale gasten die bij de huwelijksinzegening in de kapel aanwezig waren, kregen er geen.

De goodiebags bevatten onder andere een programmaboekje, een flesje Windsor Castle-water, een chocolademunt, een magneet voor op de koelkast en een voucher die 20% korting geeft op een aankoop in de museumwinkel van Windsor Castle.

Bron: Nos.nl Meer...

Belangrijkste nieuws

Hoe vergaat het prins Friso? Volg hier het nieuws van alle bekende nieuwsbronnen.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de vermelde bronnen. Deze website is niet verantwoordelijk voor de inhoud, de verantwoordelijkheid ligt bij de vermelde bron. Weergave van deze informatie is in het kader van de vrijheid van nieuwsgaring. Zie onze disclaimer en bepalingen over auteursrecht voor meer informatie.

Al het nieuws

Het nieuws

Wat zijn de actuele nieuwsberichten? Meer…

Nieuwszenders

Welke nieuwszenders hebben het laatste nieuws? Meer…

Nu

Wat is het nieuws van dit moment? Meer…

Laatste nieuws